Ακολουθήστε με στο Facebook

21.12.2020

Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη,

Αρθρογραφία

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από το προηγούμενο γράμμα που σου έστειλα, ένας χρόνος δίσεχτος κι αγέλαστος μαζί που δε μας λογάριασε καθόλου εμάς τους ανθρώπους, που δεν άκουσε τις περσυνές μας ευχές. Που έβαλε τη ζωή μας στην αναβολή και μας άφησε να περιμένουμε στην άκρη τής θάλασσας χωρίς να μπορούμε να βγούμε στ’ ανοιχτά, να κάνουμε το ταξίδι μας όπως τ’ άλλα χρόνια. Που κάρφωσε στους ουρανούς μας σύννεφο βαρύ κι έναν ίσκιο δύσκολο, γεμίζοντας τα όνειρα με φόβο. Λες κι έριξε άγκυρα βαριά στον σαστισμένο κόσμο που, ακίνητος και παγωμένος, πάλεψε, κι ακόμα παλεύει, να δώσει στο αύριο ελπίδα, έστω κι αν η Γη συνέχισε να γυρίζει γύρω από τον ήλιο ασταμάτητα όλες τις μέρες κι όλες τις νύχτες που πέρασαν κι ας ήταν πιο βαριές.

Σαν το γυαλί, τελικά, είναι η ζωή μας αλλά το είχαμε ξεχάσει ανόητοι καθώς είμαστε. Λεπτό κι εύθραυστο, έτοιμο να ραγίσει ανά πάσα στιγμή, αλλά το είχαμε ξεχάσει. Διαφανές κι εφήμερο, αλλά το είχαμε ξεχάσει. Το είχαμε ξεχάσει επειδή μάθαμε να ζούμε σαν να είναι οι μέρες μας ατελείωτες, σαν η Άνοιξη να μπορεί να περιμένει. Λες κι η Άνοιξη έρχεται χωρίς το δικό μας τον ιδρώτα, την αφήνουμε να φεύγει μέσα απ’ τα άκοπα χέρια μας κι έμεινε μονάχα το Φθινόπωρο για να ζούμε την κάθε μας μέρα. Για να το ζούμε κάθε μας μέρα.

Ξέρω πως είμαι μεγάλος Άγιε μου Βασίλη για να σου γράφω γράμματα και να ξομολογώ τις επιθυμίες μου. Αν όμως περάσεις από την καμινάδα μου, θέλω να μου κάνεις κι εμένα ένα δώρο φέτος. Θέλω να φέρεις έναν αγέρα δυνατό, να φυσήξει παντού στον κόσμο και να τον καθαρίσει, να διώξει τη θλίψη μακριά μαζί και την αρρώστια. Να πάρει τη βαριά την έγνοια για την κάθε μέρα την αυριανή και να την κρύψει, να μπορέσουμε για λίγο να χαμογελάσουμε με την καρδιά μας. Γιατί η καρδιά μας κρύφτηκε τη χρονιά που πέρασε, δεν μπορούσε βλέπεις να κάνει αλλιώς τόσες φορές που χρειάστηκε να σταματήσει κάθε που μάθαινε τα νέα για το θανατικό που θέρισε την οικουμένη.

Να φέρεις έναν άνεμο τραχύ και δύσκολο να του ξεφύγεις. Να σπείρει στον κόσμο ίαμα, να τον γιατρέψει. Να μπορέσουμε πια να ανασάνουμε βαθιά αέρα καθαρό, χωρίς το φόβο τού αόρατου δυνάστη. Να ρίξουμε τη  φυλακή, να αρχίσουμε ξανά να αθροίζουμε τις μέρες μας παρέα με το φίλο. Μην τον αργήσεις σε παρακαλώ, παράκληση σου κάνω μιας και τούτη τη χρονιά όλοι ήμασταν καλοί, μικρά παιδιά μα και μεγάλα, και τ’ αξίζουμε θαρρώ το δώρο σου πιότερο από κάθε άλλη φορά.

Να φέρεις έναν άνεμο να καθαρίσει ο ήλιος, να ξαναγίνει λαμπερός, να γράφουν οι ποιητές ποιήματα χαράς και όχι λύπης πια. Να μας χτυπά στα μάτια και να μας τυφλώνει καθώς θα είμαστε όλοι έξω απ’ τα σπίτια μας για να τον χορταίνουμε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Μας έλλειψε ο ήλιος. Οι τέσσερις οι τοίχοι κι ο φόβος δεν είναι η μοίρα μας, έστω κι αν γελά τώρα μαζί μας έτσι που τά ’χουμε καταφέρει. Μην έρθεις χωρίς δώρα φέτος Άγιε Βασίλη, μην έρθεις χωρίς τον άνεμο. Χωρίς αυτόν δε θα μπορέσουμε του χρόνου να γράψουμε γράμματα ξανά. Γράμματα πολλά!

Από το άρθρο

Μας έλλειψε ο ήλιος. Οι τέσσερις οι τοίχοι κι ο φόβος δεν είναι η μοίρα μας, έστω κι αν γελά τώρα μαζί μας έτσι που τά ’χουμε καταφέρει.

Διαβάστε κι αυτά

Αρθρογραφία
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!
Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Ευρωεκλογές: Εξ εθισμού αδιάφοροι στα σημαντικά!

Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να προβάλλει γόνιμα τους στόχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους διεκδικήσει όχι τυπικά αλλά με συνέπεια και επάρκεια και να κατοχυρώσει το δικαίωμα τής ισότιμης συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή πολιτική εμπειρία. Ούτε η ηλιθιότητα της «χαλαρής» ή τιμωρητικής ή κομματικής ψήφου χωρεί σε μια τόσο σημαντικά σοβαρή πολιτική υπόθεση ούτε βεβαίως η επιλογή υποψηφίων με βαρύνον κριτήριο επιλογής την αναγνωρισιμότητά τους.

Αρθρογραφία
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!
Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που νομίζει ότι είναι Αριστερή!

Οι Άγγλοι λένε ότι για να καταλάβεις κάποιον πρέπει να μπεις στα παπούτσια του. Ιδανικά, η ρήση αυτή των ιθαγενών της Γηραιάς Αλβιώνας θα μπορούσε να λειτουργήσει εξόχως αποδοτικά για την ελληνική κοινωνία αν οι πολιτικοί της μπορούσαν και ήθελαν πράγματι να μπουν ενσυνειδήτως στα παπούτσια των πολιτών της. Όμως, η εξαθλιωτική γεύση της σύγχρονης καθημερινότητας, την οποία εφιαλτικά βιώνει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας μας, λειτουργεί αποτρεπτικά προς την υιοθέτηση αυτής της -πολιτικής- νοοτροπίας για τους αιρετούς άρχοντες, οι οποίοι προτιμούν τα δικά τους, ακριβά, περίτεχνα και άνετα υποδήματα!

ΑρθρογραφίαΤοπική Αυτοδιοίκηση
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;
Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Βρίσκεται η Λαμία σε τροχιά ανάπτυξης;

Συμπληρώθηκαν ήδη εκατό ημέρες από την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου και θα ήταν απολύτως αυτονόητο η πολιτική πρακτική να έχει δρασκελίσει και να έχει αφήσει πίσω της το κομμάτι εκείνο των αφηρημένων εντυπώσεων και των γενικόλογων κι ευφραντικών προεκλογικών υποσχέσεων και να έχει μετουσιωθεί σε ρεαλιστική καθημερινή πράξη. Οι εκατό ημέρες άλλωστε από την έναρξη κάθε καινούριας πολιτικής περιόδου δεν είναι ούτε ένα ασήμαντο ψυχολογικό όριο ούτε ένας αυθαίρετος χρονικός προσδιορισμός, αντιθέτως, φανερώνει εν τοις πράγμασι αφενός το επίπεδο της ουσιαστικής πολιτικής προετοιμασίας πριν την ανάληψη της εξουσίας και αφετέρου τη λειτουργική ετοιμότητα ανάληψης της πραγματικής διοικητικής ευθύνης.

Αρθρογραφία
Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου
Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου

Η ουσία της Φύσης απέναντι στην αλήθεια του ανθρώπου

Η Φύση, όποια τελικά κι αν είναι αυτή, δεν είναι μια στατική κατάσταση αλλά μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία, η οποία δεν είναι δυνατόν να εγκιβωτιστεί στα ασφυκτικά πλαίσια της ανθρώπινης αντίληψης με κανόνες μαθηματικούς ή θρησκευτικούς ή ακόμα και φιλοσοφικούς. Ως εκ τούτου, λόγω της -εκστατικής για τον άνθρωπο- αχρονικότητάς της δεν είναι δυνατόν να διαθέτει παγιωμένη συλλογιστική, κατά τα ανθρώπινα πρότυπα, ώστε να καταστεί παραγωγός ηθικών κανόνων.

Αρθρογραφία
Το νόημα της Δημοκρατίας
Το νόημα της Δημοκρατίας

Το νόημα της Δημοκρατίας

Η Δημοκρατία δεν είναι απλώς μια χρηστική κοσμοθεωρία που ενεργεί εργαλειακά σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο, αντίθετα, είναι ένας σημαντικός δημιουργός ανθρωποκεντρικών θεσμών και αξιών, έστω κι αν ενίοτε αυτές είναι φθαρτές στο διάβα του χρόνου. Είναι επίσης, ένας από τους σπουδαιότερους καταλύτες που μετουσιώνουν τον ατομικό ανθρώπινο βίο σε έλλογη κοινωνική συνύπαρξη καθιστώντας τη ζωή και την καθημερινότητα προνόμιο και όχι αιτιοκρατικό άχθος.