Ακολουθήστε με στο Facebook

18.08.2021

Η αλήθεια των εντυπώσεων

Αρθρογραφία

Η απογύμνωση τής κοινωνίας από τον συνθετικό της ρόλο, θύμα τής εκβιαστικά επιβαλλόμενης αυτόκαταξίωσης τού ατόμου από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει οδηγήσει στην απώλεια τής ερωτικής σχέσης μεταξύ πολίτη και πολιτείας, σχέσης που αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο τής αξιοπρεπούς διαβίωσής του αλλά και το μοχλό ανάπτυξης της ίδιας της Δημοκρατίας. Για τον σημερινό πολίτη η κοινωνία από χώρος έμπνευσης, ενίοτε και έκστασης, έχει μετουσιωθεί σε μια ανιαρή αναγκαιότητα -χάριν της επιβίωσής του- χωρίς να είναι ικανή να τον τροφοδοτεί με όνειρα. Έχει επικρατήσει η μετριότητα και μια επικίνδυνη μετάλλαξη: Σήμερα ο πολίτης δεν τολμά να ενεργήσει για την κοινωνία που ζει αλλά φαίνεται πως ζει για μια κοινωνία εφήμερων εντυπώσεων. Την ίδια στιγμή, μη έχοντας την ικανότητα να διαχωρίσει έννοιες σημαντικά διαφορετικές μεταξύ τους, όπως πολιτική και εξουσία, δικαιοσύνη και δίκαιο, πίστη και θρησκεία κλπ., προχωρά σε μια ισοπεδωτική εξίσωσή τους θεωρώντας ως δεδομένα την ελευθερία του, τα ατομικά του δικαιώματα μα και τη Δημοκρατία, ξεχνώντας προφανώς ότι αυτά πηγάζουν αλλά κι εδράζονται πάνω σε μια αυτονόητα απαραίτητη προϋπόθεση: Την κοινωνία των πολιτών.

Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος διδάσκεται από το παράδειγμα. Η πολιτική στο δυτικό κόσμο, χάριν βεβαίως της εξουσιολαγνείας, τις τελευταίες δεκαετίες έχει εν πολλοίς αφήσει πια το μονοπάτι τής αλήθειας έχοντας επιλέξει το δρόμο τής δημιουργίας εντυπώσεων, ο οποίος βεβαίως είναι λιγότερο δύσκολος και περισσότερο εύπεπτος στην κατανάλωσή του από τους απαίδευτους πολίτες. Η άγρα πολιτικής πελατείας μετέρχεται πια καινοφανείς μεθόδους υποβιβάζοντας την ουσία των ιδεολογιών σε κομπάρσο που απλώς συμβάλει επιδερμικά στον χαρακτηρισμό των πολιτικών σχηματισμών. Το παράδειγμα αυτό ακολουθεί κατά γράμμα πια και ο πολίτης, ο οποίος στην προσπάθειά του να ξεχωρίσει μέσα στην παγκοσμιοποιημένη κοινότητα των ανθρώπων, αποδεικνύεται πως ενδιαφέρεται περισσότερο για την εικόνα του και για τη δημιουργία εντυπώσεων γύρω από αυτή, παρά για την αλήθεια της οντότητάς του. Μοιραία λοιπόν, οι κοινωνίες των πολιτών από δυνατές οντότητες όπου πλειοψηφία και μειοψηφία σέβονται αλλήλους, φαίνεται πως σταδιακά αλλάζουν ταυτότητα ενώ την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει να υποκαθίστανται τόσο οι θεσμοί όσο και η εσωτερική τους λειτουργία από λαϊκισμό, χρησιμοθηρικούς κοινωνικούς αυτοματισμούς (όπως αυτός που στις μέρες μας βιώνουμε με την αναγκαιότητα ή μη του εμβολιασμού κατά του κορωναϊού) και τεχνηέντως δημιουργημένα αδιέξοδα.

Οι κοινωνίες όμως, όπως και οι Δημοκρατίες, είναι εκτεθειμένες σε ατυχήματα αφού δεν είναι δυνατόν ούτε να αποστειρωθούν ούτε να κλειστούν αεροστεγώς μέσα σε ένα επιλεγμένο πλήθος ενεργών πολιτών. Η κοινωνική και η δημοκρατική συνείδηση άλλωστε ανήκει δικαιωματικά σε όλους όσους επιθυμούν να αποτελέσουν συνθετικό κομμάτι τους, έστω κι αν είναι ανέτοιμοι να κατανοήσουν σε όλο το μήκος και το πλάτος τις έννοιες αυτές. Όταν η Διοτίμα, απευθυνόμενη στον Σωκράτη είπε «Δεν γνωρίζεις ότι ο Έρωτας είναι παιδί του Πόρου και της Πενίας», εκείνος σοφά απάντησε αναδεικνύοντας την βαρύτητα του ρόλου τού δασκάλου: «Μα γι’ αυτό ακριβώς ήρθα […] Διοτίμα, γιατί έχω ανάγκη από δασκάλους». Στις μέρες μας, δάσκαλοι τής ‘αλήθειας’ είναι όλοι εκείνοι που μπορούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με μεγάλη απήχηση, κυρίως στον κόσμο τού διαδικτύου, καθιστώντας τη γνώση που παράγεται δια του μόχθου τής μελέτης περιττή! Περιττή κατά συνέπεια και η αλήθεια που μοιάζει πως έχει πια πεθάνει παρασέρνοντας στο θάνατό της και τα χαμένα θαύματα τής σύνθεσης, του διαλόγου και της ομορφιάς που παράγει η ίδια η πραγματικότητα της ζωής. Δημιουργήσαμε μια νέα αλήθεια, αυτή των εντυπώσεων, και πλέον είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε μ’ αυτή. Ευτυχώς όμως, όλα είναι δυνατά, ακόμα και η αμφισβήτηση της εκθαμβωτικής ψευδαίσθησης της αυτόκαταξίωσής μας!

Από το άρθρο

Για τον σημερινό πολίτη η κοινωνία από χώρος έμπνευσης, ενίοτε και έκστασης, έχει μετουσιωθεί σε μια ανιαρή αναγκαιότητα -χάριν της επιβίωσής του- χωρίς να είναι ικανή να τον τροφοδοτεί με όνειρα.

Διαβάστε κι αυτά

Αρθρογραφία
Οι κορυφές, συνήθως, είναι οξείες!
Οι κορυφές, συνήθως, είναι οξείες!

Οι κορυφές, συνήθως, είναι οξείες!

Μια διασταλτικά παραστατική απεικόνιση της αυτοπραγμάτωσης του ανθρώπου μέσα στον κοινωνικό ιστό τού τόπου που δραστηριοποιείται, θα μπορούσε να αποτελέσει η προσπάθεια κατάληψης της καλύτερης δυνατής θέσης στις καρέκλες των επισήμων! Ενίοτε δε, και η (επικοινωνιακή) εξαγορά της, όταν τα προσόντα και η ρητορική ικανότητα δεν είναι αρκούντως επαρκή.

Αρθρογραφία
Λαϊκισμός και κατασκευή ενόχων!
Λαϊκισμός και κατασκευή ενόχων!

Λαϊκισμός και κατασκευή ενόχων!

Ο λαϊκισμός στις μέρες μας ενδεχομένως να είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές που γνώρισε ποτέ η Δημοκρατία και η ελευθερία στον πλανήτη μας. Η προϋπόθεση συνοχής της κοινωνίας, ως δομικός λειτουργικός φορέας της Δημοκρατίας, τελεί υπό κατάρρευση. Τι θα μπορούσε λοιπόν να αποτελέσει αντίδοτο στον λαϊκισμό και σε όσα αυτός δυσμενώς επιφέρει στην κοινωνία μας; Πιθανόν να είναι η λογική σκέψη...

Αρθρογραφία
Κατεβαίνοντας προς το 2025…
Κατεβαίνοντας προς το 2025…

Κατεβαίνοντας προς το 2025…

Η Δύση έμαθε από νωρίς να συνδέει την ελευθερία, την επιστήμη, τη δημοκρατία αλλά και το ίδιο το αύριο με το οικονομικό κέρδος. Εφηύρε χρηματιστήρια, τράπεζες, τόκους, άγχος και άχθος αβάσταχτο για τους ώμους των πολιτών, διαλύοντας την πρωτογενή τους επιθυμία για συμμετοχική αλληλεπίδραση στον κοινό βίο.

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Τόπος και ου-τοπία!
Τόπος και ου-τοπία!

Τόπος και ου-τοπία!

Σε έναν δήμο που έχει ήδη υποφέρει δραματικά κι έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη από τα μνημόνια και την εικοσαετή λιτότητα, η επιβολή αυξημένων δημοτικών τελών είναι σχεδόν βέβαιο πως θα λειτουργήσει αδυσώπητα και οριζοντίως προς την επιδείνωση της κατάστασης των πολιτών του και, αν όχι προς την περαιτέρω κατάρρευση, προς την επώδυνη επιχειρηματική επιβάρυνση των επαγγελματιών της περιοχής, η δραστηριότητα των οποίων αποτελεί εν πολλοίς τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας του Δήμου Λαμιέων.

Αρθρογραφία
Φανατισμένα αμνοερίφια
Φανατισμένα αμνοερίφια

Φανατισμένα αμνοερίφια

Είναι άξιο απορίας γιατί μέσα στη λειτουργία της Δημοκρατίας, το ίδιο το πολίτευμα να επιτρέπει, ή έστω να ανέχεται, την εμφάνιση φανατικών μορφωμάτων, τα οποία δρουν καταφανώς εις βάρος του; Τι είναι αυτό που καθιστά τη Δημοκρατία δεκτική σε τέτοια φαινόμενα;

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία
Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο εμπειρισμός και η διοικητική αγνωσία

Η επικίνδυνη αμεριμνησία του πολιτικαντισμού δεν είναι συμβατή ούτε με το θεσμικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης ούτε με την ενάργεια που πρέπει να τη διακρίνει. Το ίδιο σημαντικά ασύμβατη είναι η διοικητική αγνωσία αλλά και ο εμπειρισμός. Η παραλυτικά μικρονοϊκή αντίληψη ότι τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει νομή εξουσίας χωρίς το αντίστοιχο γνωσιακό υπόβαθρο, ούτε μπορεί ούτε πρέπει να αποτελεί πολιτικό κανόνα, αν βεβαίως ο στόχος είναι οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργούν ορθολογικά όντως ως σύγχρονοι οργανισμοί στο πλαίσιο και στα πρότυπα των ευρωπαϊκών δεδομένων. Είναι όμως νοητό το… αυτονόητο;