Η Καρμελίτα, μια όμορφη τσιγγανοπούλα, ξεκινά να διαβεί το δύσκολο δρόμο της ζωής σε εποχές δύσκολες και με τους οιωνούς να έχουν ταχθεί απέναντί της. Ζώντας σε μια οικογένεια με μάνα σκληρή και πατέρα που δε νοιάζεται παρά μόνο για τον εαυτό του, προσπαθεί να βρει στο πρόσωπο της γιαγιάς της και του φίλου της του Γκοριάν ένα σταθερό σημείο για να ακουμπήσει και να στηριχτεί. Το ταξίδι της θα είναι πολυδιάστατο, αναμεμειγμένο με γερές δόσεις αγάπης, έρωτα αλλά και μίσους κι απογοήτευσης, σε τόπους που περιγράφονται εξαιρετικά από την πένα της κυρίας Ιακωβίδου, με πρόσωπα που ζωντανεύουν στο χαρτί και καταστάσεις που δύσκολα κανείς θα έλεγε πως απέχουν από την πραγματικότητα αν και πρόκειται για μυθιστόρημα.

Στα μάτια του αναγνώστη, το μαγικό ταξίδι της πρωταγωνίστριας ξεδιπλώνεται στα βάθη του χρόνου και με φόντο το χάρτη της Ευρώπης απ’ όπου περνά και περιπλανιέται η Καρμελίτα, συνθέτοντας μια καλογραμμένη ιστορία, η οποία δικαίως τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μυθιστορήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Η συγγραφέας, πέρα από την περιπλάνηση στους τόπους και τα μέρη, που όπως προαναφέραμε έχει περιγράψει εξαιρετικά, κάνει κι ένα ταξίδι στο άδυτο της ψυχής της πρωταγωνίστριας, στο άδυτο της ψυχής του ανθρώπου. Προχωρά ένα βήμα πιο πέρα από την απλή σκιαγράφηση των αισθημάτων και των σκέψεων, μπαίνει βαθιά μέσα στον ανθρώπινο ψυχισμό και τον αναδεικνύει χωρίς όμως να τον υποδεικνύει στον αναγνώστη, κι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προτερήματα της γραφής της κυρίας Ιακωβίδου.

[the_ad id=”24722″]Αν και το βιβλίο δε διεκδικεί τον τίτλο του ιστορικού μυθιστορήματος, δε θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστούμε πως τα ιστορικά στοιχεία είναι έντονα και βεβαίως διαδραματίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της πορείας και της πλοκής του. Η Ελισάβετ Ιακωβίδου έδωσε μέσα από τη Χρυσή λάσπη μια διαφορετική οπτική σ’ αυτά που ονομάζουμε πεπρωμένο κι ελεύθερη βούληση. Η ορμή της αλλά και οι αποφάσεις της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία που χάραξε κι ακολούθησε, παρά το γεγονός πως η ατμόσφαιρα γύρω της είχε την ικανή αδράνεια για να την οδηγήσει σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια. Το μυθιστόρημα αυτό θα μπορούσε να είναι εξόχως διδακτικό για όλους μας, αρκεί να το δούμε μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας, που τόσο όμορφα τα έπλασε η συγγραφέας!