Ακολουθήστε με στο Facebook

7.03.2020

Ο Ερντογάν και οι 40 ψεύτες

Αρθρογραφία

Τα ανατολικά σύνορα τής Ελλάδας αυτές τις ημέρες σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος τόσο από τις στοιβαγμένες ψυχές των ανθρώπων που αναζητούν διέξοδο στην Ευρώπη όσο κι από κι από τον ίδιο τον εκβιασμό τής γείτονος απέναντι στην Ε.Ε. Η εργαλειοποίηση προσφύγων / μεταναστών, ακόμα και μικρών παιδιών, που στοχευμένα σχεδιάστηκε ως μοχλός πίεσης τόσο προς την ελληνική κοινωνία όσο και προς την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί δονήσεις εντός της Γηραιάς ηπείρου.

Τούτες οι διαπιστώσεις είναι λίγο πολύ γνωστές, το σκοτεινό σημείο των εξελίξεων όμως ίσως τελικά να μην είναι δυτικά των συνόρων μας αλλά ανατολικά! Ίσως ο επιδιωκόμενος σκοπός όλης αυτής της τεχνηέντως δημιουργηθείσας κατάστασης να μην είναι ο εκβιασμός τής Ευρώπης και του δυτικού κόσμου ευρύτερα αλλά η ενίσχυση της θέσης τού Ερντογάν στο εσωτερικό τής χώρας του και εν γένει στη σφαίρα επιρροής του. Η επιστράτευση μεγάλου πλήθους δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που δημιουργούν και διασπείρουν διαρκώς ψεύτικες ειδήσεις εντός της τουρκικής επικράτειας δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό κοινωνικό έρεισμα πάνω στο οποίο ο Πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να σταθεί και να το χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο πραγματοποίησης σχεδίων που ακόμα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η συσπείρωση τού πληθυσμού πίσω από τον ηγέτη τους, εξαιτίας της επίπλαστης κρίσης που τα ίδια τα ΜΜΕ σκηνοθετούν διασπείροντας φόβο αλλά και αισθήματα εθνικισμού, τον ενδυναμώνει ώστε να μπορέσει να κάνει κινήσεις στη διεθνή πολιτική σκακιέρα που ενδεχομένως να μην έχουμε φανταστεί. Η αμάθεια, η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση, που πληθωρικά διακινείται στην γειτονική μας χώρα αυτές τις μέρες μαζί με τη μισαλλοδοξία κι εκείνο το αίσθημα εθνικής υπεροχής που έχει καλλιεργηθεί χρόνια ολόκληρα στους κόλπους της, αν δεν εκτονωθεί με τρόπο ελεγχόμενο ίσως προκαλέσει εξελίξεις δυσάρεστες όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας.

Είναι βέβαιο πως ο Ερντογάν σκηνοθετεί μια ανύπαρκτη ανθρωπιστική κρίση εις βάρος των μεταναστών / προσφύγων και τη μοιράζει αφειδώς δια των ΜΜΕ που χειραγωγεί στους πολίτες της χώρας του κουρελιάζοντας και αχρηστεύοντας εντελώς και την ατομική λογική αλλά και τη συλλογική. Προσπαθεί να μετατρέψει το λαό του σε μάζα ώστε να μπορέσει να τον χειριστεί και τον κινητοποιήσει με όρους μάζας. Να στρέψει τη δυναμική αυτής της μάζας κατά το δοκούν εκεί που ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να χτυπήσει. Διότι, από το επικίνδυνο παιχνίδι τής παραπληροφόρησης που φανατίζει το λαό του δεν κινδυνεύουν μόνο τα ελληνικά σύνορα. Κινδυνεύουν οι ίδιοι οι μετανάστες / πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία και που μπορούν εύκολα να στοχοποιηθούν και να ξεσπάσει μια πολύ μεγάλη ανθρωπιστική κρίση εντός των τουρκικών συνόρων, κινδυνεύουν όμως και οι ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Κυρίως όμως πρέπει να αντιληφθούμε πως εκκολάπτεται το αυγό ενός φιδιού που έχει ταλαιπωρήσει πολύ τον πλανήτη μας τις τελευταίες δεκαετίες. Το φίδι που λέγεται μισαλλοδοξία και που καλλιεργείται με τρομερή ευκολία από τους πολιτικούς μέσα στα τεμένη και της εκκλησίες των θρησκειών. Ο Ερντογάν σπέρνει το χειμώνα στην περιοχή. Τον χειμώνα πολλοί τον φοβούνται μα υπάρχουν και πολλοί που τον αγαπούν. Κι αυτοί οι τελευταίοι είναι ισχυροί, σ’ αυτούς ίσως πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας, όχι στο παραπέτασμα επικίνδυνου καπνού που σπέρνει στον Έβρο.

Από το άρθρο

Ο Ερντογάν σπέρνει το χειμώνα στην περιοχή. Τον χειμώνα πολλοί τον φοβούνται μα υπάρχουν και πολλοί που τον αγαπούν. Κι αυτοί οι τελευταίοι είναι ισχυροί, σ’ αυτούς ίσως πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας, όχι στο παραπέτασμα επικίνδυνου καπνού που σπέρνει στον Έβρο.

Διαβάστε κι αυτά

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Η επικίνδυνη αμεριμνησία του πολιτικαντισμού δεν είναι συμβατή ούτε με το θεσμικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης ούτε με την ενάργεια που πρέπει να τη διακρίνει. Το ίδιο σημαντικά ασύμβατη είναι η διοικητική αγνωσία αλλά και ο εμπειρισμός. Η παραλυτικά μικρονοϊκή αντίληψη ότι τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει νομή εξουσίας χωρίς το αντίστοιχο γνωσιακό υπόβαθρο, ούτε μπορεί ούτε πρέπει να αποτελεί πολιτικό κανόνα, αν βεβαίως ο στόχος είναι οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργούν ορθολογικά όντως ως σύγχρονοι οργανισμοί στο πλαίσιο και στα πρότυπα των ευρωπαϊκών δεδομένων. Είναι όμως νοητό το… αυτονόητο;

Αρθρογραφία
Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας
Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας

Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων – πολιτών στις εκλογές γίνεται ολοένα και μικρότερη σε σύγκριση με την διογκούμενη αποχή, αποδυναμώνοντας περαιτέρω, μέσα στο παγκοσμιοποιημένο κι εξόχως δύσκολο οικονομικό γίγνεσθαι, την ήδη ασθμαίνουσα Δημοκρατία, η οποία στη χώρα μας δίνει την εντύπωση πως έχει πια ιδεολογική και φιλοσοφική αξία ίσως μόνο για τους ρομαντικούς! Το αποτέλεσμα αυταπόδεικτο: Τα άτολμα κόμματα, άτολμη πολιτική παράγουν.

Αρθρογραφία
Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!
Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

Τα μεγάλα ποσοστά αποχής αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη έχει πάψει να (φαίνεται πως) είναι ωφέλιμη στον πολίτη, ο οποίος δικαιολογημένα ενδεχομένως να θεωρεί ότι θεσμός της Ε.Ε. είναι πολιτικά άσαρκος, λιποβαρής και πιθανόν μη νομιμοποιημένος πια να εκπροσωπήσει και να διαχειριστεί τα ανθρώπινα συμφέροντά του.

Αρθρογραφία
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να προβάλλει γόνιμα τους στόχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους διεκδικήσει όχι τυπικά αλλά με συνέπεια και επάρκεια και να κατοχυρώσει το δικαίωμα τής ισότιμης συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή πολιτική εμπειρία. Ούτε η ηλιθιότητα της «χαλαρής» ή τιμωρητικής ή κομματικής ψήφου χωρεί σε μια τόσο σημαντικά σοβαρή πολιτική υπόθεση ούτε βεβαίως η επιλογή υποψηφίων με βαρύνον κριτήριο επιλογής την αναγνωρισιμότητά τους.

Αρθρογραφία
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Οι Άγγλοι λένε ότι για να καταλάβεις κάποιον πρέπει να μπεις στα παπούτσια του. Ιδανικά, η ρήση αυτή των ιθαγενών της Γηραιάς Αλβιώνας θα μπορούσε να λειτουργήσει εξόχως αποδοτικά για την ελληνική κοινωνία αν οι πολιτικοί της μπορούσαν και ήθελαν πράγματι να μπουν ενσυνειδήτως στα παπούτσια των πολιτών της. Όμως, η εξαθλιωτική γεύση της σύγχρονης καθημερινότητας, την οποία εφιαλτικά βιώνει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας μας, λειτουργεί αποτρεπτικά προς την υιοθέτηση αυτής της -πολιτικής- νοοτροπίας για τους αιρετούς άρχοντες, οι οποίοι προτιμούν τα δικά τους, ακριβά, περίτεχνα και άνετα υποδήματα!

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Συμπληρώθηκαν ήδη εκατό ημέρες από την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου και θα ήταν απολύτως αυτονόητο η πολιτική πρακτική να έχει δρασκελίσει και να έχει αφήσει πίσω της το κομμάτι εκείνο των αφηρημένων εντυπώσεων και των γενικόλογων κι ευφραντικών προεκλογικών υποσχέσεων και να έχει μετουσιωθεί σε ρεαλιστική καθημερινή πράξη. Οι εκατό ημέρες άλλωστε από την έναρξη κάθε καινούριας πολιτικής περιόδου δεν είναι ούτε ένα ασήμαντο ψυχολογικό όριο ούτε ένας αυθαίρετος χρονικός προσδιορισμός, αντιθέτως, φανερώνει εν τοις πράγμασι αφενός το επίπεδο της ουσιαστικής πολιτικής προετοιμασίας πριν την ανάληψη της εξουσίας και αφετέρου τη λειτουργική ετοιμότητα ανάληψης της πραγματικής διοικητικής ευθύνης.