
Ο Εμμανουήλ Μαύρος με το μυθιστόρημά του ‘Ο Υιός του Νείλου’ ταξιδεύει τον αναγνώστη του σε μια καλογραμμένη ιστορία με πλοκή που εξελίσσεται ομαλά και χωρίς να αιφνιδιάζει, με φόντο το παρελθόν, την εποχή των Φαραώ της Αιγύπτου. Η Ελένη Νάκου, μια όμορφη και δυναμική αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο του Καΐρου, βρίσκεται μπροστά στην ανακάλυψη ενός μυστικού που κρύβεται στους αρχαίους παπύρους που της αναθέτουν να μεταφράσει. Ο έβδομος Υιός, που θα γεννηθεί από έβδομο γιο κι έβδομη κόρη, γίνεται η αφορμή να ξεκινήσει μια σειρά ερευνών. Ξαφνικά όμως βρίσκεται στο στόχαστρο θρησκευτικών κι εγκληματικών οργανώσεων και η διερεύνηση της αλήθειας μοιάζει να έχει πια ένα βαρύ τίμημα, την ίδια της τη ζωή.
Οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος έχουν αποδοθεί σωστά από το συγγραφέα και σε κάθε στιγμή της ιστορίας δείχνουν τα πραγματικά τους αισθήματα. Ειδικά η πρωταγωνίστρια ξεχωρίζει διότι σκέφτεται με ρεαλισμό, αγωνιά και φοβάται όπως κάθε άνθρωπος, ενώ είναι πολύ καλά τοποθετημένη μέσα στην πλοκή που κρύβει πολλές εκπλήξεις. Η περιγραφή των τόπων στην οποία διαδραματίζεται η υπόθεση είναι άριστα δοσμένη κι εξόχως ρεαλιστική, δε θα ήταν υπερβολή αν πει κανείς πως ο αναγνώστης νιώθει σαν να είναι μέσα στις ζωντανές εικόνες που ανάγλυφα ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίο χάρη στην πένα του συγγραφέα.
Ο Εμμανουήλ Μαύρος έχει καταφέρει στον Υιό του Νείλου να φτιάξει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με αγωνία, μυστήριο κι ανατροπές ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφεί την πραγματική όψη του αληθινού κόσμου στο παρασκήνιο του οποίου κινούνται και λειτουργούν σκοτεινές δυνάμεις και συμφέροντα από όλο το φάσμα της ζωής, πολιτική, θρησκεία, έγκλημα. Το βιβλίο αυτό, όπως θα διαπιστώσει όποιος το μελετήσει, έχει στηριχτεί σε μια πολύ καλή και πρωτότυπη ιδέα η οποία έχει αποδοθεί επίσης με πάρα πολύ καλό τρόπο. Αξίζει να διαβαστεί και να αποτελεί μέρος κάθε αξιόλογης βιβλιοθήκης.