Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη όταν καλούμαστε να παραθέσουμε την ταπεινή μας γνώμη για το έργο μεγάλων δημιουργών. Ειδικά όταν για την ποίηση τολμούμε να εκφέρουμε τη γνώμη μας σπανίως. Τούτη τη φορά αισθανθήκαμε την ευθύνη ακόμα μεγαλύτερη πιάνοντας στα χέρια μας καινούριο ποιητικό βιβλίο του Αντώνη Τσόκου, Ώρες πληθυντικής αϋπνίας, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Από τον πρόλογο του βιβλίου: «Μια αμύθητα αισιόδοξη κοπέλα έπεσε απ’ τον ουρανό στο μαξιλάρι μου. Φορούσε λευκό ψάθινο καπέλο και μπλε σατέν φόρεμα. Μου φά­νηκε μυστήρια στο βλέμμα. Τη ρώτησα, από ­τόσους έμπειρους ονειροβάτες πώς ξέπεσε στο ­εμπριμέ μου μαξιλάρι. Έμεινε βουβή να ξύνει το κεφάλι της πάνω από το καπέλο. Δείγμα επι­κίνδυνα ευφυούς ανθρώπου. Την ξαναρώτησα. ­Μήπως δεν πρόλαβε να καταλάβει με την πρώ­τη ανάγνωση. Με κοίταξε νωχελικά. Με βλέμμα απόκοσμο και μια καρφίτσα πεταλούδα στο φουστάνι.»

Σε χρόνο και τόπο απροσδιόριστο μας ταξιδεύει ο ποιητής, αγγίζοντας θαρρεί κανείς τα όρια του σουρεαλισμού, αλλά η ουσία του είναι απολύτως πραγματική, μεστή και γεμάτη νοήματα. Από τις γραμμές της συζήτησης της κοπέλας και του ονειροβάτη, ένας κόσμος ολόκληρος απλώνεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη και τον καλεί να χαθεί βαθιά μέσα σε έντονα διλήμματα και πολύ δύσκολα ερωτήματα.

«Κοιμάμαι με το όνειρο κάποτε να ονειρευτώ.»

Ο Αντώνης Τσόκος παίζει με τις λέξεις τόσο επιδέξια που μοιάζει σχεδόν σαν να τις γοητεύει! Κι ο αναγνώστης παρασέρνεται μέσα σε τούτο το ταξίδι χωρίς καμιά ελπίδα να μπορέσει να σταματήσει τη ροή του, γίνεται κοινωνός των σκέψεων και των οραμάτων του ποιητή!

«Βρέχει. Τι ν’ αφηγείται ο ουρανός με αυτήν εδώ τη μπόρα;»

Μιλάει για πληθώρα πραγμάτων, θέτει σοβαρά ερωτήματα. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Μα την απάντηση την έχει καλά κρυμμένη, δεν τη χαρίζει εύκολα.

«Και αν δεν είμαι συμβατός λήπτης του έρωτά σας;»

Μετά το Σουίνγκ με τ’ άστρα και το Ένα ποτήρι ακόμα Τσάρλς, ο Αντώνης Τσόκος επιστρέφει με ένα πάρα πολύ δυνατό βιβλίο που δικαίως τον κατατάσσει ανάμεσα στους πιο καταξιωμένους ποιητές της σύγχρονης εποχής!