Ακολουθήστε με στο Facebook
Ακολουθήστε με στο Facebook

21.01.2015

Ο δάσκαλος και ο καθρέφτης

Βιβλία

Κώστας Θερμογιάννης
Εκδόσεις: τοβιβλίο
ISBN: 978-618-81493-7-3

Η έννοια της χαράς και του πόνου, της αγάπης και του μίσους, του χτες και του αύριο, της δημιουργίας αλλά και της καταστροφής είναι εκείνες που μέσα στη συνείδηση του ανθρώπου εναλλάσσονται δημιουργώντας αισθήματα, αισθήσεις, ίσως και παραισθήσεις, μα το κυριότερο, δημιουργούν τον αισθητό κόσμο μέσα στον οποίο ζει.

Η συνείδηση όμως δεν περιορίζεται μόνο στη γνώση της ύπαρξης. Διαχέεται εντός της και γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι κι οδηγός της. Άλλοτε δρα ως κινητήριος δύναμη, άλλοτε ως δικαστής κι άλλες φορές ως θεατής μιας ζωής που περνά και χάνεται ή που περνά και μένει.

Το σπουδαιότερο όμως, θα μπορούσε να πει κανείς, είναι πως από τη μια η συνείδηση δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους κι αυτή η διαφορετικότητά της είναι τελικά που την κάνει μοναδική κι από την άλλη πως δεν είναι στατική αλλά εξελίσσεται μαζί με τον άνθρωπο και το χρόνο!

Ο δάσκαλος και ο καθρέφτης είναι μια συλλογή επτά αυτοτελών διηγημάτων και έξι ιστοριών που ανά δύο πραγματεύονται την ίδια ιδέα αλλά από διαφορετική οπτική γωνία, δείχνοντας πάντα τον άνθρωπο στον άνθρωπο και την αξία των μικρών(;) πραγμάτων που καθορίζουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας χωρίς να τα λαμβάνουμε υπ’ όψη μας όσο σοβαρά πρέπει.

Από το άρθρο

Η συνείδηση όμως δεν περιορίζεται μόνο στη γνώση της ύπαρξης. Διαχέεται εντός της και γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι κι οδηγός της. Άλλοτε δρα ως κινητήριος δύναμη, άλλοτε ως δικαστής κι άλλες φορές ως θεατής μιας ζωής που περνά και χάνεται ή που περνά και μένει.

Διαβάστε κι αυτά

Αρθρογραφία

Αριστερό μπόι

Ο Καζαντζάκης εύστοχα επισήμανε ότι το μπόι του ανθρώπου που κουβαλάει μια ιδέα δίνει μπόι και στην ίδια την ιδέα. Για την Αριστερά, που ιστορικά ως ιδεολογία έχει βάναυσα κακοποιηθεί, δεν αρκούν πτερόεντα λόγια για να πιστοποιηθεί ότι κάποιος είναι αρκούντος ικανός για να την κουβαλήσει, ως ζώσα και καθημερινώς δρώσα ιδέα, μέσα του. Χρειάζεται ικανό ανάστημα, πολιτικό και ιδεολογικό, το οποίο ούτε εκβιάζεται ούτε επιβάλλεται ετσιθελικά. Υπάρχει όμως εν προκειμένω;

Αρθρογραφία

Εμπόριο νοημοσύνης

Η επανάσταση της νοημοσύνης άλλωστε καλό θα είναι να μην κληροδοτήσει την ανθρωπότητα με τα μειονεκτήματα και τα ελαττώματα της βιομηχανικής επανάστασης. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: Θα μπορέσει άραγε αυτή τη φορά ο ανθρώπινος πολιτισμός να ξεπεράσει την εγωτική του μικρόνοια ώστε να απελευθερώσει αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα από τη στενή οικονομική του εκμετάλλευση και να το διαθέσει στην υπηρεσία τής αειφόρου ύπαρξής του πάνω στον πλανήτη ή θα παρασυρθεί και πάλι από τη δουλοφροσύνη του ατομικού κέρδους;

Αρθρογραφία

Αριστερή ανεπάρκεια!

Η διαφαινόμενη στην πράξη δεξιόστροφη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράζεται εσχάτως δια στόματος του αρχηγού του (παροχή μετοχών των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους, δεκάωρη εργασία με αύξηση αποδοχών κλπ.), αφήνει περισσότερο χώρο ανέλεγκτης αυτονομίας στην καθημερινή κυβερνητική πρακτική, καθιστώντας την αριστερή ανεπάρκεια έναν απροσδόκητο σύμμαχο του νεοφιλελευθερισμού.

Αρθρογραφία

Η μετριότητα πρώτη ύλη του λαϊκισμού

Ελλείψει φιλοσοφικής μελέτης και βαθιάς βιωματικής γνώσης της ιδεολογίας την οποία υπηρετεί, ο πολιτικός κινδυνεύει να παρασυρθεί στο μονοπάτι τού λαϊκισμού, το οποίο ως συμπεριφορικό πολιτικό πρότυπο που στη χώρα μας δυστυχώς αποδίδει καρπούς (και ψήφους στην κάλπη), αποτελεί μια πρακτική εναλλακτική έναντι της κοπιώδους καθημερινής αναζήτησης του ιδανικού.