Ακολουθήστε με στο Facebook

21.11.2021

Πανδημία: Άλλοθι αδράνειας ή ευκαιρία μεταρρυθμίσεων;

Αρθρογραφία

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη που εν μέσω μιας πανδημίας η Επιστήμη κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο όπλο για την αντιμετώπισή της. Έστω κι αν ένα διόλου αμελητέο τμήμα τού πληθυσμού αποφεύγει να το χρησιμοποιήσει, το εμβόλιο φαίνεται πως έχει μειώσει τις επιπτώσεις της κρίσης όχι μόνο σε υγειονομικό επίπεδο αλλά και σε οικονομικό και κοινωνικό. Στην κλεψύδρα του χρόνου, τούτο το καινοφανές κατόρθωμα σημειώθηκε με ανεξίτηλο μελάνι υποδεικνύοντας το γεγονός ότι ακόμα και μέσα στους καιρούς των δεινών δεν χάνεται a priori η δυνατότητα του ανθρώπου να παλεύει και να διεκδικεί ένα φωτεινότερο μέλλον.

Νέες και περισσότερο αποτελεσματικές θεραπείες για τον κορωναϊό είναι ήδη προ των πυλών και αναμένεται σύντομα να τεθούν στη διάθεση των ανθρώπων. Oι κοινωνίες όμως έχουν ήδη πληγωθεί βαθύτατα και αναζητούν διεξόδους για την επιστροφή τους στην προπανδημική κατάσταση. Στη χώρα μας, μαζί με τις επιπτώσεις που έφερε ο ιός covid-19, τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα δεν φαίνεται να έχουν αντιμετωπιστεί. Η ανεργία παραμένει σταθερά υψηλή, το χρέος αδυνατεί να περιοριστεί, το δημογραφικό πρόβλημα εντείνεται, η φτώχεια καλπάζει, τα νοικοκυριά αδυνατούν να ζεσταθούν το χειμώνα, οι οικονομικές ανισότητες διευρύνονται ενώ η κοινωνική δικαιοσύνη μοιάζει περισσότερο με κενό ευχολόγιο στα επιχειρήματα της πολιτικής παρά με γεγονός που εφαρμόζεται στην πράξη.

Είναι αλήθεια ότι η ανάσταση προϋποθέτει θάνατο. Η επόμενη χρονιά, που απέχει μόλις λίγες ημέρες από σήμερα, θα μπορούσε να αποτελέσει για την Ελλάδα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αφήσει πίσω της όλες εκείνες τις παθογένειες που χρόνια τη βασανίζουν και να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις. Πρωτίστως δε, να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στην ίδια την πολιτική σκέψη, η οποία καλό θα ήταν επιτέλους να απαγκιστρωθεί από την επικίνδυνη κι επιζήμια ματαιοδοξία τής καρέκλας εξουσίας και να μετουσιωθεί ιδέα ανατροπής των κατεστημένων θεσμών που δεν υπηρετούν την κοινωνία σωστά. Ο θάνατος όλων εκείνων των θεσμικών αστοχιών και των αντιλήψεων που λειτουργούν ως τροχοπέδη για τη χώρα, αποτελεί αναγκαία και ικανή προϋπόθεση ώστε να αναμορφωθούν και να εκσυγχρονιστούν θεσμοί όπως η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση, το φορολογικό σύστημα, η ασφάλεια δικαίου, η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και το ίδιο το κοινωνικό κράτος. Αναπάντεχο αλλά αληθινό παράδειγμα αλλαγής η ίδια η Ευρώπη, που παρά τα μεγάλα γραφειοκρατικά της προβλήματα, τα οποία σε πλείστες περιπτώσεις την έχουν καταστήσει έρμαιο μιας δυσλειτουργικής αδράνειας, έδειξε σημαντικά και χρήσιμα αντανακλαστικά τα τελευταία δύο χρόνια για να προστατέψει τους πολίτες της αλλά και τη ίδια της την ύπαρξη. Αποφάσισε να προμηθευτεί τα εμβόλια ως Ένωση για να αποφευχθούν αθέμιτοι ανταγωνισμοί ενώ την ίδια στιγμή δεν δίστασε να προχωρήσει και στην αμοιβαιοποίηση του χρέους που προέκυψε από την εξόχως δύσκολη συγκυρία. Τέτοια καλά παραδείγματα καλό είναι να μην τα αφήνουμε να ξεθωριάζουν!

Με μια καθημερινότητα που μοιάζει σαν μοιρολατρική αποδοχή της μετριότητας στη βάση τού αναπόφευκτου, η κατάσταση στη χώρα μας συνθέτει ένα κάδρο αταραξίας στο πολιτικό γίγνεσθαι σαν να ζούμε μέρες ανέμελης ιστορίας. Η έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής για το σχεδιασμό τής επόμενης μέρας είναι κάτι περισσότερο από προφανής στην κοινωνία, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί η πανδημική κρίση ως άλλοθι αδράνειας. Ακόμα και ορισμένες προσπάθειες που έγιναν προς το σκοπό τού θεσμικού εκσυγχρονισμού, όπως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είδαμε πως σχεδιάστηκε πρόχειρα και με σοβαρά νομικά σφάλματα, όπως έδειξε η σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει πια τις εξελίξεις ούτε έχει την πολυτέλεια να σέρνεται πίσω από το χρόνο που αμείλικτα τρέχει προς τα εμπρός. Η αδράνεια δεν είναι η επιβεβλημένη οδός στους δύσκολους καιρούς και δεν μπορεί να αποτελέσει δεκανίκι αποποίησης ευθυνών κατά τον ίδιο τρόπο που η φουρτούνα δεν μπορεί να δώσει άλλοθι στον καπετάνιο. Το δρόμο άλλωστε αν δεν τον βρεις, τον φτιάχνεις. Αν βεβαίως το επιθυμείς και συνάμα είσαι ικανός οδοπλάστης!

Από το άρθρο

Είναι αλήθεια ότι η ανάσταση προϋποθέτει θάνατο.

Διαβάστε κι αυτά

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Η επικίνδυνη αμεριμνησία του πολιτικαντισμού δεν είναι συμβατή ούτε με το θεσμικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης ούτε με την ενάργεια που πρέπει να τη διακρίνει. Το ίδιο σημαντικά ασύμβατη είναι η διοικητική αγνωσία αλλά και ο εμπειρισμός. Η παραλυτικά μικρονοϊκή αντίληψη ότι τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει νομή εξουσίας χωρίς το αντίστοιχο γνωσιακό υπόβαθρο, ούτε μπορεί ούτε πρέπει να αποτελεί πολιτικό κανόνα, αν βεβαίως ο στόχος είναι οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργούν ορθολογικά όντως ως σύγχρονοι οργανισμοί στο πλαίσιο και στα πρότυπα των ευρωπαϊκών δεδομένων. Είναι όμως νοητό το… αυτονόητο;

Αρθρογραφία
Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας
Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας

Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων – πολιτών στις εκλογές γίνεται ολοένα και μικρότερη σε σύγκριση με την διογκούμενη αποχή, αποδυναμώνοντας περαιτέρω, μέσα στο παγκοσμιοποιημένο κι εξόχως δύσκολο οικονομικό γίγνεσθαι, την ήδη ασθμαίνουσα Δημοκρατία, η οποία στη χώρα μας δίνει την εντύπωση πως έχει πια ιδεολογική και φιλοσοφική αξία ίσως μόνο για τους ρομαντικούς! Το αποτέλεσμα αυταπόδεικτο: Τα άτολμα κόμματα, άτολμη πολιτική παράγουν.

Αρθρογραφία
Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!
Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

Τα μεγάλα ποσοστά αποχής αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη έχει πάψει να (φαίνεται πως) είναι ωφέλιμη στον πολίτη, ο οποίος δικαιολογημένα ενδεχομένως να θεωρεί ότι θεσμός της Ε.Ε. είναι πολιτικά άσαρκος, λιποβαρής και πιθανόν μη νομιμοποιημένος πια να εκπροσωπήσει και να διαχειριστεί τα ανθρώπινα συμφέροντά του.

Αρθρογραφία
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να προβάλλει γόνιμα τους στόχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους διεκδικήσει όχι τυπικά αλλά με συνέπεια και επάρκεια και να κατοχυρώσει το δικαίωμα τής ισότιμης συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή πολιτική εμπειρία. Ούτε η ηλιθιότητα της «χαλαρής» ή τιμωρητικής ή κομματικής ψήφου χωρεί σε μια τόσο σημαντικά σοβαρή πολιτική υπόθεση ούτε βεβαίως η επιλογή υποψηφίων με βαρύνον κριτήριο επιλογής την αναγνωρισιμότητά τους.

Αρθρογραφία
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Οι Άγγλοι λένε ότι για να καταλάβεις κάποιον πρέπει να μπεις στα παπούτσια του. Ιδανικά, η ρήση αυτή των ιθαγενών της Γηραιάς Αλβιώνας θα μπορούσε να λειτουργήσει εξόχως αποδοτικά για την ελληνική κοινωνία αν οι πολιτικοί της μπορούσαν και ήθελαν πράγματι να μπουν ενσυνειδήτως στα παπούτσια των πολιτών της. Όμως, η εξαθλιωτική γεύση της σύγχρονης καθημερινότητας, την οποία εφιαλτικά βιώνει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας μας, λειτουργεί αποτρεπτικά προς την υιοθέτηση αυτής της -πολιτικής- νοοτροπίας για τους αιρετούς άρχοντες, οι οποίοι προτιμούν τα δικά τους, ακριβά, περίτεχνα και άνετα υποδήματα!

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Συμπληρώθηκαν ήδη εκατό ημέρες από την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου και θα ήταν απολύτως αυτονόητο η πολιτική πρακτική να έχει δρασκελίσει και να έχει αφήσει πίσω της το κομμάτι εκείνο των αφηρημένων εντυπώσεων και των γενικόλογων κι ευφραντικών προεκλογικών υποσχέσεων και να έχει μετουσιωθεί σε ρεαλιστική καθημερινή πράξη. Οι εκατό ημέρες άλλωστε από την έναρξη κάθε καινούριας πολιτικής περιόδου δεν είναι ούτε ένα ασήμαντο ψυχολογικό όριο ούτε ένας αυθαίρετος χρονικός προσδιορισμός, αντιθέτως, φανερώνει εν τοις πράγμασι αφενός το επίπεδο της ουσιαστικής πολιτικής προετοιμασίας πριν την ανάληψη της εξουσίας και αφετέρου τη λειτουργική ετοιμότητα ανάληψης της πραγματικής διοικητικής ευθύνης.