γράφει η Σοφία Ντούπη

Σε μια κοινωνία ξεγυμνωμένη από τις αξίες και χωρίς σαφή στόχο.
Σε μια κοινωνία που το σώμα και η ψυχή δύσκολα βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Που συνηθίσαμε ακόμη και τον θάνατο. Που μείναμε μονάδες μέσα στο χρόνο. Μονάδες που χάνονται πριν ακόμη συστήσουν στο σύμπαν την ύπαρξή τους.
Σε μια κοινωνία που η αλυσίδα της σκλαβιάς περασμένη από άνθρωπο σε άνθρωπο κάνει τους ανθρώπους μοναχικούς.
Σε μια κοινωνία που επικρατεί η δικτατορία της εικόνας και του φαίνεσθαι.
Και που ευτυχώς το δροσερό αεράκι που χαϊδεύει το πρόσωπο μας, το κελάηδημα του πουλιού, το φιλί μιας γυναίκας δεν μπορούν να ψηφιοποιηθούν… (το λάτρεψα)
Έρχεται ο φίλος Κώστας Θερμογιάννης με το βιβλίο του ‘’Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΏΠΟΥ’’ (όπως με το φανάρι του ο Διογένης) να μας φωτίσει τον δρόμο με τις αλήθειες του! Να μας παρακινήσει να σταματήσουμε το χρόνο και να κάνουμε την προσωπική μας επανάσταση! Επανάσταση όχι εναντίον κάποιου τρίτου αλλά του ίδιου του κακού εαυτού μας. Μας προτρέπει να μην συνηθίσουμε τον θάνατο. ‘’Δεν μας αρμόζει, μια φορά άλλωστε γεννηθήκαμε άνθρωποι δυο φορές δεν μπορούμε να γίνουμε’’…
Και το κυριότερο μας δείχνει το δρόμο της ευθύνης. Ο λαός δεν είναι απρόσωπος… είμαστε όλοι εμείς που έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Όταν αξιώνεις ευθύνες από τους άλλους πρέπει πρώτα να αναλαμβάνεις τις δικές σου.
Το έργο του Κώστα Θερμογιάννη είναι ένα φωτεινό βλάστημα που θα το ζήλευε ακόμη και ‘’η Ελένη’’ του που γεννήθηκε ηλιαχτίδα.
Του το έχω πει κατ’ ιδίαν θα το γράψω και δημόσια πως ο τρόπος που συνδιαλέγεται με τις λέξεις, η πληρότητα των κειμένων του και η ηθική που αποτυπώνεται σε κάθε του φράση με γεμίζει με τα ίδια συναισθήματα όπως αυτά της Ασκητικής του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη.
Η δική μου προτροπή, διαβάστε το αξίζει το ταξίδι σας μαζί του. Ένα ταξίδι γεμάτο γνώση!

_

Η Σοφία Ντούπη είναι συγγραφέας