Η Παναγία της φωτιάς του Σπύρου Πετρουλάκη από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα με πολύ δυνατή πλοκή που ξετυλίγεται σταδιακά μέχρι και την τελευταία του σελίδα! Είναι η ιστορία του Κωνσταντή, της Αμπασέ, του Μανούσου, της Ελένης και μιας πλειάδας άλλων πρωταγωνιστών, που σχεδόν ισοδύναμα ο καθένας τους κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο σελίδα με τη σελίδα. Το βιβλίο ξεκινάει στις 30 Οκτώβρη του 1940 στη Θεσπρωτία με μια σκηνή που κόβει την ανάσα, σχεδόν αφήνοντας να εννοηθεί πως ο μικρός Κωνσταντής πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης της Χάιδως, όμως η πραγματική ιστορία έχει την αρχή της πολύ πιο πίσω στο χρόνο. Δε θα σταθούμε σε περιγραφές της καλοδουλεμένης υπόθεσης, μιας κι αυτή είναι πολυσχιδής κι επεκτείνεται σε μεγάλο εύρος, τόσο χρονικά όσο και χωρικά. Εκείνο βεβαίως που ξεχωρίζει στο φόντο, είναι ο πόλεμος και η κατοχή του ’40, αλλά και τα χρόνια πριν και μετά, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στη γειτονική Τουρκία.

Οι ήρωες του μυθιστορήματος με τη βοήθεια της πένας του συγγραφέα κάνουν ένα πολύ όμορφο παιχνίδι με το χρόνο, μιας και η πλοκή δεν εξελίσσεται γραμμικά από το παρελθόν στο παρόν, αλλά κάνει πισογυρίσματα, τα οποία ο Σπύρος Πετρουλάκης τα έχει αποδώσει και τα έχει επιλέξει με πολύ μεγάλη μαεστρία, δίνοντας στον αναγνώστη κάθε φορά αυτό ακριβώς που πρέπει. Πέρα όμως από αυτό, έχει πλάσει κι έχει αποδώσει κάθε πρόσωπο με τρόπο ολοζώντανο και ρεαλιστικό δίνοντας έτσι την αίσθηση του αληθινού μέσα την όμορφη μυθοπλασία. Με τις αδυναμίες τους, τις μύχιες σκέψεις τους αλλά και τα δυνατά τους σημεία, ο κάθε πρωταγωνιστής δίνει κάτι από τον εαυτό του στην εξέλιξη της ιστορίας.

Η Παναγία της Φωτιάς ξεχωρίζει και για την ποιότητα της γλώσσας με την οποία είναι γραμμένο! Οι περιγραφές των τόπων είναι ζωντανές, οι σκέψεις και τα αισθήματα των ανθρώπων έχουν αποδοθεί με μεγάλο ρεαλισμό, οι ντοπιολαλιές δεν έχουν απολύτως κανένα στοιχείο υπερβολής και δείχνουν πως ο Σπύρος Πετρουλάκης έχει κάνει ακόμα και για την τελευταία λεπτομέρεια ενδελεχή έρευνα. Συνολικά, δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστούμε πως το μυθιστόρημα αυτό είναι από εκείνα που αναδεικνύουν την ελληνική λογοτεχνική παραγωγή κι αποτελούν σημείο αναφοράς στο οποίο τόσο οι αναγνώστες όσο κι οι συγγραφείς θα πρέπει με προσοχή να στρέψουν το βλέμμα τους. Η Παναγία της Φωτιάς είναι από τα βιβλία που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε αξιοπρεπή βιβλιοθήκη!