Ακολουθήστε με στο Facebook
Ακολουθήστε με στο Facebook

27.09.2019

Ποτέ δεν σημαδεύουνε τα πόδια!

Αρθρογραφία

Όταν μέσα στην άγραφη παιδική ψυχή αναμίξουμε το ‘κάλλος’ και το ‘έργο(ν)’ ανθίζουν βλαστήματα φωτεινά που κάνουν ακόμα και τις ακτίνες του ήλιου να ζηλέψουν. Η καλλιέργεια του πνεύματος είναι το ιερότερο καθήκον κάθε ευνομούμενης πολιτείας και ταυτόχρονα αποτελεί τη δικλίδα ασφαλείας έναντι των προκλήσεων του μέλλοντος. Οφείλουμε όμως να τονίσουμε τη δραματικά μεγάλη απόσταση που απέχει η διδαχή του ‘τι να σκέφτεσαι’ με τη διδαχή του ‘πώς να σκέφτεσαι’. Όπως το υνί και το αλέτρι φέρνουν στο φως το πλούσιο χώμα που θα ριζώσει ο σπόρος ή θα χαλάσει το χωράφι όταν τα χειρίζονται αδέξια χέρια, έτσι και η έλλογη σκέψη είναι το μέσον που κάνει την κοινωνία ή να ανθίζει ή να καταστρέφεται. Τούτο λοιπόν το εργαλείο είναι συναρπαστικό μα και επικίνδυνο συνάμα, εξαρτάται κυρίως από το ποιος διαχειρίζεται το καλέμι που σμιλεύει το άμορφο μάρμαρο.

Στην Ελλάδα τού σήμερα απαιτούμε αποδείξεις, μέτρα και σταθμά για να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης, θέλουμε βαθμούς, εξετάσεις, αριστεία ενδεχομένως, για να κατατάξουμε τους μαθητές σε καλούς ή όχι. Στην αγωνία λοιπόν τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και της οικογένειας αλλοιώσαμε την έννοια της παιδείας, η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε πως σε αντίθεση με την εκπαίδευση δεν μπορεί να μετρηθεί με νούμερα και αριθμούς, αλλά αλλοιώσαμε ακόμα και την ίδια τη φύση της παιδικής και εφηβικής ψυχής. Τα παιδιά στις μέρες μας δεν ζουν τη ζωή που ονειρεύονται αλλά ονειρεύονται τη ζωή που δεν ζουν. Η εκπαίδευση καθιέρωσε όρους όπως δέσμες, ειδικότητες, εξειδίκευση κλπ., ενώ από την παιδεία ξεχνιούνται όροι όπως άμιλλα, φιλότιμο, όραμα. Θαρρείς πως η εκπαίδευση έχει ένα μαγικό ραβδί και μετατρέπει τους μαθητές σε μηχανήματα αναπαραγωγής στείρας γνώσης, σαν τα φωτοτυπικά μηχανήματα που η μοναδική τους χρησιμότητα είναι η αντιγραφή! Πόσο τραγικά γρήγορα ξεμακραίνει η Παιδεία από το μέλλον μας…

Ο οδηγός σπουδών και τα αναλυτικά προγράμματα εκπαίδευσης βασίζονται σε κοινωνικά πρότυπα μιας ( ιδανικής; ) κοινωνίας που δεν υπάρχει. Είναι γεμάτα θεωρία, γεμάτα κανόνες, γεμάτα πράξεις και αποδείξεις, σαν τις ασκήσεις επί χάρτου που παρασάγγας απέχουν από την αλήθεια. Και λάμπει δια της απουσίας της από αυτά η καλλιέργεια του πνεύματος, λείπει η Τέχνη, λείπει η διδαχή των δικαιωμάτων αλλά και των απαιτήσεων του πολίτη από την κοινωνία, λείπει η ουσία της πολιτικής, λείπει η ψυχή τούτης της χώρας. Αντιγράψαμε ό,τι νομίσαμε πως λάμπει στις βιτρίνες της κουλτούρας και της ύλης του δυτικού κόσμου και ανταλλάξαμε τις ωραίες ιδέες που κρύβονται στην Οδύσσεια με καθρεφτάκια μιας χρήσης, αντίδωρο κι αυτά της πλαστικής ευημερίας των τραπεζών! Κι ύστερα τα σερβίραμε στα παιδιά μας ως υλικό εκπαίδευσης, ως όραμα και πρότυπο προς μίμηση. Πού είναι η ψυχή και πού το συναίσθημα στην εκπαίδευση; Και πού είναι ο πολίτης που πρέπει να προετοιμάζεται μέσα στις αίθουσες για να αναλάβει αύριο την ευθύνη της χώρας;

Τρομάξαμε τους μαθητές με τις εξετάσεις. Τους απειλήσαμε με τις απουσίες. Τους ευνουχίσαμε με τη δαμόκλειο σπάθη της κατευθυνόμενης σκέψης. Ελευθερία δεν είναι να μην είσαι δούλος αλλά να κάνεις ό,τι από έρωτα γεννά και προστάζει η ψυχή σου (παρά τό ελεύθειν όπου ερά τίς). Ακριβώς γι’ αυτό στοχοποιήθηκε και εξοστρακίστηκε από τα σχολεία, έστω κι αν κάποιοι φωτισμένοι δάσκαλοι παλεύουν σκίζοντας τις σάρκες τους καθημερινά για να κρατήσουν την ιδέα της ζωντανή μέσα στις ιερές τους αίθουσες. Ας παραδεχτούμε επιτέλους την αλήθεια. Η καθεστηκυία τάξη επιθυμεί εκπαίδευση και όχι παιδεία, επιθυμεί εκπαιδευτικούς και όχι δασκάλους. Γι’ αυτό άλλωστε, εύστοχα, η Κατερίνα Γώγου έγραψε πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο στόχος!

Από το άρθρο

Η καθεστηκυία τάξη επιθυμεί εκπαίδευση και όχι παιδεία, επιθυμεί εκπαιδευτικούς και όχι δασκάλους. Γι’ αυτό άλλωστε, εύστοχα, η Κατερίνα Γώγου έγραψε πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο στόχος!

Διαβάστε κι αυτά

Αρθρογραφία

Αριστερό μπόι

Ο Καζαντζάκης εύστοχα επισήμανε ότι το μπόι του ανθρώπου που κουβαλάει μια ιδέα δίνει μπόι και στην ίδια την ιδέα. Για την Αριστερά, που ιστορικά ως ιδεολογία έχει βάναυσα κακοποιηθεί, δεν αρκούν πτερόεντα λόγια για να πιστοποιηθεί ότι κάποιος είναι αρκούντος ικανός για να την κουβαλήσει, ως ζώσα και καθημερινώς δρώσα ιδέα, μέσα του. Χρειάζεται ικανό ανάστημα, πολιτικό και ιδεολογικό, το οποίο ούτε εκβιάζεται ούτε επιβάλλεται ετσιθελικά. Υπάρχει όμως εν προκειμένω;

Αρθρογραφία

Εμπόριο νοημοσύνης

Η επανάσταση της νοημοσύνης άλλωστε καλό θα είναι να μην κληροδοτήσει την ανθρωπότητα με τα μειονεκτήματα και τα ελαττώματα της βιομηχανικής επανάστασης. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: Θα μπορέσει άραγε αυτή τη φορά ο ανθρώπινος πολιτισμός να ξεπεράσει την εγωτική του μικρόνοια ώστε να απελευθερώσει αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα από τη στενή οικονομική του εκμετάλλευση και να το διαθέσει στην υπηρεσία τής αειφόρου ύπαρξής του πάνω στον πλανήτη ή θα παρασυρθεί και πάλι από τη δουλοφροσύνη του ατομικού κέρδους;

Αρθρογραφία

Αριστερή ανεπάρκεια!

Η διαφαινόμενη στην πράξη δεξιόστροφη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράζεται εσχάτως δια στόματος του αρχηγού του (παροχή μετοχών των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους, δεκάωρη εργασία με αύξηση αποδοχών κλπ.), αφήνει περισσότερο χώρο ανέλεγκτης αυτονομίας στην καθημερινή κυβερνητική πρακτική, καθιστώντας την αριστερή ανεπάρκεια έναν απροσδόκητο σύμμαχο του νεοφιλελευθερισμού.

Αρθρογραφία

Η μετριότητα πρώτη ύλη του λαϊκισμού

Ελλείψει φιλοσοφικής μελέτης και βαθιάς βιωματικής γνώσης της ιδεολογίας την οποία υπηρετεί, ο πολιτικός κινδυνεύει να παρασυρθεί στο μονοπάτι τού λαϊκισμού, το οποίο ως συμπεριφορικό πολιτικό πρότυπο που στη χώρα μας δυστυχώς αποδίδει καρπούς (και ψήφους στην κάλπη), αποτελεί μια πρακτική εναλλακτική έναντι της κοπιώδους καθημερινής αναζήτησης του ιδανικού.