Ακολουθήστε με στο Facebook
Ακολουθήστε με στο Facebook

14.06.2021

Παναγιώτης Χανός: Ερωτευμένος Καίσαρ

Βιβλιοκριτικές

Ερωτευμένος Καίσαρ είναι το όνομα ενός βυζαντινού πολεμικού πλοίου το οποίο απέπλευσε τον Φεβρουάριο του 1453 από την Κωνσταντινούπολη μεταφέροντας το μεγαλύτερο ίσως μυστικό τού τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Σημαντικοί επιβάτες, ένας θησαυρός, μια αποφασιστική Γενοβέζα αρχόντισσα με τη συνοδεία της κι ένας ικανότατος πλοίαρχος ξεκινούν ένα ταξίδι καταμεσής της νύχτας προς το Αιγαίο Πέλαγος φορτωμένοι με το βάρος τής ευθύνης της ίδιας της Ιστορίας, αν δεν επρόκειτο βεβαίως για μυθιστόρημα!

Με το χρόνο να έχει γυρίσει περίπου 570 χρόνια πίσω, ο συγγραφέας εισάγει αμέσως τον αναγνώστη του στην εξαιρετική πλοκή ενός μυθιστορήματος το οποίο έχει ένα ιδιόμορφο χαρακτηριστικό. Γράφτηκε μέσα σε μόλις τρεις μήνες για τις ανάγκες ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού χωρίς όμως να έχουν γίνει εκπτώσεις ούτε στην ιστορικότητά του, ούτε στις πηγές από τις οποίες αντλήθηκε το υλικό ούτε βεβαίως στην πληρότητα της περιγραφής των ανθρώπων και της εποχής. Ο Παναγιώτης Χανός είναι δημοσιογράφος κατ’ επάγγελμα αλλά η πένα του στον Ερωτευμένο Καίσαρα, αν και λειτούργησε δημοσιογραφικά, προδίδει έντονα την ικανότητά του να υπηρετεί το λογοτεχνικό είδος. Ήδη, από την πρώτη σελίδα τής ιστορίας που μας αφηγείται, οι λεπτομέρειες στην αποτύπωση των χαρακτήρων, των στοιχείων πολιτισμού από τα τοπία μέχρι τις ενδυμασίες και τον οπλισμό, μα της συνολικής ατμόσφαιρας μέσα στην οποία εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα, είναι εντυπωσιακές ενώ οι διάλογοι μεταξύ των πρωταγωνιστών της ιστορίας είναι ρεαλιστικοί και χωρίς ίχνος υπερβολής.

Η συνέχεια όμως, η οποία είναι χρονικά μπροστά από την εποχή μας, το 2023, είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα! Ένα σαπιοκάραβο από το Αϊβαλί, γεμάτο πρόσφυγες και μετανάστες, ναυαγεί στη βραχονησίδα Θέρμη. Ο Κωνσταντίνος Λόγκος, επιχειρηματίας στην περιοχή κι εκπαιδευμένος δύτης, είναι ο πρώτος που σπεύδει να συνδράμει τους ναυαγούς. Στην τελευταία του κατάδυση ανακαλύπτει το ναυάγιο ενός παλαιού ξύλινου πλοίου κι από εκεί κι έπειτα ο συγγραφέας με τρόπο εξόχως αβίαστο ξεδιπλώνει το μίτο της ιστορίας του που δένει το 2023 με το 1453! Μια νεαρή αρχαιολόγος με ειδίκευση στην ενάλια αρχαιολογία φτάνει στο νησί και μαζί με τον Λόγκο αλλά και τον προϊστάμενο της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων αρχίζει το ψάξιμο. Το άγρυπνο μάτι μιας δημοσιογράφου παρατηρεί και καταγράφει τις κινήσεις τους. Το ρεπορτάζ όμως το παρακολουθούν κι από τα γειτονικά παράλια της Τουρκίας… Την ίδια στιγμή, ένας ορθόδοξος ιερέας από Λαττάκεια της Συρίας ζητά επίμονα να δει τον πρωθυπουργό ενώ ο καθηγητής βυζαντινολογίας της Σορβόννης  Έρασμος Βιεννέζης δίνει μια διάλεξη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Πώς μπορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να δεθούν στην ίδια ιστορία με τους Τούρκους πράκτορες που με άγρυπνο μάτι παρακολουθούν την υπόθεση, το Τάγμα των Ιπποτών του Δράκου και τις υπόγειες στοές στο νησί της Λέσβου θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης μέσα στο εξαιρετικό μυθιστόρημα του Παναγιώτη Χανού σε μια ιστορία που σπονδυλωτά θα τον ταξιδέψει από το παρελθόν στο παρόν, ή καλύτερα στο άμεσο μέλλον, για να διαπιστώσει πως ο άνθρωπος δεν αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου! Φιλοσοφεί, αγαπάει, μισεί, πολεμά, ελπίζει όπως φιλοσοφούσε, αγαπούσε, μισούσε και πολεμούσε εκατοντάδες χρόνια πριν. Ενδεχομένως, μέσα την ιστορία αυτή, ο Χανός να θέλει να τονίσει ακριβώς αυτό το σημείο, ενδεικτικό άλλωστε είναι πως επάνω στο καλύτερο πολεμικό πλοίο του αυτοκράτορα χαράχθηκε το παράγωγο της λέξης ‘Έρωτας’. Έρωτας και πόλεμος με φόντο ένα μυστικό που, ανομολόγητο καθώς είναι, ταξιδεύει ήσυχα στο χρόνο.

Το μυθιστόρημα Ερωτευμένος Καίσαρ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα κι έχει διακριθεί σε λογοτεχνικό διαγωνισμό ως μία από τις τρεις καλύτερες συμμετοχές ανάμεσα σε άλλες πενήντα. Διακρίθηκε γιατί όντως έπρεπε να διακριθεί!

Από το άρθρο

Έρωτας και πόλεμος με φόντο ένα μυστικό που, ανομολόγητο καθώς είναι, ταξιδεύει ήσυχα στο χρόνο.

Διαβάστε κι αυτά

Αρθρογραφία

Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου

Η Φύση, όποια τελικά κι αν είναι αυτή, δεν είναι μια στατική κατάσταση αλλά μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, η οποία δεν είναι δυνατόν να εγκιβωτιστεί στα ασφυκτικά πλαίσια της ανθρώπινης αντίληψης με κανόνες μαθηματικούς ή θρησκευτικούς ή ακόμα και φιλοσοφικούς. Ως εκ τούτου, λόγω της -εκστατικής για τον άνθρωπο- αχρονικότητάς της δεν είναι δυνατόν να διαθέτει παγιωμένη συλλογιστική, κατά τα ανθρώπινα πρότυπα, ώστε να καταστεί παραγωγός ηθικών κανόνων.

Αρθρογραφία

Το νόημα της Δημοκρατίας

Η Δημοκρατία δεν είναι απλώς μια χρηστική κοσμοθεωρία που ενεργεί εργαλειακά σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο, αντίθετα, είναι ένας σημαντικός δημιουργός ανθρωποκεντρικών θεσμών και αξιών, έστω κι αν ενίοτε αυτές είναι φθαρτές στο διάβα του χρόνου. Είναι επίσης, ένας από τους σπουδαιότερους καταλύτες που μετουσιώνουν τον ατομικό ανθρώπινο βίο σε έλλογη κοινωνική συνύπαρξη καθιστώντας τη ζωή και την καθημερινότητα προνόμιο και όχι αιτιοκρατικό άχθος.

Αρθρογραφία

Αριστερό μπόι

Ο Καζαντζάκης εύστοχα επισήμανε ότι το μπόι του ανθρώπου που κουβαλάει μια ιδέα δίνει μπόι και στην ίδια την ιδέα. Για την Αριστερά, που ιστορικά ως ιδεολογία έχει βάναυσα κακοποιηθεί, δεν αρκούν πτερόεντα λόγια για να πιστοποιηθεί ότι κάποιος είναι αρκούντος ικανός για να την κουβαλήσει, ως ζώσα και καθημερινώς δρώσα ιδέα, μέσα του. Χρειάζεται ικανό ανάστημα, πολιτικό και ιδεολογικό, το οποίο ούτε εκβιάζεται ούτε επιβάλλεται ετσιθελικά. Υπάρχει όμως εν προκειμένω;

Αρθρογραφία

Εμπόριο νοημοσύνης

Η επανάσταση της νοημοσύνης άλλωστε καλό θα είναι να μην κληροδοτήσει την ανθρωπότητα με τα μειονεκτήματα και τα ελαττώματα της βιομηχανικής επανάστασης. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: Θα μπορέσει άραγε αυτή τη φορά ο ανθρώπινος πολιτισμός να ξεπεράσει την εγωτική του μικρόνοια ώστε να απελευθερώσει αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα από τη στενή οικονομική του εκμετάλλευση και να το διαθέσει στην υπηρεσία τής αειφόρου ύπαρξής του πάνω στον πλανήτη ή θα παρασυρθεί και πάλι από τη δουλοφροσύνη του ατομικού κέρδους;

Αρθρογραφία

Αριστερή ανεπάρκεια!

Η διαφαινόμενη στην πράξη δεξιόστροφη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράζεται εσχάτως δια στόματος του αρχηγού του (παροχή μετοχών των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους, δεκάωρη εργασία με αύξηση αποδοχών κλπ.), αφήνει περισσότερο χώρο ανέλεγκτης αυτονομίας στην καθημερινή κυβερνητική πρακτική, καθιστώντας την αριστερή ανεπάρκεια έναν απροσδόκητο σύμμαχο του νεοφιλελευθερισμού.