Πλατεία Τζαβελλαίων 2, της Ζωής Κωταντούλα. Άλλο ένα βιβλίο των εκδόσεων Γαβριηλίδη στη μικρή διάσταση των 12Χ16,5 ήρθε να κοσμήσει τη βιβλιοθήκη μας! Η συγγραφέας, με επίκεντρο τη γειτονιά των παιδικών της χρόνων στη Ναύπακτο, αφηγείται πολύ μικρές ή λίγο μεγαλύτερες ιστορίες των δεκαετιών του ’70, του ’80 αλλά και του ’90. Δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τη μυθοπλασία από τα πραγματικά γεγονότα που ξεπηδούν μέσα από τη μνήμη της συγγραφέως, ενώ οι αυτοτελείς ιστορίες παρασέρνουν τον αναγνώστη στο πρόσφατο μεν αλλά νοσταλγικό παρελθόν της Ελλάδας.

Η πένα της Ζωής Κωταντούλα μέσα στην απλότητά της, άλλοτε κάνει πειραματισμούς με τις φαινομενικά μικρές ιστορίες κι άλλοτε μας δίδει εντελώς αβίαστα πλούσιες εικόνες που κανείς δε θα περίμενε να συναντήσει λόγω του μεγέθους των κειμένων. Ο χρόνος δεν έχει γραμμική συνέχεια κι αυτό κάνει τον αναγνώστη να παρακολουθεί τα αφηγήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε πως η θεματολογία είναι πάρα πολύ πλούσια κι απλώνεται σε πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, γεγονός με ιδιαίτερη αξία, ειδικά αν κάποιος εξετάσει το βιβλίο υπό την οπτική της (έστω και υποτυπώδους) ιστορικής – λαογραφικής καταγραφής.

Το βιβλίο Πλατεία Τζαβελλαίων 2, της Ζωής Κωταντούλα πραγματικά είναι ξεχωριστό κι ενδιαφέρον και μας προδιαθέτει, ή αν θέλετε μας κάνει να ελπίζουμε σε ένα πολύ καλό ίσως συγγραφικό μέλλον για τη συγγραφέα!