Με τελείως διαφορετικό ύφος από τα προηγούμενα βιβλία της, η Κατερίνα Τεμπέλη έρχεται τούτη τη φορά με μια συλλογή διηγημάτων που κινούνται γύρω από τον άνθρωπο. Η κάθε μία από τις ιστορίες πραγματεύεται διαφορετικά πράγματα, τα οποία όμως έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ψυχολογία, έχοντας κυρίως ως φόντο τη ζωή και το θάνατο όπως αυτός βιώνεται από εκείνους που μένουν πίσω αλλά και τη σύγχρονη, σκληρή καθημερινότητα.

Η συγγραφέας με ύφος απλό κι ανεπιτήδευτο, περιγράφει με εξαίσιο τρόπο την ψυχοσύνθεση των ηρώων της αλλά και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αυτοί κινούνται. Το βιβλίο κάνει αυτό που κάθε βιβλίο προορίζεται να κάνει! Να προβληματίσει τον αναγνώστη, να τον βάλει να διεισδύσει στα κατάβαθα της ψυχής του, να νιώσει και να σκεφτεί την ίδια του την ύπαρξη. Η Κατερίνα Τεμπέλη πλάθει εικόνες ζωντανές και καταφέρνει να βάλει τον αναγνώστη της στη θέση του πρωταγωνιστή της με μεγάλη μαεστρία. Παρά το γεγονός πως οι ιστορίες είναι το αποτέλεσμα της παραγωγικής δημιουργίας της φαντασίας της συγγραφέως, είναι σχεδόν βέβαιο πως υπάρχουν πινελιές τόσο της προσωπικής της εμπειρίας ως άνθρωπος όσο και της επιστημονικής της ως ψυχολόγος μέσα στα κείμενά της, γεγονός που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την ανάγνωση. Είναι ίσως από τα λίγα βιβλία που η ανθρώπινη ψυχή σκιαγραφείται τόσο έντονα μέσα από τις λέξεις των ιστοριών που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό.

Το ποτάμι στον καθρέφτη είναι ένα βιβλίο που ο καθένας μπορεί να διαβάσει με μεγάλο ενδιαφέρον. Ταυτίζεται με τους ήρωες και προβάλει τον εαυτό του μέσα στις σελίδες τους. Η Κατερίνα Τεμπέλη, μετά τα δύο εξαιρετικά μυθιστορήματά της, έρχεται με αυτή τη συλλογή των διηγημάτων να επιβεβαιώσει πως ξέρει πολύ καλά τόσο την τέχνη της συγγραφής όσο και τον Άνθρωπο, που τον γυμνώνει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη της.