Σκέψεις… εν θερμώ!Ακολουθήστε με στο Facebook

Μη ενστικτώδης ψήφος

19 Μαΐου 2023 | Αρθρογραφία

Στην Ελλάδα, η πολιτική τα τελευταία χρόνια σαρκώνεται μέσα από προπαγάνδες, από συντελεσμένες ανακολουθίες λόγων και έργων κι από έλλειψη λογοδοσίας, η οποία έχει καταστήσει την ευθύνη μια άγνωστη λέξη στο πολιτικό λεξικό.
Κώστας ΘερμογιάννηςΑκολουθήστε με στο Facebook

Η κοινωνία, ως συλλογικότητα και ως αυτοθέλητη συνύπαρξη, υφίσταται πρωτίστως επειδή η ανθρώπινη λογική κατάφερε να ξεπεράσει την ατομοκεντρική παρόρμησή της κι επέβαλε την αιδώ και τη δίκη ως κανόνες τής διαχείρισης των κοινών. Η αιδώς (κυρίως) ως αυτοσεβασμός και η δίκη ως επιβολή της έννομης τάξης, της τάξης δηλαδή που προέρχεται μέσα από θεσπισμένους κανόνες, αποτελούν τις άφευκτες προϋποθέσεις για την οντότητα και την ύπαρξη κοινωνίας. Διότι είναι κατόρθωμα η δημιουργία και η διατήρηση των κοινωνιών και όχι κάτι αυτονόητο για τον άνθρωπο. Αιδώς και δίκη και απώλεια ατομοκεντρισμού αποτελούν αυτό που ιδανικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολιτική. Απότοκο δε της πολιτικής, αποτελεί η Δημοκρατία, η οποία όμως για να υπάρξει, απαιτεί την ύπαρξη ακόμα μιας προϋπόθεσης, της ελευθερίας. Για να πραγματωθεί κοινωνικά αλλά και βιωματικά για τον πολίτη, η ελευθερία πρέπει να εξυπηρετεί δύο απολύτως διακριτές ανάγκες. Την χωρίς εμπόδια δημιουργική και αποφασιστική ικανότητα και την χωρίς καταναγκαστικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις δράση (ελευθερία για να / ελευθερία από). Συναρτάται δε άμεσα και πάντοτε από την κατά κεφαλήν καλλιέργεια του πολίτη, γι’ αυτό άλλωστε η Παιδεία είναι ο καταλυτικός παράγοντας που τη θέτει σε κίνηση ή απλώς την αχρηστεύει! Σε κάθε αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία βεβαίως, για να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ελευθερίας, πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς δια κανονιστικών πράξεων, όσο κι αν τούτο μοιάζει με σχήμα οξύμωρο.

Στις μέρες μας, τόσο η ελευθερία όσο και η Δημοκρατία μοιάζουν ξένες με τον ίδιο τους τον εαυτό. Από τη μια η αυτοπαραίτητη των πολιτών από τις σοβαρότατες πολιτικές τους υποχρεώσεις και η διολισθητική ανάθεσή τους, σχεδόν εν λευκώ, σε εκπροσώπους κι από την άλλη η έλλειψη οξυδερκούς κριτικής σκέψης απέναντι στις, προσαρμοσμένες προς επιδερμική κατανάλωση, ιδεολογίες, έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή παρακμή. Μια έντονη πολιτική παρακμή η οποία όμως, με τη βοήθεια των εξόχως αποτελεσματικών επικοινωνιακών εργαλείων, παρουσιάζεται ως μια απολύτως φυσική των πραγμάτων εξέλιξη, εντείνοντας έτι περαιτέρω την αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά.

Αυτή η διαστρεβλωτική για τη Δημοκρατία τακτική κορυφώνεται κατά την εκάστοτε προεκλογική περίοδο. Τα πολιτικά κόμματα, καθοδηγούμενα προφανώς από τη μεθυστική ψυχική τους ανάγκη για την κατάληψη της εξουσίας, παύουν κατά την περίοδο αυτή να παράγουν αληθινά και ουσιώδη πολιτικά επιχειρήματα και στοχεύουν πάντοτε στο ένστικτο. Ως συμπεριφορική τάση που εκδηλώνεται ανεξάρτητα από τη μάθηση και τη βιωματική εμπειρία, το ένστικτο δεν ελέγχεται από τη νόηση του ανθρώπου αλλά από την ορμεφυτική του δράση, από μια παρόρμηση που συνήθως δεν συνοδεύεται από τη λογική. Έτσι, ο πολίτης παρασύρεται, σχεδόν εγκληματικά, να ενεργήσει με τρόπο μη ορθολογικό μπροστά στην κάλπη. Η Δημοκρατία όμως, εξ ορισμού απαιτεί τη μη ενστικτώδη ψήφο για να λειτουργήσει αρχετυπικά. Απαιτεί την ψήφο εκείνη που, ως αποφασιστικό αποτέλεσμα σκέψης, έχει προκύψει από τη χρεία της πολιτικής ως κοινωνικός ακρογωνιαίος λίθος και όχι από την κομματική πολιτική της χρείας εξουσίας.

Στην Ελλάδα, η πολιτική τα τελευταία χρόνια σαρκώνεται μέσα από προπαγάνδες, από συντελεσμένες ανακολουθίες λόγων και έργων κι από έλλειψη λογοδοσίας, η οποία έχει καταστήσει την ευθύνη μια άγνωστη λέξη στο πολιτικό λεξικό. Χαρακτηρίζεται δε είτε από ουτοπικές εξαγγελίες είτε από μικροπρεπή εξουσιαστικά ατοπήματα και παρεκτροπές προς άγραν εκλογικής πελατείας, καθοδηγώντας (ενδεχομένως και ‘διδάσκοντας’) με τον τρόπο αυτό τους πολίτες στην απώλεια της κοινωνικής αυτοσυνείδησής τους. Η κοινωνία πλήττεται ολοένα και πιο βάναυσα αφού ο κοινωνικοκεντρικός χαρακτήρας της Δημοκρατίας έχει εσχάτως μετατραπεί σε έναν διαρκή και ατελέσφορο συνήθως, αγώνα ατομικής σωτηρίας. Είναι ασύγγνωστο λοιπόν το λάθος τής ενστικτώδους και όχι της ορθολογικής ψήφου. Η καθ’ έξιν επιλογή της πρώτης μέσα στο παραβάν, δεν λύνει συνήθως αλλά δημιουργεί πάντοτε προβλήματα έξω από αυτό!

Σκέψεις… εν θερμώ!

Ακολουθήστε με στο Facebook

Διαβάστε κι αυτάΌλη η αρθρογραφία →
Λόγος χωρίς σιωπή

Λόγος χωρίς σιωπή

Κάθε συμβάν, από μια ανθρώπινη τραγωδία ή μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη ως την ασήμαντη δήλωση της ημέρας, ρίχνεται στην αρένα του δημόσιου λόγου με όρους κατεπείγοντος. Ο πολίτης – χρήστης των κοινωνικών δικτύων, δεν καλείται πια να κατανοήσει τη νέα πληροφορία, αντιθέτως καλείται να τοποθετηθεί και να σχολιάσει και μάλιστα άμεσα. Να διαλέξει στρατόπεδο δηλαδή, να συνοδεύσει το γεγονός με μια οργισμένη, ενδεχομένως, φράση ή με ένα εύκολο ηθικό πρόσημο ή να προχωρήσει απλώς, ασυλλογίστως και απερισκέπτως σε μια παρορμητική αντίδραση, μια ενέργεια εν θερμώ χωρίς πρώτα να αναλύσει τα δεδομένα και να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό του να σκεφτεί.

Διαβάστε Περισσότερα
Η ύπαρξη είναι ρήμα, όχι ουσιαστικό

Η ύπαρξη είναι ρήμα, όχι ουσιαστικό

Ο χώρος, ο χρόνος, όλα τα ορατά και τα αισθητά δεν είναι αφηρημένες έννοιες, αλλά πραγματικότητες που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα πριν αυτό αποκτήσει ικανότητα σκέψης και πριν μετατραπούν σε ιδέες. Το τι πραγματικά «είναι» πίσω από όλα αυτά αποκρυσταλλώνεται στο «είμαι», όπως εύστοχα το έγραψε ο Ελύτης: «Λοιπόν, αυτός που γύρευα, είμαι».

Διαβάστε Περισσότερα
Ν. 5314/2026: Η «ατζέντα» προθεσμιών που καλούνται να τηρήσουν οι δήμοι

Ν. 5314/2026: Η «ατζέντα» προθεσμιών που καλούνται να τηρήσουν οι δήμοι

Μέσα στα νέα άρθρα του Ν. 5314/2026 κρύβεται ένα πυκνό πλέγμα προθεσμιών —άλλες άπαξ, άλλες ετήσιες, άλλες μηνιαίες ή και ημερήσιες— που δεσμεύουν δημοτικά συμβούλια, δημάρχους, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες των δήμων (ΟΤΑ α΄ βαθμού), με άμεσες και, σε αρκετές περιπτώσεις, αυστηρές συνέπειες όταν περνούν άπρακτες.

Διαβάστε Περισσότερα