Ακολουθήστε με στο Facebook

Η πανδημία τού κοροναϊού επιβεβαίωσε αυτό που όλοι μας ανεξαιρέτως είχαμε ξεχάσει: Η μοίρα μας είναι στα χέρια μας! Τα δελτία ειδήσεων ετούτη την Άνοιξη μοιάζουν περισσότερο με ανταποκρίσεις από το μέτωπο κάποιου ακήρυχτου πολέμου. Άνθρωποι τραυματισμένοι από την πανδημία κατά χιλιάδες να παλεύουν στην εντατική για ένα ξημέρωμα ακόμα κι άλλοι, άτυχοι αυτοί, να γίνονται μονάδες σε μια πρόσθεση θανάτου που κάνει ακόμα και το θεό να σαστίζει. Ένας πλανήτης σε εγκλεισμό, ένας πλανήτης σε φόβο, ένας πλανήτης που ανασαίνει βαριά και με δυσκολία προσπαθώντας με το βλέμμα τής ελπίδας να διαλύσει τη βαριά ομίχλη που κρύβει τον ορίζοντα. Κι όμως, η μοίρα μας είναι στα χέρια μας!

Η τεχνολογία, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία, ήρθε για να βοηθήσει την ανθρωπότητα σε μια εξόχως δύσκολη στιγμή της. Η γνώση ταξιδεύει ταχύτατα για να συνδράμει την επιστημονική κοινότητα, οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να σπείρουν τη γνώση από μακριά ενώ το ίδιο το διαδίκτυο αναδεικνύεται σε έναν καλό σύντροφο που παλεύει να κρατήσει το ηθικό των έγκλειστων πολιτών μακριά από την κατηφόρα τής παραίτησης. Πλήθος διαδικτυακών εφαρμογών χρησιμοποιείται στα οικιακά εργαλεία ψυχαγωγίας, την έξυπνη τηλεόραση, τον υπολογιστή αλλά και το κινητό τηλέφωνο, για να παραμείνει ο άνθρωπος κοινωνικό ον και όχι μια απειροελάχιστη μονάδα μέσα στον ωκεανό της ανασφάλειας των ημερών. Η πύλη όμως της τεχνολογίας και του διαδικτύου φυλάσσεται από τον δικό της Ιανό, παρέχει δυνατότητες αλλά ταυτόχρονα ζητά και σοβαρά ανταλλάγματα! Διψά για να αποκτήσει τα στοιχεία τής ταυτότητάς μας, το φύλλο, την καταγωγή μας, την ηλικία μας, τις προτιμήσεις μας. Το σύστημα για να λειτουργήσει είναι προγραμματισμένο να ‘βλέπει’ μέσα στον άνθρωπο, να καταλάβει τα κομμάτια από τα οποία είναι χτισμένος, τον πηλό από τον οποίο σμιλεύτηκε μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια τής ψυχής του, αναζητά ακόμα και την αμαρτία που φυσάει μέσα στο μυαλό του. Το σύστημα τής τεχνολογίας απαιτεί ο άνθρωπος σήμερα να είναι διάφανος, σαν μια ασπρόμαυρη ακτινογραφία, για να μπορέσει να τον ‘διαβάσει’, να βρει την ουσία του και να την πουλήσει κι ύστερα, αφού εισπράξει το αντάλλαγμα, να δώσει ‘δωρεάν’ ή μη τις υπηρεσίες του!

Η τεχνολογία έχει μια διαβολική ικανότητα να θυμάται τα πάντα! Όλες της οι ευκολίες μοιάζουν στο τέλος κάθε ημέρας σαν τη μοναξιά μιας καταιγίδας που δεν μπορούμε να χαλιναγωγήσουμε κι από εφήμερη, που νομίζαμε ότι είναι, διαπιστώνουμε πως έχει μετατραπεί σε παντοτινή. Το χειρότερο μάλλον είναι πως πια δεν μπορούμε να πορευτούμε στη ζωή χωρίς οι επιλογές μας να καταγράφονται και να επεξεργάζονται, ενίοτε δε σε κάποια σκοτεινά γραφεία που καθ’ έξιν προβαίνουν σε ανήλιαγες δοσοληψίες. Ούτε καν να ελπίσουμε, να ονειρευτούμε, να χαρούμε, να ασθενήσουμε ή ακόμα και να αμαρτήσουμε! Ηθελημένα ή μη. Τι γυρεύουμε εμείς οι άνθρωποι σε τούτο τον κόσμο; Τι γυρεύουμε από τούτον το κόσμο; Μια ανάσα αέρα καθαρό, ένα κορμί γλυκό και ξένο για να κάνουμε το ταξίδι του Οδυσσέα πάνω του και ύπνο -ή ξύπνιο- γεμάτο όνειρα που δε στερεύουν ούτε την ώρα της στερνής ανάσας. Αυτά, ψηφιακά δεν μπορούν να χαραχτούν στον χρόνο κανενός μας, μπορούν όμως, και δυστυχώς έτσι γίνεται, να γίνουν αντικείμενο αγοραπωλησίας στον κόσμο της τεχνολογίας.

Σε μια ιστορική περίοδο που δεν μπορούμε ούτε να δώσουμε ούτε να πάρουμε κάτι χωρίς να μεσολαβήσει μια εμπορική δοσοληψία καθώς πάντοτε πίσω από τους γυαλιστερούς καθρέφτες τής ευκολίας κρύβεται πάντοτε μια οικονομική συναλλαγή, σήμερα που είναι εξόχως δύσκολο να κάνουμε μια ανθρώπινη συναλλαγή εκτός συμφέροντος και χωρίς να καταγραφεί, είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε ώστε να διασφαλιστεί η προστασία μας έναντι της εμπορικής εκμετάλλευσης τής ίδιας μας της ύπαρξης και της προσωπικότητάς μας. Διαρκής αγώνας η ελευθερία μα και η ανεξαρτησία. Η αναλογική! Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι διάφανος παρά μόνο απέναντι στον εαυτό του. Η μοίρα μας είναι στα χέρια μας!

Από το άρθρο

Τι γυρεύουμε εμείς οι άνθρωποι σε τούτο τον κόσμο; Τι γυρεύουμε από τούτον το κόσμο; Μια ανάσα αέρα καθαρό, ένα κορμί γλυκό και ξένο για να κάνουμε το ταξίδι του Οδυσσέα πάνω του και ύπνο -ή ξύπνιο- γεμάτο όνειρα που δε στερεύουν ούτε την ώρα της στερνής ανάσας. Αυτά, ψηφιακά δεν μπορούν να χαραχτούν στον χρόνο κανενός μας, μπορούν όμως, και δυστυχώς έτσι γίνεται, να γίνουν αντικείμενο αγοραπωλησίας στον κόσμο της τεχνολογίας.

Διαβάστε κι αυτά

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Τόπος και ου-τοπία!
Τόπος και ου-τοπία!

Τόπος και ου-τοπία!

Σε έναν δήμο που έχει ήδη υποφέρει δραματικά κι έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη από τα μνημόνια και την εικοσαετή λιτότητα, η επιβολή αυξημένων δημοτικών τελών είναι σχεδόν βέβαιο πως θα λειτουργήσει αδυσώπητα και οριζοντίως προς την επιδείνωση της κατάστασης των πολιτών του και, αν όχι προς την περαιτέρω κατάρρευση, προς την επώδυνη επιχειρηματική επιβάρυνση των επαγγελματιών της περιοχής, η δραστηριότητα των οποίων αποτελεί εν πολλοίς τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας του Δήμου Λαμιέων.

Αρθρογραφία
Φανατισμένα αμνοερίφια
Φανατισμένα αμνοερίφια

Φανατισμένα αμνοερίφια

Είναι άξιο απορίας γιατί μέσα στη λειτουργία της Δημοκρατίας, το ίδιο το πολίτευμα να επιτρέπει, ή έστω να ανέχεται, την εμφάνιση φανατικών μορφωμάτων, τα οποία δρουν καταφανώς εις βάρος του; Τι είναι αυτό που καθιστά τη Δημοκρατία δεκτική σε τέτοια φαινόμενα;

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Η επικίνδυνη αμεριμνησία του πολιτικαντισμού δεν είναι συμβατή ούτε με το θεσμικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης ούτε με την ενάργεια που πρέπει να τη διακρίνει. Το ίδιο σημαντικά ασύμβατη είναι η διοικητική αγνωσία αλλά και ο εμπειρισμός. Η παραλυτικά μικρονοϊκή αντίληψη ότι τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει νομή εξουσίας χωρίς το αντίστοιχο γνωσιακό υπόβαθρο, ούτε μπορεί ούτε πρέπει να αποτελεί πολιτικό κανόνα, αν βεβαίως ο στόχος είναι οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργούν ορθολογικά όντως ως σύγχρονοι οργανισμοί στο πλαίσιο και στα πρότυπα των ευρωπαϊκών δεδομένων. Είναι όμως νοητό το… αυτονόητο;

Αρθρογραφία
Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας
Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας

Η κρίση των κομμάτων, κρίση της κοινωνίας

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων – πολιτών στις εκλογές γίνεται ολοένα και μικρότερη σε σύγκριση με την διογκούμενη αποχή, αποδυναμώνοντας περαιτέρω, μέσα στο παγκοσμιοποιημένο κι εξόχως δύσκολο οικονομικό γίγνεσθαι, την ήδη ασθμαίνουσα Δημοκρατία, η οποία στη χώρα μας δίνει την εντύπωση πως έχει πια ιδεολογική και φιλοσοφική αξία ίσως μόνο για τους ρομαντικούς! Το αποτέλεσμα αυταπόδεικτο: Τα άτολμα κόμματα, άτολμη πολιτική παράγουν.

Αρθρογραφία
Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!
Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

Ευρώπη: Κι όμως, ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο!

Τα μεγάλα ποσοστά αποχής αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη έχει πάψει να (φαίνεται πως) είναι ωφέλιμη στον πολίτη, ο οποίος δικαιολογημένα ενδεχομένως να θεωρεί ότι θεσμός της Ε.Ε. είναι πολιτικά άσαρκος, λιποβαρής και πιθανόν μη νομιμοποιημένος πια να εκπροσωπήσει και να διαχειριστεί τα ανθρώπινα συμφέροντά του.

Αρθρογραφία
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να προβάλλει γόνιμα τους στόχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους διεκδικήσει όχι τυπικά αλλά με συνέπεια και επάρκεια και να κατοχυρώσει το δικαίωμα τής ισότιμης συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή πολιτική εμπειρία. Ούτε η ηλιθιότητα της «χαλαρής» ή τιμωρητικής ή κομματικής ψήφου χωρεί σε μια τόσο σημαντικά σοβαρή πολιτική υπόθεση ούτε βεβαίως η επιλογή υποψηφίων με βαρύνον κριτήριο επιλογής την αναγνωρισιμότητά τους.