«Πατρίδα είναι εκεί που μπορεί να ανθίζει το χαμόγελό σου» είπε ο παππούς του Αντίλ. Πατρίδα. Η λέξη αυτή έχει πολύ μεγάλο βάρος ειδικά για τους ανθρώπους εκείνους που την έχουν χάσει και ψάχνουν να τη βρουν σε τόπους ξένους από εκείνους που γεννήθηκαν και η Εύη Τσιτιρίδου φροντίζει να μας το υπενθυμίσει αυτό με τον πλέον παραστατικό τρόπο. Το προσφυγόπουλο, ο Αντίλ, ένα βράδυ στη μέση του πουθενά βγαίνει από τη σκηνή που κοιμάται και τυλιγμένος με την πολύχρωμη κουβέρτα του αφήνεται στα στοιχεία της φύσης. Ο ουρανός, η θάλασσα, ο άνεμος, τον καλούν κοντά τους για να του δείξουν ποια είναι η αληθινή πατρίδα. Ο Αντίλ όμως δεν ακολουθεί κανένα, ενστικτωδώς παραμένει στη θέση του, δίπλα στους δικούς του ανθρώπους, δίπλα στη μάνα του, που μόνο μέσα στην αγκαλιά της μπορεί να χαμογελάσει με σιγουριά!

Στο παραμύθι «Ο Αντίλ έχει πατρίδα» η αλληγορία συναντά τη φαντασία και τα δυο μαζί μια γραφή που κανείς θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει ποιητική. Τούτα, σε συνδυασμό με την υπέροχη εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου δίνουν πραγματικά ένα εκπληκτικό σύνολο, το οποίο θα το συστήσουμε ανεπιφύλακτα σε όλα τα παιδιά της σχολικής ηλικίας. Το γεγονός πως το μικρό παιδί συνδιαλέγεται με τους «πειρασμούς» των στοιχείων της φύσης και τόσο σοφά επιλέγει να μείνει εκεί που είναι οι οικείοι του θα φανερώσει στους μικρούς αναγνώστες τη δύναμη όχι μόνο της ενωμένης οικογένειας, αλλά κυρίως του μεγάλου σθένους του ανθρώπου που η ψυχή του δεν υποτάσσεται ούτε κάμπτεται από τις δυσκολίες της ζωής, έστω κι αν αυτές φαντάζουν ανυπέρβλητες.

Τόσο το κείμενο που δένει απόλυτα με την εξαιρετική εικονογράφηση όσο και τα διδάγματα που κρύβονται πίσω από τις γραμμές και τα χρώματα στις σελίδες αυτού του πολύ προσεγμένου βιβλίου από την ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, είναι αξιομνημόνευτα και καλό θα ήταν γονείς αλλά κι εκπαιδευτικοί να ρίξουν μια πολύ προσεκτική ματιά σ’ αυτή την έκδοση. Πέρα λοιπόν από τις άριστες εντυπώσεις που μας άφησε ο Αντίλ της κυρίας Εύης Τσιτιρίδου, θέλουμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι τέτοια βιβλία είναι καλό να τα βλέπουμε όχι στα ράφια των βιβλιοπωλείων αλλά και στα ράφια στις βιβλιοθήκες του σπιτιού μας, κυρίως όμως τα διδάγματά τους να είναι χαραγμένα βαθιά μέσα στο μυαλό του κάθε ενός από εμάς. Ελπίζουμε να δούμε κι άλλες τόσο εξαιρετικές δημιουργίες της κυρίας Τσιτιρίδου και στο μέλλον!