1.02.2020

Η Εφεύρεση του Ανθρώπου από τον Μπάμπη Τσέλο

Έγραψαν

γράφει ο Μπάμπης Τσέλος

Διάβασα το νέο βιβλίο του Κώστα Θερμογιάννη «Η εφεύρεση του ανθρώπου», το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ. Στον πρόλογό του σημειώνεται ότι στο βιβλίο αυτό είναι συγκεντρωμένα άρθρα του, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2016 μέχρι το 2019. «Όπως εξελίσσεται άναρχα η τεχνολογία εκμεταλλεύεται το κενό που δημιουργεί η έλλειψη ενός ηθικού πλαισίου που θα την καθοδηγεί». Την εύρεση αυτού του ηθικού πλαισίου έχει οδηγό όταν γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης. Απευθύνεται στο σημερινό άνθρωπο, που «τρέχει ιδρωμένος να προλάβει ένα τρένο που τρέχει πιο γρήγορα απ’ αυτόν». Σημειώνει κάτι πολύ σπουδαίο. «Σίγουρα ο εύκολος δρόμος δεν είναι πάντα ο ηθικός, ο ηθικός όμως είναι πάντα σίγουρος».
Όπως επισημαίνει στην εισαγωγή ο Νάσος Αθανασίου, ο Κώστας Θερμογιάννης «γράφει αγωνιζόμενος να επανεφεύρει τον άνθρωπο» μιας και όπως λέει ο συγγραφέας «χαλάσαμε ακόμα και την ύλη της ελπίδας» κι «ολόκληρη η ζωή μας είναι μια κλεμμένη Κυριακή».
Σε πλήθος κοινωνικών θεμάτων που μας προβληματίζουν καθημερινά ο Κώστας Θερμογιάννης παίρνει θέση. Διαβάζοντας γνώρισα τον τρόπο σκέψης του, την κοινωνική και τη φιλοσοφική του θεωρία. Κείμενα μεστά που η κάθε τους πρόταση αποτελεί κι ένα απόφθεγμα που μας προβληματίζει και μας βοηθά να επανακαθορίσουμε και τη δική μας αντίληψη για τη σημερινή πραγματικότητα. Τα άρθρα του δεν είναι άρθρα συνηθισμένα, είναι λογοτεχνικά. Ο λόγος του ξεπερνά τον πεζό λόγο και φτάνει στις παρυφές του ποιητικού. Πράγματι στην πόλη μας υπάρχει ένας τόσο σπουδαίος αρθρογράφος – λογοτέχνης.
Ο Κώστας Θερμογιάννης μάς λέει ότι «το όνειρο πρέπει να περάσει στην πράξη κι απέναντι στο όνειρό μας έχουμε υποχρέωση να είμαστε δραστήριοι πολίτες». «Κάθε όνειρο για να ζήσει πρέπει να φύγει από το ιδανικό του κόσμο και να κάνει τούτον τον κόσμο ιδανικό. Ποτέ τα όνειρα και οι ελπίδες δεν έφταιξαν. Ελευθερία δεν είναι να μην είσαι δούλος αλλά να κάνεις ό,τι από έρωτα γεννά και προστάζει η ψυχή σου. Ο χρόνος έπεσε θύμα του ανθρώπου, τον φυλάκισε και οι συγκινήσεις δε χωράνε πια στη ζωή μας γιατί θέλουν το χρόνο τους. Στη σύγχρονη εποχή, η συμμετοχή στα κοινά δια ζώσης έχει αντικατασταθεί με την ψηφιακή κι άυλη παρουσία εντός των ηλεκτρονικών οδών επικοινωνίας, μέσα στις οποίες δεν υπάρχει νύχτα ή μέρα, κρύο ή ζέστη, η παρέα γύρω από ένα τραπέζι που γελά, το άγγιγμα της σάρκας, η μυρουδιά του αρώματος, βροχή ή αέρας». Ευτυχώς μάς γράφει πως «κάποια πράγματα δε μπορούν να ψηφιοποιηθούν, όπως το δροσερό αεράκι, το κελάηδημα του πουλιού, το φιλί μιας γυναίκας. Μείναμε μονάδες μέσα στο χρόνο που χάνονται πριν ακόμα συστήσουν στο σύμπαν την ύπαρξή τους» και «η μοναξιά χτυπάει όλες τις αισθήσεις. Κυρίως όμως την όσφρηση που μοιραία ξυπνάει αναμνήσεις».
Ο «Οδυσσέας ελευθέρωσε το πνεύμα τού ανθρώπου και του είπε: Η Ιθάκη είναι εκεί, τη βλέπεις τη νιώθεις, ξέρεις πως σε περιμένει. Το δρόμο όμως θα τον διαλέξεις εσύ γιατί είσαι λεύτερος». Αυτόν τον Οδυσσέα και τις αρχές του προσπαθεί μέσα από τα άρθρα του να μας υπενθυμίσει ο Κώστας Θερμογιάννης, μιας και ελπίζει ότι ο «Οδυσσέας δεν πέθανε ακόμα στις μέρες μας».
Όπως μας λέει ο ίδιος «δεν υπάρχει σκέψη χωρίς γλώσσα, σκέψεις και γλώσσα και κοινωνία δημιούργησαν το λόγο κι αυτός με τη σειρά του, ως εκφορά νοητική άρχισε να διαμορφώνει την ίδια του την υπόσταση μα και την ίδια τη γλώσσα και την κοινωνία». Αυτόν τον εξελιγμένο λόγο χρησιμοποιεί στα γραπτά του ο Κώστας Θερμογιάννης.
«Η τέχνη, μάς λέει, ενέχει μέσα της το στοιχείο του μυστηρίου που οδηγεί την ψυχή να βλέπει χωρίς να χρησιμοποιεί τα βιολογικά μάτια και να αγάλλεται. Απουσιάζει από το σχολείο και μοιραίο είναι να απουσιάζει κι από τη ζωή μας. Το δυστύχημα όμως είναι πως απουσιάζει πια και από την ψυχή μας. Καταστρέφει την αδιαφορία, την απάθεια, τον κυνισμό, το ρατσισμό, το μίσος. Καταστρέφει και τη δημαγωγία γιατί δημιουργεί σκεπτόμενους πολίτες. Η τέχνη καταστρέφει το σκοτάδι και δημιουργεί φως. Οι άγιες μέρες όμως και τα μάρμαρα κάνουν υπομονή».

Μπάμπης Τσέλος
1-2-2020


Ο Μπάμπης Τσέλος είναι δάσκαλος, ποιητής και ζωγράφος.

Το αρχικό κείμενο δημοσιεύτηκε στην προσωπική σελίδα του κυρίου Τσέλου στο Facebook

Από το άρθρο

Ο Κώστας Θερμογιάννης «γράφει αγωνιζόμενος να επανεφεύρει τον άνθρωπο» μιας και όπως λέει ο συγγραφέας «χαλάσαμε ακόμα και την ύλη της ελπίδας» κι «ολόκληρη η ζωή μας είναι μια κλεμμένη Κυριακή».

Διαβάστε κι αυτά

Η απλότητα της αλήθειας

Η απλότητα της αλήθειας

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι κοινωνίες είναι ευπρόσβλητες στην πόλωση, η δημιουργία και η διασπορά ψευδών ειδήσεων χρησιμεύει ως θεραπεία στις συστημικές αποτυχίες της πολιτικής.

Εξ εθισμού πολιτικοί;

Εξ εθισμού πολιτικοί;

Η άσκηση πολιτικής είτε για βιοπορισμό, είτε εξ εθισμού λόγω της ισχύος η οποία συνοδεύει de facto τις θέσεις ευθύνης, και η οποία ενδεχομένως να εκλαμβάνεται και ως προσωπική ισχύς και όχι ισχύς της θέσης ή του θεσμού, μπορεί να λειτουργήσει δυνητικά ως εξελικτική πέδη καθόσον μπορεί να στερήσει από τις θέσεις ευθύνης καινοτόμες και αξεθώριαστες πολιτικές ιδέες και πρακτικές ικανότερων ενδεχομένως πολιτικών προσώπων.