Ακολουθήστε με στο Facebook
Ακολουθήστε με στο Facebook

28.05.2020

Σοφία Ντούπη: “Η Εφεύρεση του Ανθρώπου έρχεται να μας φωτίσει το δρόμο με τις αλήθειες του”

Έγραψαν

Σε μια κοινωνία ξεγυμνωμένη από τις αξίες και χωρίς σαφή στόχο.
Σε μια κοινωνία που το σώμα και η ψυχή δύσκολα βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Που συνηθίσαμε ακόμη και τον θάνατο. Που μείναμε μονάδες μέσα στο χρόνο. Μονάδες που χάνονται πριν ακόμη συστήσουν στο σύμπαν την ύπαρξή τους.
Σε μια κοινωνία που η αλυσίδα της σκλαβιάς περασμένη από άνθρωπο σε άνθρωπο κάνει τους ανθρώπους μοναχικούς.
Σε μια κοινωνία που επικρατεί η δικτατορία της εικόνας και του φαίνεσθαι.
Και που ευτυχώς το δροσερό αεράκι που χαϊδεύει το πρόσωπο μας, το κελάηδημα του πουλιού, το φιλί μιας γυναίκας δεν μπορούν να ψηφιοποιηθούν… (το λάτρεψα)
Έρχεται ο φίλος Κώστας Θερμογιάννης με το βιβλίο του ‘’Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΏΠΟΥ’’ (όπως με το φανάρι του ο Διογένης) να μας φωτίσει τον δρόμο με τις αλήθειες του! Να μας παρακινήσει να σταματήσουμε το χρόνο και να κάνουμε την προσωπική μας επανάσταση! Επανάσταση όχι εναντίον κάποιου τρίτου αλλά του ίδιου του κακού εαυτού μας. Μας προτρέπει να μην συνηθίσουμε τον θάνατο. ‘’Δεν μας αρμόζει, μια φορά άλλωστε γεννηθήκαμε άνθρωποι δυο φορές δεν μπορούμε να γίνουμε’’…
Και το κυριότερο μας δείχνει το δρόμο της ευθύνης. Ο λαός δεν είναι απρόσωπος… είμαστε όλοι εμείς που έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Όταν αξιώνεις ευθύνες από τους άλλους πρέπει πρώτα να αναλαμβάνεις τις δικές σου.
Το έργο του Κώστα Θερμογιάννη είναι ένα φωτεινό βλάστημα που θα το ζήλευε ακόμη και ‘’η Ελένη’’ του που γεννήθηκε ηλιαχτίδα.
Του το έχω πει κατ’ ιδίαν θα το γράψω και δημόσια πως ο τρόπος που συνδιαλέγεται με τις λέξεις, η πληρότητα των κειμένων του και η ηθική που αποτυπώνεται σε κάθε του φράση με γεμίζει με τα ίδια συναισθήματα όπως αυτά της Ασκητικής του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη.
Η δική μου προτροπή, διαβάστε το αξίζει το ταξίδι σας μαζί του. Ένα ταξίδι γεμάτο γνώση!

_

Η Σοφία Ντούπη είναι συγγραφέας

Από το άρθρο

...και το κυριότερο μας δείχνει το δρόμο της ευθύνης. Ο λαός δεν είναι απρόσωπος… είμαστε όλοι εμείς που έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Διαβάστε κι αυτά

Αρθρογραφία

Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου

Η Φύση, όποια τελικά κι αν είναι αυτή, δεν είναι μια στατική κατάσταση αλλά μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, η οποία δεν είναι δυνατόν να εγκιβωτιστεί στα ασφυκτικά πλαίσια της ανθρώπινης αντίληψης με κανόνες μαθηματικούς ή θρησκευτικούς ή ακόμα και φιλοσοφικούς. Ως εκ τούτου, λόγω της -εκστατικής για τον άνθρωπο- αχρονικότητάς της δεν είναι δυνατόν να διαθέτει παγιωμένη συλλογιστική, κατά τα ανθρώπινα πρότυπα, ώστε να καταστεί παραγωγός ηθικών κανόνων.

Αρθρογραφία

Το νόημα της Δημοκρατίας

Η Δημοκρατία δεν είναι απλώς μια χρηστική κοσμοθεωρία που ενεργεί εργαλειακά σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο, αντίθετα, είναι ένας σημαντικός δημιουργός ανθρωποκεντρικών θεσμών και αξιών, έστω κι αν ενίοτε αυτές είναι φθαρτές στο διάβα του χρόνου. Είναι επίσης, ένας από τους σπουδαιότερους καταλύτες που μετουσιώνουν τον ατομικό ανθρώπινο βίο σε έλλογη κοινωνική συνύπαρξη καθιστώντας τη ζωή και την καθημερινότητα προνόμιο και όχι αιτιοκρατικό άχθος.

Αρθρογραφία

Αριστερό μπόι

Ο Καζαντζάκης εύστοχα επισήμανε ότι το μπόι του ανθρώπου που κουβαλάει μια ιδέα δίνει μπόι και στην ίδια την ιδέα. Για την Αριστερά, που ιστορικά ως ιδεολογία έχει βάναυσα κακοποιηθεί, δεν αρκούν πτερόεντα λόγια για να πιστοποιηθεί ότι κάποιος είναι αρκούντος ικανός για να την κουβαλήσει, ως ζώσα και καθημερινώς δρώσα ιδέα, μέσα του. Χρειάζεται ικανό ανάστημα, πολιτικό και ιδεολογικό, το οποίο ούτε εκβιάζεται ούτε επιβάλλεται ετσιθελικά. Υπάρχει όμως εν προκειμένω;

Αρθρογραφία

Εμπόριο νοημοσύνης

Η επανάσταση της νοημοσύνης άλλωστε καλό θα είναι να μην κληροδοτήσει την ανθρωπότητα με τα μειονεκτήματα και τα ελαττώματα της βιομηχανικής επανάστασης. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: Θα μπορέσει άραγε αυτή τη φορά ο ανθρώπινος πολιτισμός να ξεπεράσει την εγωτική του μικρόνοια ώστε να απελευθερώσει αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα από τη στενή οικονομική του εκμετάλλευση και να το διαθέσει στην υπηρεσία τής αειφόρου ύπαρξής του πάνω στον πλανήτη ή θα παρασυρθεί και πάλι από τη δουλοφροσύνη του ατομικού κέρδους;

Αρθρογραφία

Αριστερή ανεπάρκεια!

Η διαφαινόμενη στην πράξη δεξιόστροφη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράζεται εσχάτως δια στόματος του αρχηγού του (παροχή μετοχών των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους, δεκάωρη εργασία με αύξηση αποδοχών κλπ.), αφήνει περισσότερο χώρο ανέλεγκτης αυτονομίας στην καθημερινή κυβερνητική πρακτική, καθιστώντας την αριστερή ανεπάρκεια έναν απροσδόκητο σύμμαχο του νεοφιλελευθερισμού.