Ακολουθήστε με στο Facebook

Το υστέρημα πολιτικής εμπειρίας του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανέστατο. Τούτο βεβαίως ουδόλως επέχει θέση μομφής, αποτελεί απλώς την επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η εμπειρική αμεσότητα κατά την καθημερινή και χρόνια ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί την αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση πολιτικής γνώσης. Γνώσης, που όπως αποδεικνύεται από τις λεκτικές αστοχίες («κρατίδιο» αντί ψευδοκράτους κλπ.), ελλείπει από το νέο Πρόεδρο. Στην πολιτική άλλωστε, ουδείς δύναται να αγοράσει πλασματικά χρόνια υπηρεσίας, κατά το κοινώς πρακτέο στο πολύπαθο ασφαλιστικό μας σύστημα, όση οικονομική επάρκεια κι αν διαθέτει! Στην περίπτωση του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κι επειδή η κοινωνία έχει την τάση να καλλιεργεί ετικέτες προσδιοριστικές για την πολιτική προσωπικότητα των αιρετών της εκπροσώπων, γίνεται μεθοδική προσπάθεια ώστε το υστέρημα αυτό να καλυφθεί με επικοινωνιακές μεθόδους ή τεχνηέντως να υποβαθμιστεί ώστε η κοινή γνώμη να διαχωριστεί από την κοινή… λογική! Οι «εντυπώσεις» άλλωστε, δείχνουν ότι κυριαρχούν επί της πολιτικής ουσίας σ’ αυτή την, καινοφανή τω τρόπω για τα ελληνικά δεδομένα, έναρξη της πολιτικής καριέρας του αρχηγού εν λόγω κόμματος.

Η εικονοπλαστική αυτή προσπάθεια ενδεχομένως και να είναι ικανή να επιτύχει το στόχο της μέχρι ενός σημείου, είναι όμως πρακτικώς αδύνατον να μετουσιώσει τα πλασματικά σε πραγματικά. Τούτο όμως δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που το κόμμα αυτό αποτελεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας, ως εκ τούτου φέρει τη σημαντική ευθύνη της διασφάλισης της κοινωνικής ειρήνης, της προόδου και της συνέχειας του κράτους δια του ελέγχου που οφείλει να ασκεί στην κυβέρνηση. Διαφαίνεται από τις πολιτικές εξελίξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει προς το αντιπαραγωγικό μονοπάτι της εσωστρέφειας, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το θεσμικό του καθήκον. Σημειολογικά, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ως πολιτικός σχηματισμός που γεννήθηκε και ανδρώθηκε μέσα από τη σύνθεση, ενίοτε δε και τη σύγκρουση, πολλών και ετερογενών πολιτικών απόψεων, δείχνει πια ότι βιώνει μια συγκλονιστική, για τον ίδιο, θεμελιακή μετεξέλιξη. Διαφορετικότητα και πολιτική πολυφωνία εντός των τειχών του, δαιμονοποιήθηκαν υπό τη νέα του ηγεσία και αποτελούν πλέον υλικό πειθαρχικής διερεύνησης, η οποία δε θα οδηγήσει μόνο στην απώλεια σημαντικών και ιστορικών στελεχών του, αλλά κυρίως, και τούτο είναι σημαντικότερο, στην κονιορτοποίηση και αποσύνθεση της ίδιας της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Η υπαρκτική του συνέχεια, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του, έχει τεθεί πια εν αμφιβόλω.

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο κομματικό πλαίσιο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν ασκεί με την οφειλόμενη κριτική οξυδέρκεια τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα. Το στελεχιακό της δυναμικό δεν ασχολείται με την παραγωγή πολιτικού έργου αλλά ως επί το πλείστο με την πολιτική του αυτοσυντήρηση στη βάση των νέων δεδομένων που εισήχθησαν στο κόμμα με την αλλαγή του αρχηγού. Όταν όμως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία αποτελεί δομικό στοιχείο της Δημοκρατίας, αντιπαρέρχεται των θεσμικών ευθυνών της, η κυβέρνηση είναι ελεύθερη να ενεργεί εν λευκώ και χωρίς ουσιώδη δημοκρατικό έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και την κοινωνία. Περαιτέρω δε, η διαφαινόμενη στην πράξη δεξιόστροφη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράζεται εσχάτως δια στόματος του αρχηγού του (παροχή μετοχών των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους, δεκάωρη εργασία με αύξηση αποδοχών κλπ.), αφήνει περισσότερο χώρο ανέλεγκτης αυτονομίας στην καθημερινή κυβερνητική πρακτική, καθιστώντας την αριστερή ανεπάρκεια έναν απροσδόκητο σύμμαχο του νεοφιλελευθερισμού. Στην ιατρική επιστήμη, όπου διαγιγνώσκεται η νόσος της ανεπάρκειας παρεμβαίνει ο ιατρός. Σε τούτη την περίπτωση όμως φαίνεται ότι ο αρμόδιος ‘ιατρός’ επιδεικτικά (ή αδιάφορα;) σιωπά!

Από το άρθρο

Η διαφαινόμενη στην πράξη δεξιόστροφη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράζεται εσχάτως δια στόματος του αρχηγού του (παροχή μετοχών των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους, δεκάωρη εργασία με αύξηση αποδοχών κλπ.), αφήνει περισσότερο χώρο ανέλεγκτης αυτονομίας στην καθημερινή κυβερνητική πρακτική, καθιστώντας την αριστερή ανεπάρκεια έναν απροσδόκητο σύμμαχο του νεοφιλελευθερισμού.

Διαβάστε κι αυτά

Αρθρογραφία
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να προβάλλει γόνιμα τους στόχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους διεκδικήσει όχι τυπικά αλλά με συνέπεια και επάρκεια και να κατοχυρώσει το δικαίωμα τής ισότιμης συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή πολιτική εμπειρία. Ούτε η ηλιθιότητα της «χαλαρής» ή τιμωρητικής ή κομματικής ψήφου χωρεί σε μια τόσο σημαντικά σοβαρή πολιτική υπόθεση ούτε βεβαίως η επιλογή υποψηφίων με βαρύνον κριτήριο επιλογής την αναγνωρισιμότητά τους.

Αρθρογραφία
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Οι Άγγλοι λένε ότι για να καταλάβεις κάποιον πρέπει να μπεις στα παπούτσια του. Ιδανικά, η ρήση αυτή των ιθαγενών της Γηραιάς Αλβιώνας θα μπορούσε να λειτουργήσει εξόχως αποδοτικά για την ελληνική κοινωνία αν οι πολιτικοί της μπορούσαν και ήθελαν πράγματι να μπουν ενσυνειδήτως στα παπούτσια των πολιτών της. Όμως, η εξαθλιωτική γεύση της σύγχρονης καθημερινότητας, την οποία εφιαλτικά βιώνει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας μας, λειτουργεί αποτρεπτικά προς την υιοθέτηση αυτής της -πολιτικής- νοοτροπίας για τους αιρετούς άρχοντες, οι οποίοι προτιμούν τα δικά τους, ακριβά, περίτεχνα και άνετα υποδήματα!

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Συμπληρώθηκαν ήδη εκατό ημέρες από την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου και θα ήταν απολύτως αυτονόητο η πολιτική πρακτική να έχει δρασκελίσει και να έχει αφήσει πίσω της το κομμάτι εκείνο των αφηρημένων εντυπώσεων και των γενικόλογων κι ευφραντικών προεκλογικών υποσχέσεων και να έχει μετουσιωθεί σε ρεαλιστική καθημερινή πράξη. Οι εκατό ημέρες άλλωστε από την έναρξη κάθε καινούριας πολιτικής περιόδου δεν είναι ούτε ένα ασήμαντο ψυχολογικό όριο ούτε ένας αυθαίρετος χρονικός προσδιορισμός, αντιθέτως, φανερώνει εν τοις πράγμασι αφενός το επίπεδο της ουσιαστικής πολιτικής προετοιμασίας πριν την ανάληψη της εξουσίας και αφετέρου τη λειτουργική ετοιμότητα ανάληψης της πραγματικής διοικητικής ευθύνης.

Αρθρογραφία
Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου
Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου

Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου

Η Φύση, όποια τελικά κι αν είναι αυτή, δεν είναι μια στατική κατάσταση αλλά μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, η οποία δεν είναι δυνατόν να εγκιβωτιστεί στα ασφυκτικά πλαίσια της ανθρώπινης αντίληψης με κανόνες μαθηματικούς ή θρησκευτικούς ή ακόμα και φιλοσοφικούς. Ως εκ τούτου, λόγω της -εκστατικής για τον άνθρωπο- αχρονικότητάς της δεν είναι δυνατόν να διαθέτει παγιωμένη συλλογιστική, κατά τα ανθρώπινα πρότυπα, ώστε να καταστεί παραγωγός ηθικών κανόνων.

Αρθρογραφία
Το νόημα της Δημοκρατίας
Το νόημα της Δημοκρατίας

Το νόημα της Δημοκρατίας

Η Δημοκρατία δεν είναι απλώς μια χρηστική κοσμοθεωρία που ενεργεί εργαλειακά σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο, αντίθετα, είναι ένας σημαντικός δημιουργός ανθρωποκεντρικών θεσμών και αξιών, έστω κι αν ενίοτε αυτές είναι φθαρτές στο διάβα του χρόνου. Είναι επίσης, ένας από τους σπουδαιότερους καταλύτες που μετουσιώνουν τον ατομικό ανθρώπινο βίο σε έλλογη κοινωνική συνύπαρξη καθιστώντας τη ζωή και την καθημερινότητα προνόμιο και όχι αιτιοκρατικό άχθος.