Ακολουθήστε με στο Facebook

27.02.2020

Ο κοροναϊός, οι μάσκες κι ένα ρήμα σκοτεινό!

Αρθρογραφία

H αλήθεια μόνον έναντι θανάτου δίδεται[1]

Οδυσσέας Ελύτης

Στην επιστήμη της Οικολογίας ισχύει ένας σημαντικός κανόνας που λέει πως την ανάπτυξη κάθε είδους αλλά και κάθε οικοσυστήματος την καθορίζει ο παράγοντας εκείνος που βρίσκεται σε έλλειψη έστω κι αν όλοι οι άλλοι παράγοντες ανάπτυξης βρίσκονται στο ιδανικό τους επίπεδο. Στην άλλη ‘επιστήμη’, αυτή της διαχείρισης του συλλογικού ασυνείδητου (και συνειδητού ενδεχομένως), ειδικά σε περιπτώσεις που ο ‘εχθρός’ είναι αόρατος δια γυμνού οφθαλμού, την ανάπτυξη καθορίζει μάλλον ό,τι βρίσκεται σε υπερεπάρκεια! Κυρίως ο φόβος και ο πανικός.

Ως ατομικές οντότητες είναι γραμμένο στη συνείδησή μας με ζωηρά γράμματα το ένστικτο τής αυτοσυντήρησης. Όταν αυτό είναι εξασφαλισμένο, τότε (και μόνο τότε) γινόμαστε όντα πολιτικά και κοινωνικά. Και φιλοσοφούμε! Αν όμως νιώσουμε πως η αυτοσυντήρησή μας απειλείται, τότε αυτομάτως ξεκινάει ένας αμείλικτος πόλεμος, ένας πόλεμος εναντίον όλων. Κι εκεί ακριβώς αρχίζει το μεγαλύτερο από όλα τα δεινά, ο ασυνείδητος πόλεμος κατά του ίδιου του κοινωνικού ιστού. Όλοι είναι εν δυνάμει εχθροί. Ή μάλλον, όλοι είναι εχθροί, οι γείτονες, οι φίλοι, οι συνάδερφοι ίσως και τα ίδια μας τα αδέρφια! Μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια εκπαίδευσης τού ανθρώπινου πνεύματος, τα αντανακλαστικά εντός μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση έναντι της λογικής σκέψης. Πόσο μικροί κι απαίδευτοι είμαστε τελικά μπροστά στο φόβο…

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οφείλουμε όλοι μας να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση απέναντι στις συστάσεις των επιστημόνων και των γιατρών, τις σχετικές με την εξάπλωση του κοροναϊού και τις οδηγίες προφύλαξης. Στα χρόνια τού βίου μας όμως έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς κι άλλοι ιοί και η ιστορία έδειξε -δυστυχώς- πως η επιστήμη τερμάτισε τελικώς δεύτερη, προτιμήθηκε η επιδρομή στα φαρμακεία και στα παντοπωλεία χωρίς βέβαια κάποιο μακροπρόθεσμο όφελος. Η ανθρωπότητα συνέχισε να υπάρχει και να ζει, όπως διαβεβαίωσαν οι επιστήμονες τότε και θα συνεχίσει για ακόμα μια φορά, όπως διαβεβαιώνουν και τώρα. Το σημαντικότερο ζήτημα όμως δεν είναι αυτό, είναι μια άλλη «επιδημία» που καλλιεργείται μέσα από το θολό τοπίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μιας μερίδας μέσων ενημέρωσης που διακαώς επιθυμούν αναγνωσιμότητα. Είναι η σπορά ψευδών και ανυπόστατων ειδήσεων που κυκλοφορούν ως φήμες και που οδηγούν στην απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στην επιστημονική κοινότητα. Αυτό, σε συνδυασμό με την αντανακλαστική μας προσπάθεια να αμπαρωθούμε πίσω από κάποιο επίπλαστο οχυρωματικό έργο, να αποκτήσουμε την αίσθηση της ασφάλειας για να μη μας αγγίξει το πρόβλημα, οδηγεί την ελευθερία της σκέψης μας στο όριό της. Ή, για να το θέσουμε σε ρεαλιστικότερη βάση, πνίγει κυριολεκτικά την ελευθερία μας.

Το βέβαιο είναι πως εκείνη που θα νοσήσει περισσότερο είναι η οικονομία. Η οικονομία σε μια χώρα που δέκα χρόνια τώρα παλεύει να βγάλει το κεφάλι της έξω από το νερό της αβεβαιότητας για να ανασάνει καθαρό αέρα χωρίς περιορισμούς και μνημόνια. Και θα νοσήσει περισσότερο αν αυτή την κρίσιμη στιγμή επιδείξουμε ανεύθυνη στάση κι ανοχή απέναντι στις Κασσάνδρες των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων. Μόνο η Επιστήμη πρέπει να μιλάει τώρα, οι άλλοι ας σωπάσουν. «Ένα ρήμα τώρα μηχανεύομαι όπως ο διαρρήκτης το αντικλείδι του, ένα ρήμα σε -άγω» γράφει ο Ελύτης. Ας μην είναι τούτες τις ώρες το ρήμα σκοτεινό. Ας μην είναι το ‘συνάγω’ αυθαίρετα συμπεράσματα, ας μην είναι το ‘εξάγω’ φόβο ούτε το ‘παράγω’ πανικό. Ας είναι φωτεινό, ας είναι το ρήμα «προάγω». Την ορθή σκέψη και την ορθή κρίση. Κι ας αναρωτηθούμε τελικά, τι φοβόμαστε περισσότερο; Τον ίδιο το θάνατο ή το φόβο του θανάτου;


[1] Ρήμα το σκοτεινόν. Ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη

Από το άρθρο

Ως ατομικές οντότητες είναι γραμμένο στη συνείδησή μας με ζωηρά γράμματα το ένστικτο τής αυτοσυντήρησης. Όταν αυτό είναι εξασφαλισμένο, τότε (και μόνο τότε) γινόμαστε όντα πολιτικά και κοινωνικά. Και φιλοσοφούμε!

Διαβάστε κι αυτά

Αρθρογραφία
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να προβάλλει γόνιμα τους στόχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους διεκδικήσει όχι τυπικά αλλά με συνέπεια και επάρκεια και να κατοχυρώσει το δικαίωμα τής ισότιμης συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή πολιτική εμπειρία. Ούτε η ηλιθιότητα της «χαλαρής» ή τιμωρητικής ή κομματικής ψήφου χωρεί σε μια τόσο σημαντικά σοβαρή πολιτική υπόθεση ούτε βεβαίως η επιλογή υποψηφίων με βαρύνον κριτήριο επιλογής την αναγνωρισιμότητά τους.

Αρθρογραφία
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Οι Άγγλοι λένε ότι για να καταλάβεις κάποιον πρέπει να μπεις στα παπούτσια του. Ιδανικά, η ρήση αυτή των ιθαγενών της Γηραιάς Αλβιώνας θα μπορούσε να λειτουργήσει εξόχως αποδοτικά για την ελληνική κοινωνία αν οι πολιτικοί της μπορούσαν και ήθελαν πράγματι να μπουν ενσυνειδήτως στα παπούτσια των πολιτών της. Όμως, η εξαθλιωτική γεύση της σύγχρονης καθημερινότητας, την οποία εφιαλτικά βιώνει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας μας, λειτουργεί αποτρεπτικά προς την υιοθέτηση αυτής της -πολιτικής- νοοτροπίας για τους αιρετούς άρχοντες, οι οποίοι προτιμούν τα δικά τους, ακριβά, περίτεχνα και άνετα υποδήματα!

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Συμπληρώθηκαν ήδη εκατό ημέρες από την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου και θα ήταν απολύτως αυτονόητο η πολιτική πρακτική να έχει δρασκελίσει και να έχει αφήσει πίσω της το κομμάτι εκείνο των αφηρημένων εντυπώσεων και των γενικόλογων κι ευφραντικών προεκλογικών υποσχέσεων και να έχει μετουσιωθεί σε ρεαλιστική καθημερινή πράξη. Οι εκατό ημέρες άλλωστε από την έναρξη κάθε καινούριας πολιτικής περιόδου δεν είναι ούτε ένα ασήμαντο ψυχολογικό όριο ούτε ένας αυθαίρετος χρονικός προσδιορισμός, αντιθέτως, φανερώνει εν τοις πράγμασι αφενός το επίπεδο της ουσιαστικής πολιτικής προετοιμασίας πριν την ανάληψη της εξουσίας και αφετέρου τη λειτουργική ετοιμότητα ανάληψης της πραγματικής διοικητικής ευθύνης.

Αρθρογραφία
Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου
Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου

Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου

Η Φύση, όποια τελικά κι αν είναι αυτή, δεν είναι μια στατική κατάσταση αλλά μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, η οποία δεν είναι δυνατόν να εγκιβωτιστεί στα ασφυκτικά πλαίσια της ανθρώπινης αντίληψης με κανόνες μαθηματικούς ή θρησκευτικούς ή ακόμα και φιλοσοφικούς. Ως εκ τούτου, λόγω της -εκστατικής για τον άνθρωπο- αχρονικότητάς της δεν είναι δυνατόν να διαθέτει παγιωμένη συλλογιστική, κατά τα ανθρώπινα πρότυπα, ώστε να καταστεί παραγωγός ηθικών κανόνων.

Αρθρογραφία
Το νόημα της Δημοκρατίας
Το νόημα της Δημοκρατίας

Το νόημα της Δημοκρατίας

Η Δημοκρατία δεν είναι απλώς μια χρηστική κοσμοθεωρία που ενεργεί εργαλειακά σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο, αντίθετα, είναι ένας σημαντικός δημιουργός ανθρωποκεντρικών θεσμών και αξιών, έστω κι αν ενίοτε αυτές είναι φθαρτές στο διάβα του χρόνου. Είναι επίσης, ένας από τους σπουδαιότερους καταλύτες που μετουσιώνουν τον ατομικό ανθρώπινο βίο σε έλλογη κοινωνική συνύπαρξη καθιστώντας τη ζωή και την καθημερινότητα προνόμιο και όχι αιτιοκρατικό άχθος.