Ακολουθήστε με στο Facebook
Ακολουθήστε με στο Facebook

Τούτες οι σκέψεις δεν είναι για να διαβαστούν σήμερα, προορίζονται για τους υποψηφίους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Νομό Φθιώτιδας των εκλογών του 2028!

Λαμία, 8/10/2028

Στο σημείο της Ιστορίας που βρισκόμαστε, οι εξελίξεις και οι αλλαγές στη ζωή μας γίνονται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που απαιτείται πια σοβαρή προσπάθεια για να τις μεταβολίσουμε επαρκώς ώστε να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά μας. Με σύμμαχο κυρίως την τεχνολογία, τα ολοένα αναπτυσσόμενα οικονομικά εργαλεία αλλά και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ο πλανήτης προχωρά με ιλιγγιώδη ρυθμό πάνω στο γρήγορο τρένο τής τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Ένα τρένο, το ρυθμό του οποίου ευτυχώς η Φθιώτιδα μπόρεσε να ακολουθήσει με επάρκεια και να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο τόπος κατά το παρελθόν, όπως η συρρίκνωση του πληθυσμού, η εξάπλωση της ανέχειας και της φτώχειας και η θεσμική αποψίλωση της περιοχής. Η εποχή της εκκωφαντικά σιωπηλής απαξίωσης της Φθιώτιδας ξεπεράστηκε την πενταετία 2024 – 2028 ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Το σημαντικότερο ίσως όλων, είναι το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε επιτέλους αληθινή φωνή στους πολίτες, οι οποίοι με τη συμμετοχή, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους συνέδραμαν και ενίσχυσαν την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό του τόπου τους.

Με απλές, πλην όμως όχι αυτονόητες κατά το παρελθόν, πολιτικές αποφάσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδραίωσε την κοινωνική διαβούλευση για τις σημαντικές υποθέσεις του τόπου, υιοθέτησε την πλήρη διαφάνεια στη διοίκηση και την οικονομική διαχείριση ενώ η τακτική λογοδοσία αποτέλεσε κυρίαρχο μέλημα των αυτοδιοικητικών πολιτικών. Με την ενίσχυση και την ποιοτική αναβάθμιση των σημείων εξυπηρέτησης των πολιτών, όλες οι συναλλαγές απαιτούν πια ελάχιστο χρόνο και κόπο για να διεκπεραιωθούν και να ολοκληρωθούν. Η επιχειρηματικότητα ενισχύθηκε τόσο μέσα από τις θεσμικές παρεμβάσεις και την ενδυνάμωση του παραγωγικού τομέα με την πλήρη εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων από τους Δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσο και με την πρότυπη λειτουργία του θεσμού της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, που αποτελεί πια ορόσημο για τόσο για τη Λαμία όσο και τη Φθιώτιδα ολόκληρη. Η καινοτόμος ιδέα που εφαρμόστηκε για την προσέλκυση νέων και νεοφυών επιχειρήσεων με τη δημιουργία των υποδομών για τη φιλοξενία και τη λειτουργία τους με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους, απέδωσε πέραν του αναμενόμενου κάνοντας τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή ένα από τα σημαντικότερα καινοτομικά κέντρα της Ελλάδας. Η αξιοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων αλλά και η νέα φιλοσοφία που εφαρμόστηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων από τα οποία πια παράγεται ενέργεια που διατίθεται τόσο για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και σε ευάλωτα νοικοκυριά, έκανε πράξη το περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης.

Την πενταετία 2024 – 2028 με την ενεργοποίηση όλων των μελετών που συντάχθηκαν για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μεγάλα και σημαντικά έργα έθεσαν τις βάσεις τους. Ειδικά για τον Σπερχειό ποταμό, οι παρεμβάσεις άρχισαν να δείχνουν ότι το πρόβλημα των καταστροφικών   πλημμυρών αντιμετωπίζεται επαρκώς την ίδια στιγμή που ο φυσικός του πλούτος έγινε για πρώτη φορά πηγή οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση και η ανάπτυξη τόσο των εμπορευματικών όσο και των τουριστικών λιμένων της περιοχής αλλά και το ενεργό υδατοδρόμιο το οποίο συνδέει τη Φθιώτιδα με το Αιγαίο Πέλαγος, ως πηγές προστιθέμενης αξίας για την περιοχή, συναθροίζονται με την τουριστική αξιοποίηση των Θερμοπυλών, του Δέλτα του Σπερχειού, του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, των ιαματικών πηγών και των εξαιρετικών παραλιών της Φθιώτιδας με τις Γαλάζιες Σημαίες, κάνοντας την ανάπτυξη μια καθημερινή πρακτική. Αυτό λοιπόν που απομένει για τον τόπο μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά το να συνεχιστεί με τον ίδιο ενθουσιασμό και με  τον ίδιο αμείωτο ρυθμό η υιοθέτηση της νέας αυτοδιοικητής φιλοσοφίας που ξεκίνησε μετά τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023 ώστε να μη δώσουμε το δικαίωμα σε κανέναν να ισχυριστεί ποτέ ότι η ανάπτυξη στη Φθιώτιδα άργησε μια μέρα εξαιτίας της ολιγωρίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Από το άρθρο

Αυτό λοιπόν που απομένει για τον τόπο μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά το να συνεχιστεί με τον ίδιο ενθουσιασμό και με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό η υιοθέτηση της νέας αυτοδιοικητής φιλοσοφίας που ξεκίνησε μετά τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023 ώστε να μη δώσουμε το δικαίωμα σε κανέναν να ισχυριστεί ποτέ ότι η ανάπτυξη στη Φθιώτιδα άργησε μια μέρα εξαιτίας της ολιγωρίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Διαβάστε κι αυτά

Αρθρογραφία

Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου

Η Φύση, όποια τελικά κι αν είναι αυτή, δεν είναι μια στατική κατάσταση αλλά μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, η οποία δεν είναι δυνατόν να εγκιβωτιστεί στα ασφυκτικά πλαίσια της ανθρώπινης αντίληψης με κανόνες μαθηματικούς ή θρησκευτικούς ή ακόμα και φιλοσοφικούς. Ως εκ τούτου, λόγω της -εκστατικής για τον άνθρωπο- αχρονικότητάς της δεν είναι δυνατόν να διαθέτει παγιωμένη συλλογιστική, κατά τα ανθρώπινα πρότυπα, ώστε να καταστεί παραγωγός ηθικών κανόνων.

Αρθρογραφία

Το νόημα της Δημοκρατίας

Η Δημοκρατία δεν είναι απλώς μια χρηστική κοσμοθεωρία που ενεργεί εργαλειακά σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο, αντίθετα, είναι ένας σημαντικός δημιουργός ανθρωποκεντρικών θεσμών και αξιών, έστω κι αν ενίοτε αυτές είναι φθαρτές στο διάβα του χρόνου. Είναι επίσης, ένας από τους σπουδαιότερους καταλύτες που μετουσιώνουν τον ατομικό ανθρώπινο βίο σε έλλογη κοινωνική συνύπαρξη καθιστώντας τη ζωή και την καθημερινότητα προνόμιο και όχι αιτιοκρατικό άχθος.

Αρθρογραφία

Αριστερό μπόι

Ο Καζαντζάκης εύστοχα επισήμανε ότι το μπόι του ανθρώπου που κουβαλάει μια ιδέα δίνει μπόι και στην ίδια την ιδέα. Για την Αριστερά, που ιστορικά ως ιδεολογία έχει βάναυσα κακοποιηθεί, δεν αρκούν πτερόεντα λόγια για να πιστοποιηθεί ότι κάποιος είναι αρκούντος ικανός για να την κουβαλήσει, ως ζώσα και καθημερινώς δρώσα ιδέα, μέσα του. Χρειάζεται ικανό ανάστημα, πολιτικό και ιδεολογικό, το οποίο ούτε εκβιάζεται ούτε επιβάλλεται ετσιθελικά. Υπάρχει όμως εν προκειμένω;

Αρθρογραφία

Εμπόριο νοημοσύνης

Η επανάσταση της νοημοσύνης άλλωστε καλό θα είναι να μην κληροδοτήσει την ανθρωπότητα με τα μειονεκτήματα και τα ελαττώματα της βιομηχανικής επανάστασης. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: Θα μπορέσει άραγε αυτή τη φορά ο ανθρώπινος πολιτισμός να ξεπεράσει την εγωτική του μικρόνοια ώστε να απελευθερώσει αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα από τη στενή οικονομική του εκμετάλλευση και να το διαθέσει στην υπηρεσία τής αειφόρου ύπαρξής του πάνω στον πλανήτη ή θα παρασυρθεί και πάλι από τη δουλοφροσύνη του ατομικού κέρδους;

Αρθρογραφία

Αριστερή ανεπάρκεια!

Η διαφαινόμενη στην πράξη δεξιόστροφη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράζεται εσχάτως δια στόματος του αρχηγού του (παροχή μετοχών των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους, δεκάωρη εργασία με αύξηση αποδοχών κλπ.), αφήνει περισσότερο χώρο ανέλεγκτης αυτονομίας στην καθημερινή κυβερνητική πρακτική, καθιστώντας την αριστερή ανεπάρκεια έναν απροσδόκητο σύμμαχο του νεοφιλελευθερισμού.