Θύμιος Καρακατσάνης. Για να μπορέσει κάποιος να μιλήσει γι’ αυτό το μεγάλο κεφάλαιο του θεάτρου θα πρέπει αφενός να έχει συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνει κι αφετέρου να γνωρίζει τον άνθρωπο Καρακατσάνη. Οι δυο πολύ σημαντικές αυτές προϋποθέσεις απαντώνται στο πρόσωπο της συζύγου του, της Ρούλας Καρακατσάνη, η οποία όμως στο βιβλίο της «Μάθημα σιωπής» προχωράει ένα βήμα πιο πέρα. Γράφει για τον μεγάλο Έλληνα ηθοποιό, γράφει για την ίδια και τη ζωή της μαζί του, γράφει για το θέατρο, για πρόσωπα και πράγματα που συμβαίνουν αφού η αυλαία έχει πέσει.

Με μια πορεία στο χρόνο, από τη γνωριμία τους και τις δυσκολίες που η ίδια αντιμετώπισε από τους γονείς της προκειμένου να αποδεχτούν το Θύμιο Καρακατσάνη ως γαμπρό, μέχρι και τις αναφορές που έγιναν μετά το θάνατό του, σαράντα και πλέον χρόνια κοινής ζωής έρχονται στο προσκήνιο κάνοντας τον αναγνώστη κοινωνό των σκέψεων και των αντιλήψεων τόσο της ίδιας της συγγραφέως όσο και του συζύγου της. Ένα μονοπάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο, μέσα από το οποίο όμως αναδεικνύεται τόσο το μεγαλείο και το γνήσιο Αριστοφανικό ταλέντο του Θύμιου Καρακατσάνη όσο και ο σπουδαίος ρόλος της συντρόφου του που πάντα αγωνιούσε αλλά και πάντα τον στήριζε.

Ο κόσμος του θεάτρου δεν είναι τόσο λαμπερός όσο τον κάνουν να φαίνεται οι προβολείς. Άνθρωποι με ματαιοδοξία και υπόγεια συμφέροντα πλανώνται πάνω από το σανίδι της σκηνής και σπέρνουν την αμφιβολία και την ανασφάλεια. Ένας δύσκολος δρόμος που για να τον διαβεί κανείς πρέπει ενίοτε να πληρώσει μεγάλο τίμημα. Όμως, όπως περίτρανα ξεπηδάει μέσα στις γραμμές τούτου του βιβλίου και τις αναμνήσεις της συγγραφέως, όταν ο άνθρωπος έχει μέσα του έμφυτο το ταλέντο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεχωρίσει. Με το πηγαίο χιούμορ του, ο Θύμιος Καρακατσάνης ήταν ηθοποιός, ποιούσε δηλαδή ήθος και φως, όχι μόνο πάνω στη σκηνή αλλά κυρίως έξω από αυτή, στην καθημερινότητά του. Αυτό ακριβώς είναι που ίσως  πρέπει να κρατήσει ο αναγνώστης από την ανάγνωση του βιβλίου με τίτλο «Μάθημα σιωπής», που είναι εξ’ όσων γνωρίζουμε λόγια του ίδιου του μεγάλου ηθοποιού απαντώντας στη σύζυγό του στην ερώτηση: «Γιατί δεν μου μιλάς, Θύμιο μου;». Αυτό μαζί με τον αγώνα των ανθρώπων που βρίσκονται στο πλάι τέτοιων μεγάλων προσωπικοτήτων, των οποίων η ζωή μοιάζει να είναι ένας ατελείωτος αγώνας αλλά με πολλές και μεγάλες χαρές συνάμα!