Ακολουθήστε με στο Facebook

6.09.2022

Θα πεινάσουμε ή θα κρυώσουμε;

Αρθρογραφία

Θα πεινάσουμε ή θα κρυώσουμε; Το ερώτημα αυτό είναι βέβαιο πως θα λεηλατήσει τις ζωές ενός μεγάλου μέρους των ευρωπαίων πολιτών το φετινό χειμώνα. Πολιτών οι οποίοι διαπιστώνουν με το δυσκολότερο δυνατό τρόπο την ασημαντότητα της ανάπτυξης που στηρίχτηκε σε ξύλινα πόδια και που τώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει υπό το βάρος των γεωπολιτικών παιχνιδιών που αναπτύσσονται στην περιοχή τους και κυριολεκτικά να τους σκοτώσει! Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα βιώσουν την αντικειμενική αδυναμία να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο στο ύψος στο οποίοι οι ίδιοι είχαν μοχθήσει να δημιουργήσουν κατά το παρελθόν, ανατρέποντας μοιραία κάθε σχεδιασμό για το μέλλον που είχαν προγραμματίσει. Αν λοιπόν, και με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως εξελίσσεται, η Ε.Ε. διαθέτει τη στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα, οφείλει να επαναπροσδιορίσει, έστω και την ύστατη στιγμή, τους άξονες της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει, δίνοντας προτεραιότητα στον άνθρωπο έναντι των αριθμών, προκειμένου την Άνοιξη να μη χρειαστεί να κάνουμε δύσκολους απολογισμούς και υπολογισμούς απωλειών.

Οι ευρωπαίοι πολίτες διαπιστώνουν επίσης πως η χρησιμότητα της πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες εξαντλήθηκε στην ισχυροποίηση του οικοδομήματος της οικονομίας, θεοποιώντας σχεδόν τους λογιστικούς δείκτες και τις άυλες χρηματιστηριακές αξίες ξεχνώντας (ηθελημένα;) να ισχυροποιήσει τις ίδιες τις κοινωνίες και τους θεσμούς με τους οποίους αυτές λειτουργούν. Οι κοινωνίες των πολιτών μετουσιώθηκαν σε κοινωνίες των ατόμων, οι οποίοι χωρίς σχεδόν κανένα ισχυρό συνεκτικό στοιχείο να τους ενώνει, ζουν σχεδόν σαν πρωτόγονες ατομικότητες μέσα στην ανθρωποφάγα καθημερινότητα του ανταγωνισμού και της αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο. Πώς λοιπόν μπορεί μια κοινωνία μόνη της, στο σημείο που έχει φτάσει κι έτσι όπως έχει εξελιχθεί, να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο χειμώνα από τη στιγμή που σαρκώθηκε, λόγω των πολιτικών επιλογών, έχοντας απεκδυθεί τον ίδιο τον κοινωνικό της χαρακτήρα και μοιάζει, θαρρεί κανείς, σαν τον επαίτη που για να επιβιώσει περιμένει το κρατικό βοήθημα απλώς και μόνο για να της δοθεί η δυνατότητα να ζήσει μιαν ακόμα κρύα χειμωνιάτικη μέρα;

Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη μα κι ο ίδιος ο πολιτισμός μας αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι πως στηρίχτηκε σε έναν αγωγό που κάποιος αΐδρωτα αποφάσισε να κλείσει τη στρόφιγγα! Η, περίφημη πια, βραδυπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έφερε στο σημείο να ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις κατόπιν εορτής μη έχοντας προβλέψει ότι θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί από τέτοιες σοβαρές εξαρτήσεις εδώ και χρόνια. Δυστυχώς όμως, ακόμα και η αδράνεια είναι πολιτική πράξη! Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως έχουν κλείσει τα μάτια μπροστά στη θέα της πραγματικότητας κι απλώς ελπίζουν σε ένα θαύμα. Αλλά τον χειμώνα, δύσκολα γίνονται θαύματα…

Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με ένα παιχνίδι πολιτικών ισορροπιών σε παγκόσμιο γεωστρατηγικό επίπεδο, έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικότατο κομβικό σημείο στην παγκόσμια ιστορία το οποίο θα καθορίσει το μέλλον και θα επανακαθορίσει το συσχετισμό των δυνάμεων ολόκληρου του πλανήτη. Ποια είναι λοιπόν η πολιτική φιλοσοφία της Ε.Ε. απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις και πώς θα αντιμετωπίσει την πρώτη κρίσιμη φάση των αλλαγών αυτών; Διεθνείς οργανισμοί έχουν ήδη προβλέψει ότι ο χειμώνας θα φέρει μαζί του πολλούς θανάτους ευρωπαίων πολιτών λόγω της ενεργειακής ένδειας. Η πολιτική κρίση δηλαδή έχει ήδη μετατραπεί σε ανθρωπιστική. Το ρεαλιστικό ερώτημα λοιπόν που μοιραία θα στοιχειώσει την καθημερινότητά μας όταν το ανυπόφορο κρύο καταλάβει την Ευρώπη καθίσταται τρομερά βασανιστικό και ενοχικό συνάμα: Να ταΐσουμε ή να ζεστάνουμε τα παιδιά μας το φετινό χειμώνα; Τα παιδιά μας…

Από το άρθρο

Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με ένα παιχνίδι πολιτικών ισορροπιών σε παγκόσμιο γεωστρατηγικό επίπεδο, έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικότατο κομβικό σημείο στην παγκόσμια ιστορία το οποίο θα καθορίσει το μέλλον και θα επανακαθορίσει το συσχετισμό των δυνάμεων ολόκληρου του πλανήτη.

Διαβάστε κι αυτά

Αρθρογραφία
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να προβάλλει γόνιμα τους στόχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους διεκδικήσει όχι τυπικά αλλά με συνέπεια και επάρκεια και να κατοχυρώσει το δικαίωμα τής ισότιμης συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή πολιτική εμπειρία. Ούτε η ηλιθιότητα της «χαλαρής» ή τιμωρητικής ή κομματικής ψήφου χωρεί σε μια τόσο σημαντικά σοβαρή πολιτική υπόθεση ούτε βεβαίως η επιλογή υποψηφίων με βαρύνον κριτήριο επιλογής την αναγνωρισιμότητά τους.

Αρθρογραφία
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Οι Άγγλοι λένε ότι για να καταλάβεις κάποιον πρέπει να μπεις στα παπούτσια του. Ιδανικά, η ρήση αυτή των ιθαγενών της Γηραιάς Αλβιώνας θα μπορούσε να λειτουργήσει εξόχως αποδοτικά για την ελληνική κοινωνία αν οι πολιτικοί της μπορούσαν και ήθελαν πράγματι να μπουν ενσυνειδήτως στα παπούτσια των πολιτών της. Όμως, η εξαθλιωτική γεύση της σύγχρονης καθημερινότητας, την οποία εφιαλτικά βιώνει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας μας, λειτουργεί αποτρεπτικά προς την υιοθέτηση αυτής της -πολιτικής- νοοτροπίας για τους αιρετούς άρχοντες, οι οποίοι προτιμούν τα δικά τους, ακριβά, περίτεχνα και άνετα υποδήματα!

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Συμπληρώθηκαν ήδη εκατό ημέρες από την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου και θα ήταν απολύτως αυτονόητο η πολιτική πρακτική να έχει δρασκελίσει και να έχει αφήσει πίσω της το κομμάτι εκείνο των αφηρημένων εντυπώσεων και των γενικόλογων κι ευφραντικών προεκλογικών υποσχέσεων και να έχει μετουσιωθεί σε ρεαλιστική καθημερινή πράξη. Οι εκατό ημέρες άλλωστε από την έναρξη κάθε καινούριας πολιτικής περιόδου δεν είναι ούτε ένα ασήμαντο ψυχολογικό όριο ούτε ένας αυθαίρετος χρονικός προσδιορισμός, αντιθέτως, φανερώνει εν τοις πράγμασι αφενός το επίπεδο της ουσιαστικής πολιτικής προετοιμασίας πριν την ανάληψη της εξουσίας και αφετέρου τη λειτουργική ετοιμότητα ανάληψης της πραγματικής διοικητικής ευθύνης.

Αρθρογραφία
Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου
Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου

Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου

Η Φύση, όποια τελικά κι αν είναι αυτή, δεν είναι μια στατική κατάσταση αλλά μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, η οποία δεν είναι δυνατόν να εγκιβωτιστεί στα ασφυκτικά πλαίσια της ανθρώπινης αντίληψης με κανόνες μαθηματικούς ή θρησκευτικούς ή ακόμα και φιλοσοφικούς. Ως εκ τούτου, λόγω της -εκστατικής για τον άνθρωπο- αχρονικότητάς της δεν είναι δυνατόν να διαθέτει παγιωμένη συλλογιστική, κατά τα ανθρώπινα πρότυπα, ώστε να καταστεί παραγωγός ηθικών κανόνων.

Αρθρογραφία
Το νόημα της Δημοκρατίας
Το νόημα της Δημοκρατίας

Το νόημα της Δημοκρατίας

Η Δημοκρατία δεν είναι απλώς μια χρηστική κοσμοθεωρία που ενεργεί εργαλειακά σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο, αντίθετα, είναι ένας σημαντικός δημιουργός ανθρωποκεντρικών θεσμών και αξιών, έστω κι αν ενίοτε αυτές είναι φθαρτές στο διάβα του χρόνου. Είναι επίσης, ένας από τους σπουδαιότερους καταλύτες που μετουσιώνουν τον ατομικό ανθρώπινο βίο σε έλλογη κοινωνική συνύπαρξη καθιστώντας τη ζωή και την καθημερινότητα προνόμιο και όχι αιτιοκρατικό άχθος.