Ο Ηλίας Τζιτζικάκης, με το μυθιστόρημά του ‘Η σιωπή που έρχεται’ καταφέρνει να βάλει από τις πρώτες κιόλας σελίδες τον αναγνώστη στη θέση του δικηγόρου πρωταγωνιστή της ιστορίας με την απλότητα αλλά και την εξαιρετική παραστατικότητα της πένας του! Γραμμένο να διαβάζεται στην κυριολεξία  απνευστί, η πλοκή της ιστορίας εκτυλίσσεται με τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καταιγιστικός, αλλά όχι πρόχειρος ή χωρίς το βάθος που πρέπει.

Με φόντο τις Πρέσπες και τη γύρω από αυτές περιοχή, ο εξ Αθηνών δικηγόρος Μάνος Τζίκας που φαινομενικά έχει αναλάβει μια σχετικά απλή υπόθεση, μπλέκεται σε μια πολύπλοκη ιστορία αναζήτησης ενός ‘χαμένου’ χειρόγραφου, το οποίο όμως είναι το αντικείμενο του πόθου μιας σειράς άλλων ανθρώπων και οργανώσεων που το ζητούν απεγνωσμένα χωρίς να έχουν ηθικούς ενδοιασμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Με τη βοήθεια και την εμπλοκή των ντόπιων συμπρωταγωνιστών του μυθιστορήματος, ο συγγραφέας έχει καταφέρει να πλέξει με πολύ όμορφο τρόπο μια ιστορία με μυστήριο και αρκετές δόσεις αγωνίας, η οποία καταφέρει να κρατά τον αναγνώστη διαρκώς σε εγρήγορση.

Η γραφή είναι απλή και χωρίς υπερβολές, στοχεύει στην ουσία της υπόθεσης και στα μηνύματα που θέλει ο συγγραφέας να περάσει, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει πως υστερεί στις περιγραφές τόσο των τοπίων, που γίνονται με πολύ ωραίο και καθόλου κουραστικό τρόπο, όσο και των ηρώων, τα αισθήματα και οι σκέψεις των οποίων σκιαγραφούνται ανάγλυφα και ξεχωρίζουν έντονα μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Με πλοκή καλοδουλεμένη, η Σιωπή που έρχεται δε θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστεί κανείς πως θα μπορούσε να αποτελέσει με μεγάλη ευκολία τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να γυριστεί μια κινηματογραφική ταινία. Οι ανατροπές έρχονται εκεί που δεν το περιμένει κανείς ενώ η ρεαλιστικότητα πάνω στην οποία πατά ο συγγραφέας δεν αφήνει ούτε ένα σημείο για να μπορέσει κάποιος να το αμφισβητήσει.

Ο Ηλίας Τζιτζικάκης έχει δημιουργήσει μια ιστορία ατμοσφαιρική χωρίς κενά ή σκοτεινά σημεία. Η σιωπή που έρχεται είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο που διαβάζεται ευχάριστα και κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία, ο οποίος είναι σίγουρο πως θα ευχαριστηθεί το εξαίσιο φινάλε του!