
Έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν μελετήσει βιβλία που κινούνται παράλληλα, σε αφηγηματικό επίπεδο, σε δυο διαφορετικές χρονικές στιγμές και που το τώρα με το πριν συνδέονται με κάποιον ενδιάμεσο κρίκο που δεν απέχει πολύ από τις δύο περιόδους. Στο βιβλίο «Η χρυσή κύλικα» της Νατάσας Κυρκίνη – Κούτουλα το διάστημα αυτό είναι… χαώδες και η πρώτη αίσθηση του αναγνώστη είναι η απορία με την οποία οι δύο εποχές μπορούν να συνδεθούν στη μυθοπλασία. Από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου ερχόμαστε στη σύγχρονη εποχή με την πένα της συγγραφέως να λειτουργεί με σχεδόν μαγικό τρόπο και να ενώνει το χτες με το σήμερα, χωρίς κενά, χωρίς ασάφειες και κυρίως δίνοντας πάντοτε στον αναγνώστη όλα εκείνα τα συνδετικά στοιχεία των δύο χρονικών περιόδων.
Μια γυναίκα από τα βάθη των χρόνων, η Καλλινίκη με καταγωγή από την Όλυνθο της Μακεδονίας μπλέκεται χωρίς να το θέλει στην κλοπή ενός από τους θησαυρούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον ίδιο τον φύλακα των θησαυρών του και παιδικό φίλο του, τον Άρπαλο, ο οποίος καταφεύγει στην Αθήνα. Στο σήμερα, η φίλη μιας δολοφονημένης νεαρής φιλολόγου βοηθά στην εξιχνίαση της δολοφονίας. Δε θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούμε στις λεπτομέρειες της σύνδεσης των γεγονότων αυτών, αλλά εκείνο που μπορούμε να αποκαλύψουμε είναι πως από τις σελίδες του βιβλίου θα παρελάσουν γνωστές ιστορικές προσωπικότητες, θα σκιαγραφηθεί με τρόπο έντονο και ανάγλυφο η πολιτική της εποχής αλλά το ίδιο θα γίνει και για το σήμερα, χωρίς η συγγραφέας να φείδεται σε διαπιστώσεις ή χαρακτηρισμούς. Οι δύο παράλληλες ιστορίες κινούνται αρμονικά και δίνονται με τρόπο εξαιρετικό!
Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αυτό το βιβλίο ως ένα εξαιρετικό δείγμα ιστορικού μυθιστορήματος, αλλά -και κυριολεκτούμε σ’ αυτό- είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ένα μυθιστόρημα με στοιχεία αστυνομικού βιβλίου και ταυτόχρονα φανερώνει την σε βάθος γνώση της ιστορίας της κυρίας Κυρκίνη – Κούτουλα, την οποία απλόχερα μοιράζει στους αναγνώστες της. Η γραφή είναι ταυτόχρονα λυρική και απλή. Δεν θα συναντήσει ο μελετητής του βιβλίου ανούσιες εξάρσεις συγγραφικής έπαρσης ούτε περιττά στοιχεία στην πλοκή και την εξέλιξη της μυθοπλασίας, όλα στην ιστορία αυτή είναι ισορροπημένα και δομημένα με τρόπο αριστοτεχνικό. Τόσο το υπόβαθρο των δύο παράλληλων ιστοριών, ειδικά αυτό που αναφέρεται στην αρχαιότητα, όσο και το προσκήνιό τους συνδέονται σε ένα αρμονικό σύνολο και αν συνεκτιμήσει κανείς και το γεγονός πως οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι δοσμένοι με απόλυτο ρεαλισμό, θα κατανοήσει πως πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση!
Τόσο η κυρία Νατάσα Κυρκίνη – Κούτουλα όσο και η Άνεμος Εκδοτική έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό και το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που θα συστήσουμε ανεπιφύλακτα σε κάθε σοβαρό αναγνώστη. Μας άφησε άριστες εντυπώσεις, και τούτο δεν είναι υπερβολή, η ποιοτική και περιποιημένη έκδοση αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές!