Ακολουθήστε με στο Facebook

Οι λέξεις της γλώσσας μας ενίοτε έχουν άλλο νόημα από αυτό που στα λεξικά είναι γραμμένο. ‘Ικανότητα’, που μέχρι τώρα σημαίνει την ιδιότητα που εγγενώς φέρει κάποιος για να πετυχαίνει εναργή αποτελέσματα, για τον τόπο μας σημαίνει παγίωση της αναβλητικότητας και γραφειοκρατική διαχείριση μπροστά στα μελλούμενα και τις απαιτήσεις του αύριο. ‘Εξέλιξη’, που μέχρι τώρα σημαίνει μεταβολή προς το καλύτερο, για τον τόπο μας σημαίνει θωράκιση της στασιμότητας μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον πολίτη. ‘Ανάπτυξη’, που μέχρι τώρα σημαίνει μια πορεία με θετικό πρόσημο προς την πρόοδο, για τον τόπο μας σημαίνει αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε μια περιοχή που τα τελευταία είκοσι χρόνια φθίνει πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά. Σε έναν δήμο που έχει ήδη υποφέρει δραματικά κι έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη από τα μνημόνια και την εικοσαετή λιτότητα, η επιβολή αυξημένων δημοτικών τελών είναι σχεδόν βέβαιο πως θα λειτουργήσει αδυσώπητα και οριζοντίως προς την επιδείνωση της κατάστασης των πολιτών του και, αν όχι προς την περαιτέρω κατάρρευση, προς την επώδυνη επιχειρηματική επιβάρυνση των επαγγελματιών της περιοχής, η δραστηριότητα των οποίων αποτελεί εν πολλοίς τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας του Δήμου Λαμιέων.

Τούτη η επερχόμενη επιδείνωση μοιάζει παρανοϊκή μπροστά στα πραγματικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής μας, τα οποία άλλωστε έχουν καταγραφεί, και είναι διαθέσιμα διαδικτυακά, από το ΚΕΠΕ (Κέντρο Οικονομικών Ερευνών Ελλάδας), το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) και το ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει το χαμηλότερο εισόδημα στη χώρα, ενώ επισημαίνεται το γεγονός ότι το εισόδημα των φτωχών νοικοκυριών μειώθηκε περαιτέρω κατά 10% τα τελευταία χρόνια. Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά το σπίτι του, η ανεργία τείνει να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση την ίδια στιγμή που οι οικονομικοί δείκτες σχεδόν στο σύνολό τους εμφανίζουν απογοητευτικά στοιχεία για το αύριο του τόπου. Μέσα σε τούτη τη ζοφερή πραγματικότητα, έρχεται ακόμα μία πληγή για τους δημότες να προστεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων.

Ο τόπος μας θέλει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις γενναίες. Έγραψε ο Χρήστος Γιανναράς[1]: «Η κυρίως διαφορά του διαχειριστή από τον μεταρρυθμιστή είναι ότι: Ο πρώτος πιστεύει ότι οι λύσεις των προβλημάτων είναι έτοιμες συνταγές, τις γεννάει ο ορθολογισμός, η μίμηση, η αλάθητη ιδεολογία. Ο δεύτερος ξέρει, από πείρα αλλά και από μελέτη, ότι οι λύσεις γεννιώνται, δεν αντιγράφονται». Αν αναρωτηθεί λοιπόν, ή έστω αν ευλόγως ερωτηθεί, ο δημότης του Δήμου Λαμιέων αν τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει γίνει φορέας αναζήτησης ή κυοφορίας λύσεων αναπτυξιακών, ικανών να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα και τη φθίνουσα πορεία του τόπου, ποια θα είναι άραγε η απάντηση σε τούτο το ρητορικό ερώτημα; Δεν είναι απίθανο ο τόπος μας να καταστεί ου-τοπία (ού + τόπος, μη τόπος δηλαδή) για πολλούς από τους συμπολίτες μας στο εγγύς μέλλον αφού πια μοιάζει περισσότερο από ποτέ ελκυστική η μετανάστευση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Παραμένει όμως ακόμα ένα ερώτημα να απαντηθεί: Η αύξηση των δημοτικών τελών θα έχει ανταποδοτικό (και αναπτυξιακό) αποτέλεσμα; Θα έχουμε καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες; Ή απλώς θα προστεθεί ένα ακόμα κεφάλαιο στο βιβλίο μιας πόλης που αθόρυβα χάθηκε στην Ιστορία;


[1] Ο διαχειριστής και ο μεταρρυθμιστής | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Από το άρθρο

Σε έναν δήμο που έχει ήδη υποφέρει δραματικά κι έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη από τα μνημόνια και την εικοσαετή λιτότητα, η επιβολή αυξημένων δημοτικών τελών είναι σχεδόν βέβαιο πως θα λειτουργήσει αδυσώπητα και οριζοντίως προς την επιδείνωση της κατάστασης των πολιτών του και, αν όχι προς την περαιτέρω κατάρρευση, προς την επώδυνη επιχειρηματική επιβάρυνση των επαγγελματιών της περιοχής, η δραστηριότητα των οποίων αποτελεί εν πολλοίς τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας του Δήμου Λαμιέων.

Διαβάστε κι αυτά

Αρθρογραφία
Κατεβαίνοντας προς το 2025…
Κατεβαίνοντας προς το 2025…

Κατεβαίνοντας προς το 2025…

Η Δύση έμαθε από νωρίς να συνδέει την ελευθερία, την επιστήμη, τη δημοκρατία αλλά και το ίδιο το αύριο με το οικονομικό κέρδος. Εφηύρε χρηματιστήρια, τράπεζες, τόκους, άγχος και άχθος αβάσταχτο για τους ώμους των πολιτών, διαλύοντας την πρωτογενή τους επιθυμία για συμμετοχική αλληλεπίδραση στον κοινό βίο.

Αρθρογραφία
Φανατισμένα αμνοερίφια
Φανατισμένα αμνοερίφια

Φανατισμένα αμνοερίφια

Είναι άξιο απορίας γιατί μέσα στη λειτουργία της Δημοκρατίας, το ίδιο το πολίτευμα να επιτρέπει, ή έστω να ανέχεται, την εμφάνιση φανατικών μορφωμάτων, τα οποία δρουν καταφανώς εις βάρος του; Τι είναι αυτό που καθιστά τη Δημοκρατία δεκτική σε τέτοια φαινόμενα;

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Η επικίνδυνη αμεριμνησία του πολιτικαντισμού δεν είναι συμβατή ούτε με το θεσμικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης ούτε με την ενάργεια που πρέπει να τη διακρίνει. Το ίδιο σημαντικά ασύμβατη είναι η διοικητική αγνωσία αλλά και ο εμπειρισμός. Η παραλυτικά μικρονοϊκή αντίληψη ότι τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει νομή εξουσίας χωρίς το αντίστοιχο γνωσιακό υπόβαθρο, ούτε μπορεί ούτε πρέπει να αποτελεί πολιτικό κανόνα, αν βεβαίως ο στόχος είναι οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργούν ορθολογικά όντως ως σύγχρονοι οργανισμοί στο πλαίσιο και στα πρότυπα των ευρωπαϊκών δεδομένων. Είναι όμως νοητό το… αυτονόητο;

Αρθρογραφία
Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας
Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας

Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων – πολιτών στις εκλογές γίνεται ολοένα και μικρότερη σε σύγκριση με την διογκούμενη αποχή, αποδυναμώνοντας περαιτέρω, μέσα στο παγκοσμιοποιημένο κι εξόχως δύσκολο οικονομικό γίγνεσθαι, την ήδη ασθμαίνουσα Δημοκρατία, η οποία στη χώρα μας δίνει την εντύπωση πως έχει πια ιδεολογική και φιλοσοφική αξία ίσως μόνο για τους ρομαντικούς! Το αποτέλεσμα αυταπόδεικτο: Τα άτολμα κόμματα, άτολμη πολιτική παράγουν.

Αρθρογραφία
Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!
Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

Τα μεγάλα ποσοστά αποχής αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη έχει πάψει να (φαίνεται πως) είναι ωφέλιμη στον πολίτη, ο οποίος δικαιολογημένα ενδεχομένως να θεωρεί ότι θεσμός της Ε.Ε. είναι πολιτικά άσαρκος, λιποβαρής και πιθανόν μη νομιμοποιημένος πια να εκπροσωπήσει και να διαχειριστεί τα ανθρώπινα συμφέροντά του.

Αρθρογραφία
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να προβάλλει γόνιμα τους στόχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους διεκδικήσει όχι τυπικά αλλά με συνέπεια και επάρκεια και να κατοχυρώσει το δικαίωμα τής ισότιμης συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή πολιτική εμπειρία. Ούτε η ηλιθιότητα της «χαλαρής» ή τιμωρητικής ή κομματικής ψήφου χωρεί σε μια τόσο σημαντικά σοβαρή πολιτική υπόθεση ούτε βεβαίως η επιλογή υποψηφίων με βαρύνον κριτήριο επιλογής την αναγνωρισιμότητά τους.