Σκέψεις… εν θερμώ!Ακολουθήστε με στο Facebook

Ώρες κοινής αδιαφορίας

17 Σεπτεμβρίου 2020 | Αρθρογραφία

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες άναρχης εξάπλωσης και λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να γίνει μια ευρεία κοινωνική συζήτηση για τη θέσπιση όρων και ορίων στη λειτουργία τους.
Κώστας ΘερμογιάννηςΑκολουθήστε με στο Facebook

Κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί μερικά χρόνια πριν ότι θα ήταν δυνατό να χωρέσει ολόκληρη η ανθρωπότητα μέσα σε μια οθόνη, τόσο μικρή μάλιστα που να γλιστράει εύκολα στην τσέπη ενός παντελονιού! Η τεχνολογία, σαν μια ακούραστη και πάντοτε έφηβη Σειρήνα, δε θα σταματήσει ποτέ να μαγεύει τους ανθρώπους με τις ομορφιές της. Δυνατότητες και ομορφιές όμως που αν δεν τις διαχειριστούμε σωστά ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία των πολιτών αλλά και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα της Δημοκρατίας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αφορά κάποιον μελλοντικό χρόνο τής ιστορίας, είναι ήδη εδώ και, δια των έξυπνων αλγόριθμων που έχουν αναπτυχθεί, εφευρίσκει κάθε μέρα νέους τρόπους για να χαλιναγωγήσει το χρόνο των ανθρώπων. Διότι, όσο περισσότερο χρόνο διαθέτουν οι άνθρωποι μπροστά στην οθόνη, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο περισσότερες διαφημίσεις θα πουλήσουν οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται. Έξυπνα συστήματα που εκτελούν δημοπρασίες σε πραγματικό χρόνο, επιλέγουν την πιο συμφέρουσα διαφήμιση ανά πάσα στιγμή και την προβάλουν στους χρήστες. Αλλά δεν μένουν εκεί, προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα επηρεάζοντας βαθύτατα την καθημερινότητά μας καθόσον αποφασίζουν τι θα προβληθεί και σε ποιον ενώ παράλληλα καταγράφουν, χωρίς ποτέ να ξεχνούν, τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντά μας. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν τα ταμεία τους με τρισεκατομμύρια, ασκώντας κοινωνική κατασκοπεία και πουλώντας τη δημοκρατία στον μεγαλύτερο πλειοδότη, γνωστή άλλωστε είναι η περίπτωση χειραγώγησης των ψηφοφόρων στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, αφού δεν υπάρχει κανείς να ελέγξει την αλήθεια των όσων προβάλλονται, διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις καθιστώντας τα δίκτυα αυτά το ιδανικό εργαλείο για τον έλεγχο τού πληθυσμού και τη δημιουργία κρίσης στην εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς.

Το επιχείρημα που έχει τεθεί, πως τα κοινωνικά δίκτυα είναι εργαλεία που άνθρωποι και κοινωνίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν την καθημερινότητα καλύτερη και μάλιστα με τη σημείωση πως η χρήση τους είναι δωρεάν, δεν απαντά σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Αν για τη χρήση αυτού του προϊόντος δεν πληρώνουμε τίποτα, μήπως τελικά το προϊόν είμαστε εμείς οι ίδιοι; Διότι οι πελάτες των μέσων αυτών είναι οι διαφημιστές ενώ το προϊόν που τους πουλάνε οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης είμαστε εμείς οι ίδιοι! Και μας πουλάνε τόσο έξυπνα και τόσο αθόρυβα που ούτε καν το αντιλαμβανόμαστε σπαταλώντας το χρόνο μας μπροστά σε μια οθόνη αναζητώντας σαν τους ζητιάνους ακόμα ένα κλικ αποδοχής. Είναι άλλωστε υπέροχη αφορμή για δημοπρασία διαφημίσεων η άδεια μας ζωή.

Άνθρωποι τόσο τραγικά ίδιοι στην ηλεκτρονική εκδοχή μας φτάσαμε στο σημείο να μην κατανοούμε πόσο σημαντικά διαφορετικοί είμαστε. Αλλά ως πολίτες δεν πρέπει ούτε να δεχόμαστε την πραγματικότητα τού κόσμου όπως μας την παρουσιάζουν οι αλγόριθμοι ούτε να ανεχόμαστε αυτό που ορισμένα κέντρα επιθυμούν, να θεωρούμε δηλαδή ότι η δημοκρατία είναι μια ψευδαίσθηση. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες άναρχης εξάπλωσης και λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να γίνει μια ευρεία κοινωνική συζήτηση για τη θέσπιση όρων και ορίων στη λειτουργία τους. Οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει και δεν υπάρχει καιρός για ολιγωρία, οι ώρες κοινής αδιαφορίας έχουν παρέλθει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως μέχρι εχθές νομίζαμε πως η ανθρωπότητα δεν χωρά σε μια οθόνη. Πόσο λάθος κάναμε. Και τώρα η οθόνη μάς νικά χωρίς καν να μας έχει πολεμήσει!

Σκέψεις… εν θερμώ!

Ακολουθήστε με στο Facebook

Διαβάστε κι αυτάΌλη η αρθρογραφία →
Λόγος χωρίς σιωπή

Λόγος χωρίς σιωπή

Κάθε συμβάν, από μια ανθρώπινη τραγωδία ή μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη ως την ασήμαντη δήλωση της ημέρας, ρίχνεται στην αρένα του δημόσιου λόγου με όρους κατεπείγοντος. Ο πολίτης – χρήστης των κοινωνικών δικτύων, δεν καλείται πια να κατανοήσει τη νέα πληροφορία, αντιθέτως καλείται να τοποθετηθεί και να σχολιάσει και μάλιστα άμεσα. Να διαλέξει στρατόπεδο δηλαδή, να συνοδεύσει το γεγονός με μια οργισμένη, ενδεχομένως, φράση ή με ένα εύκολο ηθικό πρόσημο ή να προχωρήσει απλώς, ασυλλογίστως και απερισκέπτως σε μια παρορμητική αντίδραση, μια ενέργεια εν θερμώ χωρίς πρώτα να αναλύσει τα δεδομένα και να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό του να σκεφτεί.

Διαβάστε Περισσότερα
Η ύπαρξη είναι ρήμα, όχι ουσιαστικό

Η ύπαρξη είναι ρήμα, όχι ουσιαστικό

Ο χώρος, ο χρόνος, όλα τα ορατά και τα αισθητά δεν είναι αφηρημένες έννοιες, αλλά πραγματικότητες που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα πριν αυτό αποκτήσει ικανότητα σκέψης και πριν μετατραπούν σε ιδέες. Το τι πραγματικά «είναι» πίσω από όλα αυτά αποκρυσταλλώνεται στο «είμαι», όπως εύστοχα το έγραψε ο Ελύτης: «Λοιπόν, αυτός που γύρευα, είμαι».

Διαβάστε Περισσότερα
Ν. 5314/2026: Η «ατζέντα» προθεσμιών που καλούνται να τηρήσουν οι δήμοι

Ν. 5314/2026: Η «ατζέντα» προθεσμιών που καλούνται να τηρήσουν οι δήμοι

Μέσα στα νέα άρθρα του Ν. 5314/2026 κρύβεται ένα πυκνό πλέγμα προθεσμιών —άλλες άπαξ, άλλες ετήσιες, άλλες μηνιαίες ή και ημερήσιες— που δεσμεύουν δημοτικά συμβούλια, δημάρχους, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες των δήμων (ΟΤΑ α΄ βαθμού), με άμεσες και, σε αρκετές περιπτώσεις, αυστηρές συνέπειες όταν περνούν άπρακτες.

Διαβάστε Περισσότερα