Ακολουθήστε με στο Facebook

28.08.2021

Πανεπιστημιακός εγκλωβισμός και άλλα υψηλά νοήματα!

Αρθρογραφία

Η απέραντη μετριότητα που έχει πλημμυρίσει την πολιτική, την κοινωνία αλλά και τη ζωή μας μάς γεμίζει θλίψη έστω κι αν δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή στην καθημερινότητά μας, το υποσυνείδητο άλλωστε έχει πλήρη επίγνωση των πραγμάτων γύρω μας κι ας βρίσκεται στο παρασκήνιο της εσωτερικής μας αλήθειας. Οι ‘ήρωες’ τού σήμερα είναι άλλης λογής και διαφορετικής κοπής από εκείνους του παρελθόντος, φτιάχνονται από υλικό επικοινωνιακό και δε χρειάζεται να θυσιάσουν πολλά πράγματα για να ξεχωρίσουν, αρκεί να μπορούν να βάλουν στη σωστή σειρά τις σοφιστείες που κυβερνούν τον κόσμο. Ήρωες κατ’ ευφημισμό βεβαίως, που δε διστάζουν ακόμα και να σκοτώνουν τα όνειρα των νέων ανθρώπων στο βωμό των ιδεοληψιών τους, όνειρα που είναι τόσο σημαντικά για το μέλλον του τόπου. «Κάθε πουλί ονειρεύεται πως είναι αηδόνι», έγραψε ο Ελύτης.

Τραγικό το παράδειγμα των ημερών μας. Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται στις Η.Π.Α για να ‘εγκλωβίσει’ την κόρη του στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, σαράντα χιλιάδες ‘τυχεροί’ Έλληνες κατάφεραν να αποφύγουν τον ‘εγκλωβισμό’ τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως δια στόματος της Υπουργού Παιδείας ελέχθη! Ενδεχομένως, η φετινή ημέρα τής ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να εγγραφεί στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων ως η χρονιά τού ευτελισμού της σοβαρότητας στην πολιτική. Γιατί άραγε τα παιδιά των μη προνομιούχων Ελλήνων να ‘εγκλωβίζονται’ στα ελληνικά πανεπιστήμια και προφανώς να χρήζουν βοήθειας από το Υπουργείο Παιδείας για να ξεφύγουν από τον ‘εφιάλτη’ ενώ τα παιδιά των προνομιούχων όχι; Στον τομέα της εκπαίδευσης δε θα ήταν υπερβολή αν υποστηρίξει κανείς πως τούτη η κυβέρνηση είναι τόσο κενή που μέσα της ίσως να μπορεί να χωρέσει ολόκληρο το σύμπαν!

Είναι γεγονός πως κάθε ευρισκόμενος πάνω στη Γη πρέπει να κοιτάξει από κάτω προς τα πάνω για να δει τον ουρανό, κάθε άλλη περίπτωση είναι ύβρις και για τον ουρανό και για ό,τι βρίσκεται πέρα από αυτόν κρυμμένος στο βαθύ του μπλε. Η θέση στην οποία κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται προδίδεται όχι τόσο από τον τρόπο με τον οποίο κοιτάζει και σέβεται τον ουρανό αλλά κυρίως από τα λόγια του. Οι λέξεις δεν είναι μονάχα συλλαβές στη σειρά, επινοούν και υπονοούν την προσωπικότητα τού φορέα που τις εκφέρει, ενώ ταυτόχρονα αρκούν ελάχιστες από αυτές για ξεχωρίσουν τη ‘μεγάλη’ από τη ‘μικρή’ προσωπικότητα και την ‘εξαιρετική’ από την ‘ελάχιστη’ ή την ‘αδιάφορη’. Η απόσταση είναι τεράστια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως «η Ελλάδα είναι η χώρα της Λιγοσύνης» – συγχώρα με Ελύτη αλλά βρίσκεσαι παντού στη σκέψη μου. Η, δια στόματος της Υπουργού Παιδείας, δήλωση περί ‘εγκλωβισμού των υποψηφίων στα πανεπιστήμια’ αποτελεί κυβερνητικό όνειδος απέναντι σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία όχι μόνο γιατί δεν σέβεται τον κόπο και την προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους αλλά κυρίως γιατί ανταποκρίνεται επακριβώς στο σκεπτικό των κυβερνώντων: Προκλητική αδιαφορία για τον πολίτη που επιθυμεί ένα καλύτερο αύριο και την ίδια στιγμή απαξίωση του θεσμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν δε, τούτο το συνδυάσει κανείς και με τη δήλωση περί ‘εντολής μη πυρόσβεσης’ των δασικών πυρκαγιών στην βόρεια Εύβοια δια στόματος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, είναι κατανοητό πως διανύουμε μια περίοδο βαθιάς κρίσης τού πολιτικού μας συστήματος. Είναι ίσως αστείο, αλλά δεν χρειάζονται πολλές λέξεις για να δομήσει κανείς ένα νόημα, αρκούν δυο τρεις για να κατανοήσουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας σήμερα. Ευτυχώς, η ελπίδα παραμένει ακόμα αειθαλής κι ελεύθερη… εγκλωβισμών!

Από το άρθρο

Οι λέξεις δεν είναι μονάχα συλλαβές στη σειρά, επινοούν και υπονοούν την προσωπικότητα τού φορέα που τις εκφέρει, ενώ ταυτόχρονα αρκούν ελάχιστες από αυτές για ξεχωρίσουν τη ‘μεγάλη’ από τη ‘μικρή’ προσωπικότητα και την ‘εξαιρετική’ από την ‘ελάχιστη’ ή την ‘αδιάφορη’.

Διαβάστε κι αυτά

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Η επικίνδυνη αμεριμνησία του πολιτικαντισμού δεν είναι συμβατή ούτε με το θεσμικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης ούτε με την ενάργεια που πρέπει να τη διακρίνει. Το ίδιο σημαντικά ασύμβατη είναι η διοικητική αγνωσία αλλά και ο εμπειρισμός. Η παραλυτικά μικρονοϊκή αντίληψη ότι τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει νομή εξουσίας χωρίς το αντίστοιχο γνωσιακό υπόβαθρο, ούτε μπορεί ούτε πρέπει να αποτελεί πολιτικό κανόνα, αν βεβαίως ο στόχος είναι οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργούν ορθολογικά όντως ως σύγχρονοι οργανισμοί στο πλαίσιο και στα πρότυπα των ευρωπαϊκών δεδομένων. Είναι όμως νοητό το… αυτονόητο;

Αρθρογραφία
Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας
Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας

Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων – πολιτών στις εκλογές γίνεται ολοένα και μικρότερη σε σύγκριση με την διογκούμενη αποχή, αποδυναμώνοντας περαιτέρω, μέσα στο παγκοσμιοποιημένο κι εξόχως δύσκολο οικονομικό γίγνεσθαι, την ήδη ασθμαίνουσα Δημοκρατία, η οποία στη χώρα μας δίνει την εντύπωση πως έχει πια ιδεολογική και φιλοσοφική αξία ίσως μόνο για τους ρομαντικούς! Το αποτέλεσμα αυταπόδεικτο: Τα άτολμα κόμματα, άτολμη πολιτική παράγουν.

Αρθρογραφία
Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!
Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

Τα μεγάλα ποσοστά αποχής αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη έχει πάψει να (φαίνεται πως) είναι ωφέλιμη στον πολίτη, ο οποίος δικαιολογημένα ενδεχομένως να θεωρεί ότι θεσμός της Ε.Ε. είναι πολιτικά άσαρκος, λιποβαρής και πιθανόν μη νομιμοποιημένος πια να εκπροσωπήσει και να διαχειριστεί τα ανθρώπινα συμφέροντά του.

Αρθρογραφία
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να προβάλλει γόνιμα τους στόχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους διεκδικήσει όχι τυπικά αλλά με συνέπεια και επάρκεια και να κατοχυρώσει το δικαίωμα τής ισότιμης συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή πολιτική εμπειρία. Ούτε η ηλιθιότητα της «χαλαρής» ή τιμωρητικής ή κομματικής ψήφου χωρεί σε μια τόσο σημαντικά σοβαρή πολιτική υπόθεση ούτε βεβαίως η επιλογή υποψηφίων με βαρύνον κριτήριο επιλογής την αναγνωρισιμότητά τους.

Αρθρογραφία
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Οι Άγγλοι λένε ότι για να καταλάβεις κάποιον πρέπει να μπεις στα παπούτσια του. Ιδανικά, η ρήση αυτή των ιθαγενών της Γηραιάς Αλβιώνας θα μπορούσε να λειτουργήσει εξόχως αποδοτικά για την ελληνική κοινωνία αν οι πολιτικοί της μπορούσαν και ήθελαν πράγματι να μπουν ενσυνειδήτως στα παπούτσια των πολιτών της. Όμως, η εξαθλιωτική γεύση της σύγχρονης καθημερινότητας, την οποία εφιαλτικά βιώνει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας μας, λειτουργεί αποτρεπτικά προς την υιοθέτηση αυτής της -πολιτικής- νοοτροπίας για τους αιρετούς άρχοντες, οι οποίοι προτιμούν τα δικά τους, ακριβά, περίτεχνα και άνετα υποδήματα!

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Συμπληρώθηκαν ήδη εκατό ημέρες από την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου και θα ήταν απολύτως αυτονόητο η πολιτική πρακτική να έχει δρασκελίσει και να έχει αφήσει πίσω της το κομμάτι εκείνο των αφηρημένων εντυπώσεων και των γενικόλογων κι ευφραντικών προεκλογικών υποσχέσεων και να έχει μετουσιωθεί σε ρεαλιστική καθημερινή πράξη. Οι εκατό ημέρες άλλωστε από την έναρξη κάθε καινούριας πολιτικής περιόδου δεν είναι ούτε ένα ασήμαντο ψυχολογικό όριο ούτε ένας αυθαίρετος χρονικός προσδιορισμός, αντιθέτως, φανερώνει εν τοις πράγμασι αφενός το επίπεδο της ουσιαστικής πολιτικής προετοιμασίας πριν την ανάληψη της εξουσίας και αφετέρου τη λειτουργική ετοιμότητα ανάληψης της πραγματικής διοικητικής ευθύνης.