Ακολουθήστε με στο Facebook

4.02.2020

Η θλιβερή μοναξιά της Ελλάδας

Αρθρογραφία

Στων πορθημένων οχυρών

τα τσιμεντένια ερείπια, σπόρος δεν απομένει

Απόστολος Παλιεράκης[1]

Στη γεωγραφία των τόπων, των ανθρώπων και των ιδεών, ανέκαθεν η Ιστορία έχτιζε συνθήκες, είτε σταθερές είτε εφήμερες. Ποτέ όμως ανεξίτηλα γραμμένες πάνω στους χάρτες που απεικονίζουν σύνορα, το μελάνι που χωρίζει τις χώρες δε θα στεγνώσει ποτέ πάνω σ’ αυτούς, έτσι το θέλει ο άνθρωπος. Έχουν υπάρξει στο χρόνο πολλές στιγμές που ένα δευτερόλεπτο ήταν αρκετό για να γραφτούν εκ νέου αυτοί οι χάρτες μα και το μέλλον διαφορετικά από ό,τι το είχαμε φανταστεί. Τελευταίο τέτοιο δευτερόλεπτο ήταν εκείνο που χώρισε τον Ιανουάριο από τον Φεβρουάριο του 2020 και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από τη σπορά της Ευρώπης και διαβαίνει πια δρόμο χωριστό.

Ο Όμηρος έφτιαξε τον Δούρειο Ίππο και κυρίευσε την Τροία, μα δεν τον άφησε εκεί, να σαπίσει στα γκρεμισμένα ερείπια της κυριευμένης πόλης. Οι Δαναοί όταν γύρισαν νικητές στον τόπο τους τον έφεραν μαζί τους. Κι εκείνος, σαν κάποια κατάρα θεϊκή απ’ τις κορυφές του Ολύμπου, τούς κατατρέχει από τότε και γκρεμίζει κάθε λίγο όλα τα τείχη γύρω τους, τους αφήνει γυμνούς κι εκτεθειμένους μπροστά στην ιστορία, ποτέ δεν έπαψε ο Δούρειος Ίππος να στοιχειώνει τους Έλληνες. Κι έμειναν μόνοι να παλεύουν με τη μοναξιά τους, θαρρεί κανείς πως είναι πρόωρα γερασμένοι και δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν ούτε στα πιο αφελή τραγούδια των Σειρήνων που εκπέμπονται τα ψηλά πολιτικά μπαλκόνια.

Ο ξύλινος ίππος κρύβει μέσα του αυτό που χρόνια τώρα αναζητούμε αλλά δεν μπορούμε, ή μάλλον δε θέλουμε, να αποκωδικοποιήσουμε. Την ορμή μας προς θύελλες και ουτοπίες. Κίβδηλες ουτοπίες φτιαγμένες όχι με υλικά ονείρων αλλά με φθαρτή ύλη υποσχέσεων. Και πού φτάσαμε; Να πολεμούμε πάντα υπό σκιά. Σκιά φόβου, σκιά εξαρτήσεων, σκιά απόγνωσης και δουλοπρέπειας. Φυτρώνει ο σπόρος στη σκιά; Μονάχα αν ανήκει στους εκλεκτούς που απολαμβάνουν ‘ισονομία’ σε δόσεις τραγικά ύποπτες και μπορούν να αγοράζουν ψήφους ώστε να πέφτει τεχνητό φως στις σκιές τους και μάλιστα με αναδρομική ισχύ! Ψήφους για μια φανέλα αδειανή, για μια ομάδα (ποδοσφαιρική). Κι ύστερα αναρωτιέται ο πολίτης που περπατά στους άδειους από ζωντάνια δουλειάς και ανάπτυξης δρόμους γιατί είμαστε αιώνες τώρα μόνοι, έρμαια μιας θλιβερής ματαιοδοξίας που πρέπει να πεθάνει αν θέλουμε να ζήσουμε εμείς όπως μας αρμόζει. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση, κανείς αμόρφωτος δε θα γίνει ποτέ Όμηρος. Και κάτι ακόμα. Η Δημοκρατία δεν είναι δύσκολο να πεθάνει, ίσως έχει πεθάνει ήδη κι απλώς εθελοτυφλούμε στις εννιά η ώρα κάθε βράδυ μπροστά στα δελτία ειδήσεων. Στα δελτία τύφλωσης και κώφωσης. Κι όσο δεν βλέπουμε και δεν ακούμε θα είμαστε μόνοι. Μόνοι αγκαλιά με το φανταχτερό μας τίποτα. Θα ζούμε στη θλιβερή μοναξιά μας μέσα στη γεωγραφία του πλανήτη, κομπάζοντας βέβαια για καιρούς παρελθοντικούς μέσα στην ψευδεπίγραφη ματαιοδοξία μας. Οι καιροί όμως τρέχουν, το μέλλον κάθε στιγμή γίνεται παρελθόν, ποτέ δε μένει στάσιμο εκτός… κι αν ζει κανείς στην Ελλάδα. Στη χώρα που πάντα ακολουθεί ιδρωμένη από τότε που έγινε κράτος. Ίσως μονάχα ένα πράγμα να χρειάζεται για να διώξει επιτέλους το Δούρειο Ίππο από τα γκρεμισμένα μας τείχη. Να αλλάξουν οι καθρέφτες. Οι δικοί μας καθρέφτες. Να γίνουν ρευστοί σαν το τρεχούμενο νερό ώστε τα είδωλα μέσα τους ποτέ να μη νιώθουν σιγουριά. Χειρότερο σαράκι δεν υπάρχει.


[1] Από το ποίημα «Ένζυμη δράση». Απόστολος Παλιεράκης – Ποιητική συλλογή «ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ ΣΕ ΤΡΙΚΥΜΙΑ» – Εκδόσεις Μανδραγόρας – 2018

Από το άρθρο

Ποτέ δεν έπαψε ο Δούρειος Ίππος να στοιχειώνει τους Έλληνες. Κι έμειναν μόνοι να παλεύουν με τη μοναξιά τους, θαρρεί κανείς πως είναι πρόωρα γερασμένοι και δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν ούτε στα πιο αφελή τραγούδια των Σειρήνων που εκπέμπονται τα ψηλά πολιτικά μπαλκόνια.

Διαβάστε κι αυτά

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Τόπος και ου-τοπία!
Τόπος και ου-τοπία!

Τόπος και ου-τοπία!

Σε έναν δήμο που έχει ήδη υποφέρει δραματικά κι έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη από τα μνημόνια και την εικοσαετή λιτότητα, η επιβολή αυξημένων δημοτικών τελών είναι σχεδόν βέβαιο πως θα λειτουργήσει αδυσώπητα και οριζοντίως προς την επιδείνωση της κατάστασης των πολιτών του και, αν όχι προς την περαιτέρω κατάρρευση, προς την επώδυνη επιχειρηματική επιβάρυνση των επαγγελματιών της περιοχής, η δραστηριότητα των οποίων αποτελεί εν πολλοίς τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας του Δήμου Λαμιέων.

Αρθρογραφία
Φανατισμένα αμνοερίφια
Φανατισμένα αμνοερίφια

Φανατισμένα αμνοερίφια

Είναι άξιο απορίας γιατί μέσα στη λειτουργία της Δημοκρατίας, το ίδιο το πολίτευμα να επιτρέπει, ή έστω να ανέχεται, την εμφάνιση φανατικών μορφωμάτων, τα οποία δρουν καταφανώς εις βάρος του; Τι είναι αυτό που καθιστά τη Δημοκρατία δεκτική σε τέτοια φαινόμενα;

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Η επικίνδυνη αμεριμνησία του πολιτικαντισμού δεν είναι συμβατή ούτε με το θεσμικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης ούτε με την ενάργεια που πρέπει να τη διακρίνει. Το ίδιο σημαντικά ασύμβατη είναι η διοικητική αγνωσία αλλά και ο εμπειρισμός. Η παραλυτικά μικρονοϊκή αντίληψη ότι τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει νομή εξουσίας χωρίς το αντίστοιχο γνωσιακό υπόβαθρο, ούτε μπορεί ούτε πρέπει να αποτελεί πολιτικό κανόνα, αν βεβαίως ο στόχος είναι οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργούν ορθολογικά όντως ως σύγχρονοι οργανισμοί στο πλαίσιο και στα πρότυπα των ευρωπαϊκών δεδομένων. Είναι όμως νοητό το… αυτονόητο;

Αρθρογραφία
Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας
Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας

Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων – πολιτών στις εκλογές γίνεται ολοένα και μικρότερη σε σύγκριση με την διογκούμενη αποχή, αποδυναμώνοντας περαιτέρω, μέσα στο παγκοσμιοποιημένο κι εξόχως δύσκολο οικονομικό γίγνεσθαι, την ήδη ασθμαίνουσα Δημοκρατία, η οποία στη χώρα μας δίνει την εντύπωση πως έχει πια ιδεολογική και φιλοσοφική αξία ίσως μόνο για τους ρομαντικούς! Το αποτέλεσμα αυταπόδεικτο: Τα άτολμα κόμματα, άτολμη πολιτική παράγουν.

Αρθρογραφία
Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!
Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

Τα μεγάλα ποσοστά αποχής αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη έχει πάψει να (φαίνεται πως) είναι ωφέλιμη στον πολίτη, ο οποίος δικαιολογημένα ενδεχομένως να θεωρεί ότι θεσμός της Ε.Ε. είναι πολιτικά άσαρκος, λιποβαρής και πιθανόν μη νομιμοποιημένος πια να εκπροσωπήσει και να διαχειριστεί τα ανθρώπινα συμφέροντά του.

Αρθρογραφία
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να προβάλλει γόνιμα τους στόχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους διεκδικήσει όχι τυπικά αλλά με συνέπεια και επάρκεια και να κατοχυρώσει το δικαίωμα τής ισότιμης συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή πολιτική εμπειρία. Ούτε η ηλιθιότητα της «χαλαρής» ή τιμωρητικής ή κομματικής ψήφου χωρεί σε μια τόσο σημαντικά σοβαρή πολιτική υπόθεση ούτε βεβαίως η επιλογή υποψηφίων με βαρύνον κριτήριο επιλογής την αναγνωρισιμότητά τους.